Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği’nin (CİSST) 1-15 Ocak 2021 tarihleri arasını kapsayan Hapishanelerden Gelen Koronavirüs (COVID-19) Kaynaklı Şikayetler başlıklı raporunu yayımladı. Raporda cezaevlerindeki koşullar anlatılırken bazı hasta tutuklu ve hükümlülerin durumuna dikkat çekildi.
"Sürekli kan kusuyor"
Rapora göre Ödemiş T Tipi Ceza İnfaz Kurumu’nda kalan tutuklu 23 yaşındaki Mehmet Salih Filiz, bağırsak kanseri ve sağlığı gittikçe kötüye gidiyor. Akciğerlerinde de sorunlar olan Filiz’in sürekli kan kustuğu belirtilirken, özel bir mama ile beslendiği ve ilaçlarının Avrupa’dan geldiği gerekçesiyle kendisine verilmediği kaydedildi. Raporda Filiz’in bulunduğu koğuşta koronavirüse karşı önlem olarak kritik unsur olan sosyal mesafenin bulunmadığı, maske ve temizlik malzemesinin sağlanmadığı, Filiz’in hastaneye sevki için de yolda sağlık durumunda aksi bir gelişme olursa sorumluluğu alması yönünde dilekçe imzalamasının istendiği anlatıldı.
Filiz’in durumu daha önce HDP Muş Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit tarafından Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e sorulmuş, serbest kalması için de İstanbul’da eylem düzenlenmişti.
"Kemoterapi süreci cezaevinde geçiyor"
Raporda yer alan başka hasta tutuklu ise Elazığ 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu’nda kalan Deniz Yıldırım. Raporda, bağırsak ve kolon kanseri olan Yıldırım’ın geçirdiği ameliyatın ardından ince bağırsağının bir kısmının dışarda olduğu, 9 Mart 2020 tarihinde kemoterapi tedavisine başlanıldığı, hastaneye sevki sırasında koronavirüse yakalandığı ve karantinada tek başına tutulduğu aktarıldı. Raporda Yıldırım’ın kişisel ihtiyaçlarını tek başına gideremediğine dikkat çekildi.
"Alzheimer hastası ve ailesi haber alamıyor"
Diyarbakır D Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda kalan 82 yaşındaki Mehmet Emin Özkan’ın durumu da rapora girdi. Rapora göre vücudunda yüzde 87 oranında fonksiyon kaybı olan Özkan’da alzheimer, kötü huylu guatr, yüksek tansiyon, bağırsak ve kalp hastalıkları var ve beyninde baloncuk bulunuyor. Alzheimerdan kaynaklı hafıza, iki kulağında da işitme kaybı yaşayan Özkan, cezaevinde kaldığı süre içinde 5 kalp krizi ve 4 anjiyo geçirmesine rağmen tahliye edilmedi. Özkan’ın oğlu da cezaevinde yatıyordu, ancak oğlu isteği dışında farklı bir cezaevine sevk edildi ve Özkan’a bakacak kimse yok. Özkan’ın yakınları onun sağlık durumu hakkında bilgi alamıyor.
"Kelepçeyle hastanede üç gün"
Rapora göre Türkoğlu 1 No’lu L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda kalan Abdulsamet Durak ise kalp krizi sonrası anjiyo oldu ve 4 stenti bulunuyor. Ameliyatı sırasında hastanede kaldığı süre boyunca 3 gün kelepçeli olarak tutuldu. Yeterli bakım sağlanamayacağını düşündüğü için bypass ameliyatı olmaktan çekiniyor. Koğuşta kalan arkadaşı Durak’ın bakımını sağlıyor.
Raporda diğer tutuklu ve hükümlülerin sorunlarından bazıları şöyle aktarıldı:
"Parası olmayana temizlik malzemesi yok"
-Yemeklerin tüm mahpusların ihtiyacını karşılamada yetersiz olduğu, akşam yemeklerinin yetersizliği sebebiyle mahpusların aç uyuduğu, bazı hapishanelerde 15 kişilik koğuşlara 10 adet meyve dağıtıldığı, ücret ödeyerek kantinden meyve ve sebze almak istediklerinde de yetersiz ürün olduğu, maddi durumu yetersiz olan mahpusların kantin fiyatları sebebiyle ek meyve ve sebzeye erişemediği, hapishanelerde artık ağırlıklı olarak pilav ve makarna verildiği açıklandı.
-Salgın başlangıcında hapishaneler belli aralıklarla ve düzenli şekilde dezenfekte edilirken son dönemde bu sıklığın azaldığı, 6 aydır dezenfekte edilmeyen koğuşlar olduğu, bazı hapishanelerde infaz koruma memurlarının sayım sırasında sosyal mesafeye uymadığı ve maske takmadıkları, bazı hapishane idareleri koğuşlara sabun, çamaşır suyu ve dezenfektanı ücretsiz dağıtırken bazı hapishanelerde bu malzemelerin ücretsiz dağıtılmadığı, maddi durumu iyi olmayan mahpuslara da yeterli malzeme sağlanmadığı şikayet edildi.
-Yeni açılan veya karantina koğuşu yeni yapılan hapishanelerde koğuşların toz, toprak ve kireç kaplı olduğu, bu nedenle koğuşların hijyenik olmadığı ve solunum yolu rahatsızlıklarına sebep olduğu, bazı hapishanelerde Kovid-19 şüphesi veya önlemleri sebebiyle karantinada tutulan mahpusların diğer mahpuslara göre telefon hakları ve açık havaya erişimlerinin sağlanmadığı belirtildi.
Koronavirüs testi yapılmıyor
- Hasta, yaşlı ve risk grubuna giren mahpuslar için önlemler alınmadığı, temizlik malzemesinin dağıtılmadığı, mahpusların önlemlerini kendileri aldığı, bazı mahpusların kendilerinde Kovid-19 belirtileri olduğunu düşündükleri, bu sebeple test olmayı talep ettikleri ve test taleplerinin karşılanmadığı, kanser hastalığı başta olmak üzere düzenli takip edilmesi gereken hastalıkların takibinin yapılmadığı, birden fazla mahpusun ringlerde taşınmasının bulaş riskini arttırdığı söylendi. (ANKA)