Türkiye'nin, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine itiraz ederek bazı şartlar öne sürmesine ilişkin tartışma devam ediyor. NATO'nun eski genel sekreterlerinden Jaap de Hoop Scheffer, Ankara'nın tutumuna ilişkin değerlendirmesinde "Bir bedeli olacağı kesin" diyerek ABD'nin F-16 savaş uçakları konusunda devam eden müzakerelerde taviz verebileceğini söyledi.
'BIDEN YÖNETİMİ HAZIR'
ABD merkezli haber sitesi Politico'ya konuşan Jaap de Hoop Scheffer, "Bedel şu anda bilinmiyor ama bir bedel olacağı kesin" dedi. Scheffer, "Bu bedel, Amerikalıların F-16'lar konusundaki engellemeleri kaldırmaları olabilir" ifadelerini kullandı. Politico ise haberde, Biden yönetiminin 'bu bedeli ödemeye hazır göründüğü' yorumunu yaptı.
'2009'DA GECE YARISI MÜZAKERELERİ YAPILMIŞTI'
Scheffer, Türkiye'nin 2009'da da, Anders Fogh Rasmussen'in kendisinin halefi olarak NATO Genel Sekreterliği'ne atanmasına da karşı çıktığına dikkat çekti. Eski NATO genel sekreteri, Ankara'nın Rasmussen'in atanmasına onay vermesi için dönemin ABD başkanı Barack Obama'nın da dahil olduğu 'gece yarısı müzakereleri' yapıldığını söyledi. Scheffer, Türkiye'nin Rasmussen'e onay vermeden önce 'NATO'da genel sekreter yardımcılığını ödül olarak aldığını' söyledi.
'İÇ SİYASET' YORUMU
Scheffer, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'ya yönelik tutumunun arkasında birden fazla sebep olabileceği yorumunu da yaptı. Hollandalı diplomat, ilk sebebi iç siyaset olarak gördüğünü söyleyerek, "Terörizm ve PKK ile bağlantı kurarak, nüfusun büyük kısmını her zaman harekete geçirebilirsiniz" dedi. Scheffer, Türkiye'nin itirazlarının aynı zamanda, Finlandiya ile İsveç'in üyeliklerinin NATO içindeki ağırlık dengelerini değiştirecek olmasından kaynaklandığı yorumu da yaptı.
'ERDOĞAN TAVİZ KOPARMAKTA DENEYİMLİ'
Politico ise haberinde, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sert açıklamalarına rağmen, Türkiye muhtemelen Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğinde nihayetinde yeşil ışık yakacak. Askeri ittifakın sadece, öncesinde bir bedel ödemesi gerekiyor" ifadelerini kullandı. Haberde, İsveç ve Finlandiya'nın üyeliklerini gecikmesini istemeyen diplomatların, Erdoğan'ın tavrını değiştirecek formülleri bulmak için zamanla yarıştığı yorumu yapıldı. Haberde "Erdoğan'ın, ittifaktaki büyük kararları taviz koparmak için kullanmakta deneyimi var" denildi. (Kısa Dalga)