Merakla beklenen fabrika çıkışlı ikinci el araç faaliyetlerini Türkiye’de devreye aldı. Fabrika çıkışlı ikinci el otomobillere ilişkin konuşan Özpeynirci, yeni dönemin detaylarını anlattı.
Haberglobal'ın sorularını yanıtlayan Özpeynrici şunları söyledi: "O fabrikada üreten otomobillerin yeniden o fabrikada onarılarak sürülmesi. Bu ne anlama geliyor?
Sonuçta daha çok yüksek adetlerde olduğu için daha uygun fiyatlara hem de tüketici için garanti kapsamında yani iki yıl garantili bir şekilde tekrar piyasa sunuluyor.
Örnek veriyorum şu anki işte Türkiye'de fabrikası olan marka önce bunu Fransa ve İspanya'da denedi ve daha sonra bun Türkiye'de uygulamaya başladı. O fabrikada üretilen modeller ikinci eller toplanıp o fabrikada onarılacak.
Garanti kapsamında fabrika ortamında yenilenecekler. Tabii bu sayılar normal servislerdeki sayıdan yüksek olduğu için fabrika ortamı olduğu için de piyasadaki fiyatlardan da uygun fiyata gelebilecekler.
Zaten bununla ilgili detaylar açıklanacaktır. Bu otomobillerde yani yenilenen ikinci otomobillerde fabrikada o markanın kendi bayileri üzerinde kurulan yeni bir bayi alanında satılacak. Yani ikinci el ayrı bir bayi kuruluyor ve onun üzerinden satılacak. Tüketiciler de güvenerek fabrika çıkışlı araçları alabilecek.
Yani çünkü bütün testleri fabrika normunda yapıldığı için, garantide verildiği için de çok rahatlık güvenerek alabilecekler. Bu araçlar tabii fabrika ortamında birden fazla bir anda devreye girdiği için de piyasadaki ikinci el fiyatlarına nazaran daha uygun fiyatlar olacaktır ama bunların çıkış nedeni şu, Türkiye'de fiyatları astronomik şekilde artıyor.
Otomobil dövize endeksi bir araç sonuçta yerli de olsa ithal girdileri olduğu için dövizdeki artıştan etkileniyor. Son bir ayda yani bir buçuk ayda dövizin yüzde 40 devre olduğu düşünülürse otomobil fiyatlarına bu yansıyor. İnsanlar da artık sıfır otomobil alamadığı için ikinci eve yönelmiş durumda. Bugün Türkiye'de sıfır otomobilin neredeyse on bir katı ikinci yer otomobil satılıyor.
İkinci el otomobil otomobillerde de fiyatlar sıfır üç yaş, sıfır beş yaş pahalı olduğu için ne yazık ki son bir yıldır satılan ikinci otomobillerin yüzde 60'ı on yaş üzerinde yüzde 30'u yirmi bir yaş üzerinde ve en çarpıcı veri şu yüzde 9'u otuz yaş üzerindeki araçlardan oluşuyor.
Yani alım gücü ancak o yaşa şimdi bu tip uygulamalar arttığı zaman insanlar en azından üç dört yaşındaki araçlara daha uygun fiyatlı ulaşabilme şansına sahip olacaklar diye düşünüyorum. Eğer diğer fabrikalarda bunu yapmaya başlarsa."