Japonya'da 2011 yılında meydana gelen 9.0 büyüklüğündeki deprem ve tsunami sonrasında nükleer felakete sahne olan Fukişima Daiçi santraline ilişkin davada cezalar belli oldu. Santrali işleten Tepco Elektrik Şirketi'ne hissedarlar tarafından açılan davada, beş eski yönetici 13 trilyon yen (94.5 milyar dolar) para cezasına çarptırıldı.
Tokyo'da görülen davada süreç, Tepco şirketinin güçlü bir tsunaminin ardından santralde ciddi bir nükleer kazanın yaşanabileceğini öngörüp öngöremeyeceğine odaklandı. Davacılar, hükümetin 2008 tarihli bir raporunda da santral için tsunami uyarısı yaptığını ama yetkililerin önlem almadığını savundu.
Mahkeme ise şirketin tsunamiye karşı aldığı önlemlerin "güvenlik ve sorumluluktan uzak olduğu" sonucuna vardı. Şirketin eski başkanı Masataka Şimizu dahil beş eski yöneticinin, santraldaki üç reaktörde erimeyi engelleyememe suçundan 13 trilyon yen ceza ödemesine hükmedildi. Bir diğer yönetici ise suçsuz bulundu.
Davayı açan hissedarlar, 22 trilyon yen tazminat talep ediyordu.
MALVARLIKLARI ELVERDİĞİ ÖLÇÜDE ÖDEYECEKLER
Japonya basınına göre, Tepco'nun eski yöneticilerinin 18 trilyon yenlik cezayı ödemesi imkânsız. Bununla birlikte, beş ismin malvarlıklarının elverdiği azami miktarı ödemesi bekleniyor.
Japonya'nın başkenti Tokyo'nun 241 kilometre kuzeyinde bulunan Fukişima nükleer santrali, 11 Mart 2011'deki büyük depremi izleyen tsunamide hasar görmüştü. Santralde yer alan altı reaktörden üçünde jeneratörlerin su altında kalması sonrası soğutma faaliyetleri yerine getirilememişti.
150 BİNDEN FAZLA KİŞİ TAHLİYE EDİLMİŞTİ
Çernobil'den 25 yıl sonra dünyanın sahne olduğu en ciddi nükleer felaket ve sızıntı nedeniyle yakında yaşayan 150 binden fazla kişi tahliye edilmişti. Bu kişilerin bazılarının evlerine dönmesine, 10 yıldan uzun süre sonra ancak izin verildi.
Söz konusu deprem ve tsunamide, Japonya'nın kuzeydoğu kıyısında 18 binden fazla kişi yaşamını yitirmişti. (Kısa Dalga)
* Fotoğraf, Kyodo haber ajansından alınmıştır.