Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, hazırlanmasına katkıda bulunduğu İnsan Hakları Eylem Planı’yla ilgili değerlendirmelerde bulunurken “Bazıları sorunlara çözüm bulur. Bazıları da her çözüme bir sorun üretir. Yapılabilecek bir şey yok. Bizim görevimiz devrim niteliğindeki bu adımları hayata geçirmek” diye konuştu.
Sabah gazetesinden İsa Tatlıcan’a açıklamalarda bulunun Feyzioğlu özetle şunları söyledi:
“Doğrudan vatandaşa dokunacak devrim niteliğinde bir çalışma oldu. Yaklaşık iki sene önce bir yargı reformu strateji belgesi hazırlandı. O strateji belgesi hazırlanırken çok ciddi bir emek sarf edildi ve önemli bir birikim oluştu. Strateji belgesinin yol haritasında yürünürken ‘İnsan Hakları Eylem Planı’nın taslağı da şekillenmeye başladı.
“Tüm meslektaşların görüşünü aldık”
“Baştan sona bu çalışmaya katıldık. Tüm meslektaşlarımızın görüşünü aldık. İnsan Hakları Eylem Planı hazırlığı başladığı ilk günden beri vardık. Doğrudan sorunlar ele alındı. Her kesimin görüşü ve çözüm önerileri dinlendi. Adalet Bakanlığı çok katılımcı bir anlayışla yola çıktı. Biz de layıkıyla cevap vermeye çalıştık.”
“Bıktık gerçekten”
“Hâkime gittiniz derdinizi anlattınız. Hâkim dosyaya vâkıf mı değil mi, sizi anlıyor mu bunu hissedersiniz. Bir sonraki celse de karar verilecek. Bir bakıyorsunuz hâkim tayin olmuş. Bıktık gerçekten. Bu sorun tespit edildi. Tayin ve terfilerde bu sorun mutlaka göz önünde bulundurulacak ve HSK bunun sistemini getirecek. Hâkim ve savcıların bölge sorunlarından doğan mağduriyeti de çözülüyor. Coğrafi teminat sahibi olacaklar.”
“İdari yargıda devrim sonucu yaratacak düzenlemeler geliyor. Bunlardan birisi pilot dava. Ahmet Bey dava açmış kazanmış. Mehmet Bey'in açtığı dava da Ahmet Bey ile bire bir aynı durumda. Ben Ahmet Bey ile aynı durumdayım, benim sorunumu da çöz dediğinizde git dava aç deniliyor. O zaman çıldırıyorsunuz. Zaten karar verilmiş, sen niye yeniden insanları mahkemede süründürüyorsun. Eğer bir dava yargıda çözüldüyse benzer bütün davalar için bir hak dayanağı olacak. İdare Ahmet'e verdiği kararın aynısını mahkemesiz Mehmet'e de verecek.”
“Annenin 0-6 yaş aralığında çocuğu varsa, cezasını koğuşta değil ‘Anne Çocuk Ünitesi’nde çekmesi sağlanacak. Kreş sisteminden daha farklı bu. Anne, çocuğu ile koğuşta kalmak zorunda kalmayacak. Birlikte farklı bir ünitede olacaklar. Bu çok güzel bir uygulama oldu.”
“Kadına yönelik şiddet ve kadın hakları için dev adımlar atıldı. Süslü cümlelerin ötesinde somut çözüm önerileri var. Boşanmış koca şiddeti de unutulmadı.
“Uzayan davaların sorununu çözmek için sahaya indik. Artık buna son veriliyor. Hâkim mazeretliyse öncelikle avukata bilgi verilecek ve öncelikli bir gün verilecek. Bu gibi önlemlerle davalar gereksiz uzamayacak.”