Emeklilerin oy tercihleri nasıl değişti? Kime oy verecekler, Erdoğan'ın yönetimini nasıl buluyorlar?
31 Mart Seçimleri'ne emeklilerin tercihleri damga vurdu. Yöneylem'in yaptığı araştırmada CHP'nin son milletvekilliği seçiminden bugüne emekliler arasındaki oy oranını 10 puan artırdığını tespit etti. Araştırmada, AKP’ye oy veren emeklilerin yüzde 16’sı 31 Mart’ta CHP’ye oy verdiği sonucu bulundu. Emeklilerin yüzde 70’i Türkiye’nin kötü yönetildiğini düşünürken, yüzde 60’ı da Erdoğan’ı başarısız buluyor. İşte anketin sonuçları..
18
31 Mart Yerel Seçimleri’nin ardından üzerine en çok yorum yapılan grup emekliler oldu. Ortalama 10 bin TL maaş alan emeklilerin yaşadığı geçim sıkıntısı, seçim döneminde sıklıkla gündeme geldi. AKP’den gelen “zam yapılacak” mesajlarının ardından maaşlarda artış yapılmaması ise öfkeye dönüştü.
28
Yöneylem Araştırma Koordinatörü Derya Kömürcü sosyal medya hesabından yaptıkları son araştırmanın sonuçlarını paylaştı. Kömürcü, “Yöneylem’in son araştırmasında haneye giren toplam aylık gelir üzerinden hesaplanan gelir durumu gruplandırmasına göre Türkiye’de en alt gelir grubundaki (derin yoksul) hane oranı yüzde 40 olarak ölçülürken bu oran emekliler arasında yüzde 43’e yükseliyor.” dedi.
38
Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi’nin 26-29 Nisan 2024’te yaptığı Türkiye Siyaset Araştırması’yla ilgili bilgi veren Kömürcü, “Yaklaşık 500 kişiden oluşan söz konusu araştırmadaki emekli örnekleminin ülke genelindeki emekli seçmen kümesine dair çıkarım yaparken hata payının yüksek olacağı uyarısını yapmakla birlikte aynı örneklem içindeki değişimi gözlemlemenin bize 31 Mart yerel seçim sonuçlarına emeklilerin etkisini göstermesi açısından önemli olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
48
Kömürcü araştırmalarından çıkan sonuçları şöyle aktardı:
“Yöneylem'in Nisan ayı örneklemi içinde yer alan emeklilerin yüzde 34’ü 14 Mayıs 2023'te CHP’ye, yüzde 27’si AKP’ye, yüzde 15’i İYİ Parti’ye, yüzde 10’u MHP’ye, yüzde 6’sı Yeşil Sol Parti’ye oy vermiş.
31 Mart yerel seçimlerinde söz konusu emeklilerin yüzde 55’i CHP’ye, yüzde 21’i AKP’ye, yüzde 8’i MHP’ye, yüzde 5’i İYİ Parti’ye, yüzde 3’ü DEM Parti’ye oy vermiş.”
Kömürcü’nün aktardığı sonuçlara göre, CHP emeklilerden aldığı oyu 21 puan arttırdı, AKP ise 6 puan kaybetti.
58
CHP oyunu 10 puan arttırdı
Peki, yeni bir seçim olsa emeklilerin tavrı ne olacak?
Derya Kömürcü, bu soruyu şöyle yanıtladı:
“Bugün bir seçim olsa örneklem içinde yer alan emeklilerin yüzde 44’ü CHP’ye, yüzde 22’si AKP’ye, yüzde 10’u MHP’ye, yüzde 6’sı İYİ Parti’ye, yüzde 8’i DEM Parti’ye oy vereceğini söylüyor.
Yani CHP son milletvekilliği seçiminden bugüne emekliler arasındaki oy oranını 10 puan artırmış görünüyor. Bu artışta İYİ Parti’den CHP'ye geçen emeklilerin (yüzde 37) yanında AKP’den CHP'ye geçenler (yüzde 8) olduğu da görülüyor.”
68
‘AKP’ye oy veren emeklilerin yüzde 16’sı 31 Mart’ta CHP’ye oy verdi’
Yöneylem Araştırma Koordinatörü Derya Kömürcü, araştırma sonucunu şöyle değerlendirdi:
“CHP’nin 31 Mart yerel seçimlerinde elde ettiği başarıda emeklilerin tercihinde meydana gelen değişimin payı çok açık görülüyor: ➡️14 Mayıs’ta AKP’ye oy veren emeklilerin yüzde 16’sı 31 Mart’ta CHP’li belediye başkan adaylarına oy verdiğini ifade ediyor. ➡️Bu oran 14 Mayıs 2023’te MHP’ye oy vermiş emekliler için yüzde 23, İYİ Parti’ye oy vermiş emekliler için yüzde 51, YSP’ye oy vermiş emekliler için yüzde 43 olarak gerçekleşmiş.”
78
Yüzde 70’i Türkiye’nin kötü yönetildiğini düşünüyor
Araştırmada, “Türkiye nasıl yönetiliyor?” sorusu da yöneltildi. Kömürcü, aldıkları yanıtları şöyle aktardı:
“Bugün emeklilerin yüzde 70’i “Türkiye nasıl yönetiliyor?” sorusuna “kötü yönetiliyor” yanıtını veriyor. Türkiye’nin kötü yönetildiğini düşünenlerin ülke ortalamasının yüzde 57 olduğu düşünüldüğünde emeklilerin ülke yönetimine dair tepkisi daha açık görülüyor.”
88
Emeklilerin yüzde 60’ı Erdoğan’ı başarısız buluyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başarı oranı da emeklilerde düşüyor:
“Ülke genelinde seçmenlerin yüzde 42’si Recep Tayyip Erdoğan’ı Cumhurbaşkanı olarak başarısız bulurken bu oran emekliler arasında yüzde 60’a yükseliyor.
Türkiye’de yaklaşık olarak 16 milyon emekli olduğunu biliyoruz. Bu sayının içinde resmen emekli olmuş ancak formel ya da enformel olarak bir biçimde çalışmaya devam edenler de var. Kabaca ifade edecek olursak her dört seçmenden biri emekli. Yani emekliler, ev kadınlarıyla birlikte en büyük iki seçmen kümesini oluşturuyorlar.
Dahası emeklilerin alım gücündeki erime sadece şu anda emekli olanları değil ileride emekli olacak milyonların geleceğini etkilemesi açısından da çok geniş bir nüfusu ilgilendiren bir mesele.”