Gaziantep’te fırıncıların maliyetlerinin temelini oluşturan una gelen zamlar esnafı kepenk kapatma noktasına getirdi. Fırıncı esnafı, vatandaşların mültecilerden dolayı kentte Suriye ekmeği olarak bilinen ve kalitesi istenen düzeyde olmayan Suriye ekmeğine yöneldiklerini belirtti.
Gaziantep’te de Türk lirasının değer kaybı ve buna bağlı olarak gelen zamlar esnafı ve vatandaşı olumsuz etkiliyor. Fırıncı esnafı ise ekmeğin hammaddesi olan una üst üste gelen zamların ardından girdi maliyetlerinin iki kat arttığını belirtti. Ekmeğe yapılan zammın vatandaşı da zora soktuğunu belirten esnaf, tüketicilerin kalitesi istenen düzeyde olmayan fakat fiyatı ucuz olan Arap ekmeğine yöneldiğini söyledi.
Her yeni güne una gelen zam korkusuyla uyandıklarını belirten esnaf, “Bizler un fiyatları artınca ekmek fiyatlarının artmasını da istemiyoruz. Un fiyatlarındaki artış dursun ve geri çekilsin bizim tek isteğimiz budur” dedi.
"BORÇLA EKMEK SATIYORUZ"
Un fiyatlarındaki artıştan dolayı zararına satış yaptığını ve alım gücü düşen vatandaşa borç ile ekmek sattığını belirten fırıncı Mehmet Naim şunları söyledi:
"Artık dükkanlarımızı kapatacak noktaya geldik. Un fiyatlarının çuvalı 160 liradan hızlı bir şekilde 340 liraya çıktı. Neden bu kadar artış oldu bizler de anlamış değiliz. Tamam olur 180 lira ise torbası 185 olur, 190 olur. Biz ne yapacağımızı bilmiyoruz, ufak esnafız diye ezmeye çalışan çok. Eğer bizi ezmek istiyorlarsa direkt gelip desinler bizler de dükkânlarımızı kapatalım. Mayayı 40 ila 50 lira arasından alıyorduk şu anda bir koli maya 160 lira. Günlük bir koli maya kullanıyorum eğer kısarsam verim alamam. Ufak tefek şeyleri saymıyorum bile, 13 liraya susam alıyorduk susamın kilosu bugün 35 lira. Hani dedik tamam susamdan vazgeçtik insanları susamsız ekmek yiyebilir ama bu una bir çare bulunması lazım. Desinler ki bize un 400 lira olacak ve burada kalacak o zaman biz de ona göre işimizi yaparız."
"PARA KAZANIYORSAK CEKETİMİ ALIP GİDECEĞİM"
Akşam kafasını yastığa koyarken yarın unun ne olacağını düştüklerini belirten Naim, şöyle konuştu:
"Vatandaşın alım gücü yok borca ekmek satıyoruz. Bizler zam peşinde değiliz. Bizim tek isteğimiz un fiyatlarının biraz daha aşağı çekilmesi. Anlamayan bir adam varsa gelsin hamuru yoğuralım, maliyetleri hesaplasın, vergimizi işçilerimizin tüm giderlerini hesaplasın, elektrik suyu hesaplasın para kazanıyorsak ben ceketimi alıp gideceğim. Un fiyatlarını düşürsünler bizler de ekmeğin fiyatlarını düşürelim. Ekmek fiyatları aynı kalacak ama una yine zam gelirse ne yapacağız. Bizler un fiyatları artınca ekmek fiyatlarının artmasını da istemiyoruz. Un fiyatlarındaki artış dursun ve geri çekilsin bizim tek isteğimiz budur.”
"35 YILLIK PİDECİYİM BÖYLE ZAM GÖRMEDİM"
Maliyetler karşısında önümüzdeki günlerde kepenk kapatmak zorunda kalacağını söyleyen fırıncı Mehmet Bozkuş ise şunları söyledi:
“İşçilerin yevmiyelerini cebimizden veriyoruz. Ben her gün 200 lira içerdeyim. Tüm fırıncılar böyle, bu gidişle fırınları kapatacağız. İki üç ay içerisinde 15-20 bin lira zarar etmişiz bizler küçük işletmeyiz bizim kazancımız ne ki, işlerin parasını ödeyemiyoruz. Odunu bin liradan bulamıyoruz. Sabah uncu gelmiş un yok ve parayı da peşin istiyor. Para peşin verilmezse unu da alamıyoruz. Vallahi yazık. Artık fırınları kapatmaya başlayacağız. Tüm esnaf bu durumlardan şikayetçi. 35 yıllık pideciyim hayatımda ilk defa böyle bir zam görüyorum. Şu anda pidenin fiyatı 2,5 lira, somun ekmeğinin fiyatının da 3 lira olması lazım. Somunun maliyeti ucuz içine katkı maddesi koyuyor. Bizler koyamıyoruz bizim ekmeğimizin daha fazla maliyeti var. İki ay içinde yüzde 100 zam gelmemeli una, böyle bir şey olamaz.”
"SURİYE EKMEĞİ ALIYORLAR"
Vatandaşları Suriye ekmeğine yöneldiğine değinen Bozkuş, “İnsanlar gidip Suriye ekmeği alıyor. Günde 10 tane pide alsak aylık 600 lira yaptığını söylüyorlar. Sadece kuru ekmek. O zamanda insanlar fiyatı daha düşük olan Suriye ekmeğine yöneliyor. Bizler de en son bu fırınları kapatacağız. Suriye ekmeği bizim ekmekten iyi değil ama maliyeti düşük. Torbanın içine konulmuş 5-10 tane 2 liradan satılıyor insanlar da ona kanıp o ekmekten alıyor” dedi.
"EKMEK TEK GIDA HALİNE GELDİ"
Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, yaptığı yazılı açıklamada, zamların artık milleti çıldırtır hale getirdiğini, temel gıda maddelerine gelen günübirlik zamların insanları çileden çıkardığına işaret etti. Vatandaşın raflardaki ürünlerin fiyatına yetişemediği gibi yaşam mücadelesi verdiğini belirten Göktaş’ın açıklaması şöyle:
“5-7 NÜFUSLU DAR GELİRLİ, EMEKLİ NE YAPSIN TAŞ MI KEMİRSİN?”
"Temel gıda maddesi ve halkımızın hiçbir şey bulamasa bile tek başına karnını doyurmaya çalıştığı ekmek fiyatları uçtu. Ekmek bu milletin, özellikle fakir ve dar gelirli halkın son yıllarda tek gıda maddesi haline gelmiştir. Fakir ve dar gelirli halkımız artık taze ekmeği alamadığı için fırınlardan bir gün sonra satılmayıp geri dönen bayat ekmekleri alıyor ve onları sıcak şekerli suya banarak, ya da çaya banarak karnını doyurur hale geldi. Evinde 5-7 nüfus olan dar gelirli ve asgari ücretli ya da emekli vatandaş ne yapsın? Taş mı kemirsin?”