Erdoğan'dan AB'ye: "Ukrayna ile ilgili gösterdiğiniz hassasiyeti Türkiye için de gösterin"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna’nın Avrupa Birliği (AB) üyeliği ile ilgili; “AB üyesi ülkelere diyorum ki; şu anda Ukrayna ile ilgili gösterdiğiniz hassasiyeti, lütfen Türkiye için de gösterin. Yoksa Türkiye’ye de birileri savaş açıp, saldırdığı zaman mı Türkiye’yi gündeme alacaksınız” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani ile ortak basın toplantısı yaptı. Liderler, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Erdoğan; Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne üyeliğinin gündeme gelmesi ve Türkiye’nin Ukrayna’ya desteğinin anımsatılıp “Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyeliği konusunda olumlu bir beklentiniz var mı?” sorusunun sorulması üzerine şunları söyledi:

“1959, 1963 Türkiye’nin maalesef AB’ye üyeliği sürecindeki oyalama taktiklerinin olduğu dönemlerdir. Türkiye AB’ye kabul edilmedi. Ukrayna’yı AB’ye alma süreci… Biz kimseyi tabi AB’ye alın almayın, böyle bir gayretin içine girmeyiz. Biz kendimizden sorumluyuz. Fakat şu anda Ukrayna’yı AB’ye alma gayretlerini de doğrusu takdirle karşılıyoruz. Bu güzel bir gelişme. Ama bu AB üyelerine diyorum ki acaba Türkiye’yi niçin bu AB’ye hala almakta endişe ediyorsunuz, tereddüt ediyorsunuz veya almıyorsunuz.




NATO konusunda duruşumuz belli. Biz gelişmesine engel olan bir ülke değiliz. Biz NATO’da da genişlemenin faydalı olacağını savunduk. Bu adımları atarken, bunu dünya barışı için istiyoruz.

Ama AB konusunda, ben tekrar AB üyesi ülkelere diyorum ki; şu anda Ukrayna ile ilgili gösterdiğiniz hassasiyeti, lütfen Türkiye için de gösterin. Yoksa Türkiye’ye de birileri savaş açıp, saldırdığı zaman mı Türkiye’yi gündeme alacaksınız.

Şu anda Avrupa Birliği üyesi ülkeler içerisinde savunma sanayinde iş birliği yapmamız gereken ülkeler var. Bu ülkelerin birçoğu aynı zamanda NATO üyesi. NATO üyesi oldukları halde; Türkiye de bir NATO üyesi, Türkiye’ye savunma sanayi iş birliğinde yaklaşmayan uzak duran… E biz beraberiz, müttefikiz.

Türkiye’ye vermeniz gereken araç gereç, mühimmat neyse bunları Niye vermiyorsunuz? Bu dayanışmamızın da gereği. Ama vermiyorlar. Yine bir savaş mı çıksın? Bunu mu bekliyorlar? Bunlar samimi değiller. NATO üyeleri de sadece laf üretiyor. Avrupa Birliği üyeleri de laf üretiyor. Demek ki aynen Ukrayna’nın başına gelen bu tür sıkıntıları şu anda Zelenski konuşmasını yapıyor, Avrupa Birliği’nde ayakta alkışlıyorlar. Güzel bir gelişme. Demek ki hep ‘bir musibet bin nasihatten evladır’ diye bizim güzel bir sözümüz var ya hep bunları bekliyorlar ama Türkiye her zaman duruşunu koruyan bir ülke her zaman mazlumun mağdurun yanında olan bir ülke. Çağrımız hem Rusya’ya hem Ukrayna’ya bir an önce ateşler kesilsin ve gerek Rusya gerek Ukrayna dünya barışına güzel bir katkıda bulunsun."

(ANKA)

Gündem Haberleri