Yaklaşık 270 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin insanı olan ve ifade özgürlüğüne dair yorumlarıyla tepki çeken Elon Musk'ın sosyal medya platformu Twitter'ı 44 milyar dolara alması tartışma yarattı. En önemli dijital kamusal alanlardan biri sayılan Twitter'ın yeni patronunun Musk olması, özellikle ABD'yi bölmüş durumda.
YENİ DÖNEMDE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ-NEFRET SÖYLEMİ DENGESİ MERAK EDİLİYOR
Musk'ın hem Twitter özelinde şirketi nasıl yöneteceği ve reklamlara ne kadar yer vereceği, hem de ifade özgürlüğü ile nefret söylemi dengesini nasıl kuracağı merak ediliyor. ABD'de daha muhafazakâr kesim eski başkan Donald Trump gibi isimlerin geri dönüşünü umarken, insan hakları savunucuları Twitter'ın nefret söylemi kontrollerinin hafifletilmesinden endişeli. Amazon'un CEO'su Jeff Bezos'un da dahil olduğu tartışmada öne çıkan görüş ve tepkiler şöyle:
ESKİ CEO JACK DORSEY: ELON EN İYİ ÇÖZÜM
Twitter'ın eski CEO'su Jack Dorsey'nin Musk'a destek vermesi dikkat çekti. Dorsey, sosyal medya platformuna bugüne dek Wall Street'in reklam modelinin sahip olduğunu ve kamusal tartışmaiçin özelleştirmenin en iyi yöntem olacağını söyledi. Dorsey, ilkesel olarak herhangi birinin Twitter'ın sahibi olmasına karşı olduğunu belirtse de, "Elon, güvendiğim tek çözüm" dedi.
BEZOS: ÇİN BASKI MI YAPACAK?
Dünyanın en zengin ikinci insanı olan Jeff Bezos, tartışmayı Çin üzerinden değerlendirdi. Bezos, Musk'ın CEO'su olduğu elektrikli araba üreticisinin Çin'e bağımlı olduğunu belirterek, Pekin yönetiminin bu durumu Twitter'daki eleştirileri bastırmak için kullanmak isteyeceği yorumunu yaptı. Bezos bununla birlikte, böyle bir sonuç beklemediğini, "Musk'ın bu tür karmaşık durumları yönetmekte çok başarılı olduğunu' söyledi.
BEYAZ SARAY: SOSYAL MEDYANIN GÜCÜNDEN ENDİŞELİYİZ
Konu, Beyaz Saray sözcüsü Jen Psaki'ye de soruldu. Psaki, ABD Başkanı Joe Biden'ın uzun süredir sosyal medya platformlarının gücü konusunda endişe duyduğunu belirterek "Kaygılarımız yeni değil" dedi.
'DEMOKRASİ AÇISINDAN GERÇEKTEN TEHLİKELİ'
ABD'de Demokrat Parti'nin ilerici kanadından senatör Elizabeth Warren, "Bu, demokrasi açısından gerçekten tehlikeli. Elon Musk gibi milyarderler diğer herkesten farklı kurallara göre hareket ediyor, kendi çıkarları için güç topluyorlar. Büyük teknoloji şirketlerinden hesap sormak için servet vergisine ve güçlü kurallara ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.
AF ÖRGÜTÜ: ENDİŞELİYİZ
Af Örgütü de, Musk'ın Twitter'ın sahibi olmasının şiddet ve istismar içeren ifadelerin gözardı edilebileceği yorumu yaptı. Açıklamada, Twitter'ın yeni dönemde kullanıcıları koruma mekanizmalarını erozyona uğratmasından endişe beyan edildi.
TRUMP TWITTER'A DÖNMEYECEK
Musk'ın Twitter'ı satın alması, kaybettiği başkanlık seçimlerinin sonuçlarını temelsiz iddialarla sorgulayınca hesabı askıya alınan eski başkan Donald Trump'ın platforma geri dönüp dönmeyeceği tartışmasını da başlattı. Trump'ın Twitter'a dönmek istemediği belirtilirken, çok sayıda Cumhuriyetçi Parti üyesi Twitter'da yeni dönemi 'ifade özgürlüğünün geri dönüşü' olarak niteledi.
MUSK: İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ İŞLEYEN BİR DEMOKRASİNİN TEMELİDİR
Elon Musk'ın kendisi ise Twitter hesabından yaptığı uzun açıklamada, eleştirilere şu yanıtı verdi: "İfade özgürlüğü işleyen bir demokrasinin temelider ve Twitter da, insanlığın geleceğine dair hayati önem taşıyan konuların ele alındığı dijital meydandır." (Kısa Dalga)