Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılmak üzere gittiği Brüksel'de ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile yaptığı görüşmede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyareti ve savunma sanayi iş birliği gibi konuların gündemde olduğunu belirterek; "İki ülke arasındaki ilişkilerin özellikle savunma sanayi alanında F-16 başta olmak üzere tıkanıklıkların açılmasında gelinen noktalar, zaten büyük ölçüde F-16 meselesi halloldu, daha başka alanların konuşulması, ilerletilmesi gündemde olacak" dedi.
Türkiye ve ABD arsındaki F-16 düğümü çözülüyor mu?
Gündeme dair değerlendirmelerde bulunan Fidan, NATO'nun 75'nci kuruluş yıl dönümüne değinerek, "75nci kuruluş yıl dönümü ile ilgili, Türkiye de 72 yıldır NATO’nun önemli bir üyesi, NATO topluluğu içerisinde 72 yıldır katkı vermekte ve NATO görevlerine Silahlı Kuvvetlerimiz aktif olarak katılmakta" dedi.
''NATO Dışişleri toplantısı 2025'te Türkiye'de yapılacak''
İki gün süren Dışişleri Bakanları Toplantısı kapsamında, NATO üyesi ülkeler, NATO Ukrayna Toplantısı ve NATO Dışişleri Bakanlarıyla Asya Pasifik ülkesi 4 ülke Dışişleri Bakanları ile bir araya geldiklerini kaydeden Fidan , NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in görevini devredeceği ve Türkiye'nin bu konudaki tutumunun sorulması üzerine şu yanıtı verdi:
"NATO’nun bir resmi Dışişleri Bakanları Toplantısı oluyor her sene, bir gayriresmi oluyor, bu sene gayriresmi Prag’da yapılacak önümüzdeki ay. 2025’in gayriresmi toplantısı için de Türkiye’yi teklif ettik, bu karar alınarak kabul edildi. NATO Dışişleri Bakanları Gayriresmi 2025 Toplantısı Türkiye’de yapılacak, bu da bu toplantıdan çıkan önemli bir karardı, bunu ifade etmiş olayım.''
NATO Genel Sekreterinin seçim sürecine gelince, bu süreç bildiğiniz gibi devam ediyor, şu anda iki aday var, Romanya Devlet Başkanı ile Hollanda Başbakanı Sayın Rutte. Sayın Rutte ile 2 hafta önce Nükleer Enerji Zirvesi marjında bir araya gelişimiz oldu. Hollandalı meslektaşımla yaptığımız ikili görüşmede gündeme getirdiğimiz konular aynı.
Fidan terörle Mücadele'de hassasiyet vurgusu yaptı;
''Bizim şimdiki NATO Genel Sekreteri Sayın Stoltenberg’le yürüttüğümüz bir süreç var son 2 yıldır, özellikle Madrid’de ve Vilnius'ta alınan zirve kararları burada Türkiye’nin terörle mücadelede hangi terör örgütleriyle nasıl mücadele ettiği konusundaki hassasiyeti ve bu konuda NATO’nun ve bazı NATO ülkelerinin nerede durması gerektiği konusuyla. Özellikle savunma sanayi iş birliğindeki kısıtlamaların kaldırılması yönündeki ortak anlayışın devam ettirilmesi konusunda bir iradenin yeni genel sekreter tarafından da ortaya konması konusundaki beklentimiz bizim son derece kuvvetli bir şekilde ifade edildi. Bu beklentilerimiz kim gelirse gelsin yeni genel sekreterden beklemeye devam edeceğimiz önemli konular olacak" dedi. (Kısa Dalga)