EPDK: "32 kuruşa elektrik satın alınarak astronomik düzeyde kar elde edilmesi söz konusu olamaz"

Enerji Piyasası Denetleme Kurumu (EPDK), görevli tedarik şirketlerinin (GTŞ) devletten 32 kuruşa aldığı elektriği tüketicilere yüzde 330-yüzde 546 karla sattığı iddiasının gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

Enerji Piyasası Denetleme Kurumu (EPDK), görevli tedarik şirketlerinin (GTŞ) devletten 32 kuruşa aldığı elektriği tüketicilere yüzde 330-yüzde 546 karla sattığı iddiasının gerçeği yansıtmadığını açıkladı. GTŞ’lerin ortalama enerji alım fiyatının 125 kuruş/kwh civarında olduğunu belirten EPDK, “GTŞ’lerin düzenlenen tarife içindeki müşterilere yapacakları enerji satışından elde edecekleri kar oranı ‘net kar marjı’ ile sınırlandırılmış olup, bu oran 2021-2025 dönemi için yüzde 2,38 olarak belirlenmiştir. Yani iddia edildiği gibi 32 kuruşa elektrik satın alınarak astronomik düzeyde kar elde edilmesi kesinlikle söz konusu olamaz” açıklaması yaptı.

EPDK, elektrik fiyatları ve elektrik tedarik şirketlerinin kar marjlarına ilişkin bugün yazılı bir açıklama yaptı. Şirketlerin EPDK'nın belirlediği oranların üzerinde kar etmelerinin mümkün olmadığı belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi:

“Son günlerde özellikle sosyal medyada, kurumumuz tarafından belirlenen elektrik tarifeleri, dağıtım şirketlerinin bu süreçteki kazancı ve bu kazancın tüketicilerin elektrik faturasına etkisine yönelik gerçekle hiçbir ilişkisi bulunmayan haber ve yorumlara rastlanmaktadır.

Öncelikle dağıtım şirketi ve görevli tedarik şirketi, iki farklı tüzel kişiliktir. Dağıtım şirketi elektrik satışı yapmaz, ‘kargo işi’ yani taşımacılık ile görevlidir.

Dağıtım şirketleri, dağıtım şebekesini işletmek ve sürdürülebilirliğini sağlamak, arıza bakım ve onarım yapmak, bağlantı taleplerini karşılamak, gerekli şebeke yatırımlarını gerçekleştirmek ve tüm sistem kullanıcılarına ayrım gözetmeyen elektrik dağıtım ve bağlantı hizmetleri sunmakla görevlidir. Dolayısıyla dağıtım şirketi elektrik satışı yapmamaktadır. Dağıtım şirketi kargo işi yani taşımacılık ile görevlidir. Şebekenin işletilmesinden sorumlu şirkettir. Bu şirketler 21 adet olup özelleştirme ile verilen şirket isimleri ile devam etmektedir.

"FATURALARDA OYNAMA YA DA ZAM YAPAMAZLAR"

Tüketicilerimize elektriği dağıtım şirketleri değil GTŞ’ler satar. Bu şirketlerin tarifeleri EPDK tarafından belirlenir. Bu tarifeler dışında şirketler kendi inisiyatifleri ile faturalarda oynama ya da zam yapamazlar.

GTŞ’ler, serbest piyasadan (ikili anlaşmalar ve/veya elektrik borsası olan EPİAŞ üzerinden) veya EÜAŞ üzerinden satın aldıkları enerjiyi serbest olmayan tüketicilere veya ikili anlaşması bulunmayan tüketicilere düzenlenen tarife üzerinden satmakla mükelleftirler. Bu şirketler, EPDK’nın belirlediği fiyattan farklı bir fiyat uygulayamaz.

"SADECE YÜZDE 20'SİNİ EÜAŞ'TAN 31,86 KURUŞA ALIYORLAR"

Şirketler 32 kuruşa satın aldığı elektriği vatandaşa astronomik karlar ile mi satıyor? Gerçek rakamlar nedir? Sosyal medyada çokça atıf yapılan aşağıdaki Kurul kararında, açıkça dağıtım şirketlerine teknik ve teknik olmayan kayıp için yaptığı satışlarda fiyatın 31,8592 kuruş/kwh olduğu ifade edilmiştir. Ancak söz konusu fiyat, sadece enerji fiyatıdır. Herhangi bir vergi dahil değildir. GTŞ’ler, nihai tüketicilere yaptığı elektrik satışının sadece yüzde 20’sini EÜAŞ’tan 31,86 kuruşa almaktadır.

2022 yılı için yapılan perakende satış tarifelerinde, GTŞ’lerin yaklaşık 125 milyar kwh’lik bir elektrik satışı olacağı öngörülmüştür. Bu elektriğin 25 milyar kwh’lik kısmının EÜAŞ’tan 31,86 kuruşa alınacağı, geri kalan 100 milyar kwh’lik kısmının ise spot piyasadan yaklaşık 150 kuruştan alınacağı öngörülmüştür. Dolayısıyla ağırlık ortalama enerji alım fiyatı 125 kuruş/kwh civarındadır.

"DEVLET SÜBVANSİYONU İLE DAHA UCUZA SATIYORLAR"

Devlet sübvansiyonu ile GTŞ’ler vatandaşlarımıza daha ucuza elektrik satmaktadır. Şirketlerin EPDK’nın belirlediği oranların üzerinde kar etmesi ise mümkün değildir.

GTŞ’ler, 125 kuruşa mal ettiği elektriği mesken düşük kademeye 79, mesken yüksek kademeye 135 kuruş, sanayiye (OG) 156 kuruş ve ticarethaneye (AG) 189 kuruşa satmaktadır.

GTŞ’lerin EÜAŞ’tan 32 kuruşa elektrik alıp sanayiye 1 TL 75 kuruş, ticarethane 2 lira 74 kuruş, hanelere 1 lira 37 kuruş (210 kwh altı), 2 lira 6 kuruş (yüksek kademe) fiyatlar ile satış yaparak yüzde 330-yüzde 546 kar yaptığı şeklindeki bilgi doğru değildir. GTŞ’lerin düzenlenen tarife içindeki müşterilere yapacakları enerji satışından elde edecekleri kar oranı ‘net kar marjı’ ile sınırlandırılmış olup, bu oran 2021-2025 dönemi için yüzde 2,38 olarak belirlenmiştir. Yani iddia edildiği gibi 32 kuruşa elektrik satın alınarak astronomik düzeyde kar elde edilmesi kesinlikle söz konusu olamaz.

"DEVLET 32 KURUŞA SATARAK TÜKETİCİYİ 70 MİLYAR TL DESTEKLİYOR"

Devletimiz, bütün nihai müşterileri EÜAŞ üzerinden, önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da desteklemeye devam etmektedir. 2022 yılında EÜAŞ’ın GTŞ ve dağıtım şirketlerine satmayı düşündüğü yaklaşık 60 milyar kwh’lik elektrik enerjisini piyasa fiyatı olan 150 kuruş yerine 32 kuruşa satarak nihai tüketicileri yaklaşık 70 milyar TL desteklemektedir.” (ANKA)

Ekonomi Haberleri