Enflasyon Araştırma Grubu (ENAGrup) kurucusu Prof. Dr. Veysel Ulusoy'a, çalıştığı Yeditepe Üniversitesi tarafından disiplin soruşturması açıldı.
Daha önce TÜİK'in yargı yoluyla ENAGrup'u susturmaya çalıştığını ancak başarılı olamadığını söyleyen Ulusoy, şimdi de üniversite üzerinden harekete geçildiğini belirtti.
REKTÖRLÜK DEĞİL HUKUK FAKÜLTESİ ÜZERİNDEN SORUŞTURMA
Sözcü’de yer alan habere göre Ulusoy, uzun süredir baskı altında olduklarını, ne olursa olsun geri adım atmayacaklarını ve halkın gerçek verilere ulaşması için çalışmaya devam edeceklerini vurguladı. Yayınlanan bir röportajın bahane edilerek üniversite yönetiminden izin alınmadığı gerekçesiyle soruşturma açıldığını ifade eden Ulusoy, 2.547 Sayılı Yüksek Öğretim Kanunu'na göre soruşturmayı rektörlüğün açması gerektiğini, ancak hukuk fakültesi üzerinden bunun yapıldığını kaydetti.
‘MAHKEMEYE ÇIKARILMIŞ SUÇLU GİBİ SAVUNMA YAPMAMI İSTİYORLAR’
Disiplin soruşturmasının barkodlu olması ve YÖK sistemine girmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Veysel Ulusoy, üniversite yönetiminin kapıyı dolanarak hareket ettiğini söyledi. “Her yönüyle mesnetsiz bir soruşturma” diyerek tepki gösteren Ulusoy, şöyle konuştu: “Hukuk fakültesi dekanı üzerinden işlemi yürütüyorlar. 3 hocayı koymuşlar karşıma, mahkemeye çıkarılmış suçlu gibi savunma yapmamı istiyorlar.”
‘ZORLA SUÇ UYDURULMAYA ÇALIŞILIYOR’
Yeditepe Üniversitesi tarafından açılan soruşturmada kesin hüküm veren ifadeler olduğunu söyleyen Prof. Dr. Veysel Ulusoy, kendisine gönderilen soruşturma kağıdında kullanılan dilin, Meclis'te hazırlık aşamasında olan ve ağır sansür uygulamaları içeren sosyal medya yasasının diline benzer olduğunu belirtti. Soruşturmada “yanlış ve yanıltıcı bilgi vermek, gerçeğe aykırı algı oluşturmak” gibi hükümler olduğunu ifade eden Ulusoy, suçlamaların tamamının temelsiz olduğunu, zorla suç uydurulmaya çalışıldığını kaydetti.
'ANKARA'NIN BASKISI OLDUĞU KANAATİNDEYİM'
ANKA'ya konuşan Prof. Dr. Ulusoy şunları söyledi:
"Yeditepe Üniversitesi ayrı, onu yönetenler ayrı. Sorun, üniversiteyi yönetenler. Kesinlikle savunma vermeyeceğim. Üniversite yönetimine ‘Yaptığınız iş yanlış, soruşturma da akıl dışı, izlenmesi gereken yol bu değil’ dedim. Disiplin soruşturmasının barkodlu olması ve YÖK sistemine girmesi gerektiğini üniversite yönetimine ilettim. Ancak onlar üç kez soruşturma açmayı denediler. Her yönüyle mesnetsiz bu soruşturmayı sonunda açtılar.
'SOSYAL MEDYA YASASININ DİLİNE BENZİYOR'
Hukuk Fakültesi Dekanı üzerinden işlemi yürütüyorlar. Üç hocayı koymuşlar karşıma, mahkemeye çıkarılmış suçlu gibi savunma yapmamı istiyorlar. Yeditepe Üniversitesi tarafından açılan soruşturmada kesin hüküm veren ifadeler var. Bana gönderilen soruşturma kağıdında kullanılan dil, Meclis'te hazırlık aşamasında olan ve ağır sansür uygulamaları içeren sosyal medya yasasının diline benziyor. Yanlış ve yanıltıcı bilgi vermek, gerçeğe aykırı algı oluşturmak gibi hükümler var. Ankara’nın baskısı olduğu kanaatindeyim.”