Haftanın kitap seçkisi: 'Hapishaneye ‘Alternatifler'den 'Ruhlar Evi'ne...
Kısa Dalga kitap köşesinden merhaba. Bu hafta da sizler için raflar arasında dolaştık ve dikkatimizi çeken metinlerden bir seçki hazırladık. Her hafta tekrar ettiğimiz gibi, birlikte düşünmek başka olasılıkları unutmamak için.
110
Melda Yaman, “Yaşamı Üretmek Bütüncül Bir Feminist Teoriye Doğru”
Kısa Dalga kitap köşesinin bu haftaki ilk konuğu, Melda Yaman, “Yaşamı Üretmek Bütüncül Bir Feminist Teoriye Doğru” adlı metin. Dipnot Yayınları tarafından basılan kitap, Marksizmi feminist teorinin ataerki eleştirisiyle birlikte düşünerek, kapsamlı bir bakış sunmaya çalışıyor. Tanıtım bülteninin şu cümleleri kitap hakkında daha fazla fikir verebilir: “Melda Yaman, elinizdeki kitapta genel olarak kadın emeği ve toplumsal yeniden üretim perspektifini işliyor, özel olarak da Marksizm ile feminizm ilişkisine odaklanıyor. Marksizmin teorik kazanımlarını ataerki teorisine içererek, feminizmle Marksizm arasındaki yarığı kapatmaya yönelik bir adım daha atıyor. Bununla birlikte, Marx’ın teorisinin feminist argümanlarla, kapitalizm analizinin ataerkinin analiziyle birleştirilmesi gerektiğini hatırlatıyor. Kadınların kurtuluşunun, sermayenin yanı sıra ataerkiye karşı verilecek bütüncül bir mücadeleyle olanaklı olduğunun altını çiziyor.”
Michel Foucault külliyatı Türkçeye kazandırılmaya devam ediyor. Foucault Gözetleme ve Cezalandırma metninin yayımlanmasından hemen sonra, 1976’da Montreal’e bir konferansa davet edilir, konu hapishanelere alternatif olarak sunulan uygulamalardır. Kitap, Sylvain Lafleur’ün editörlüğünde Foucault’nun o konferanstaki konuşma metni ile sunduğu fikirler üzerine yapılmış mülakatları bir araya getiriyor. Michel Foucault takipçileri için iyi bir haber olarak yorumlayabileceğimiz metni bu hafta gündemimize aldık. Ayrıntı Yayınları tarafından, Murat Erşen çevirisiyle basılan kitabı dikkatinize sunarız.
Ayşegül Yüksel, “Melih Cevdet Anday Tiyatrosu ‘Yapısalcılık ve Bir Uygulama’”
Ayşegül Yüksel tarafından hazırlanan ve Habitus Kitap tarafından basılan bu metin, Melih Cevdet Anday’ın tiyatro yapıtlarına odaklanıyor. Tanıtım bülteninin şu cümleleri metnin içeriği hakkında daha fazla fikir sahibi olmamızı sağlıyor: “’Melih Cevdet Anday: Yapısalcılık ve Bir Uygulama’”da, Ayşegül Yüksel, Anday’ın en başat oyunlarının yapısal çözümlemesini barındıran ayrıntılı, kapsamlı ve titiz bir çalışma yürütüyor. Cümle cümle sahne sahne ele alınan metinler, Anday’ın ve döneminin bütünselliği içinde her bir oyunun parçalı yapısıyla tamamlayıcı eleştirel bir okuma sürecini içeriyor.” Hem Melih Cevdet Anday okurları hem de tiyatro meraklıları için kitabı köşemize taşıdık.
Isabel Allende, gerçekçi anlatımı ve siyasal yaklaşımını, büyülü gerçekçiliğin gerçeküstücü geleneğiyle kaynaştırmasıyla tanınıyor. “Ruhlar Evi” yazarın ilk kitabı olma özelliğini de taşıyan bir metin. Kitabın konusundan tanıtım bülteninde şöyle söz ediliyor: “ Kitap, 20. yüzyıl başlarından itibaren Trueba ailesinin üç kuşağı üzerinden Latin Amerika’nın devrim, darbe, ümit ve tutkuyla şekillenen tarihini anlatır. Yayımlandığı günden beri büyük ilgi gören ve onlarca dile çevrilen ‘Ruhlar Evi’ ruhlar dünyasıyla gerçek dünyanın, yaşamla ölümün iç içe geçtiği bir aile sagası.” Can Yayınları tarafından basılan metnin çevirisi, İnci Kut’ ait.
Kore edebiyatının kadim kahramanı ve onun dillere destan hikâyesi olarak anılan metin ayrıca, Kore kurgu dünyasının en önemli eserlerinden kabul ediliyor. Bu fantastik macera yıllar içerisinde önce kendi ülkesinde, sonra tüm dünyada sayısız filme, televizyon programına, romana, çizgi romana uyarlanmış. Gyun’un bu kitabı April Yayıncılık tarafından, Hatice Köroğlu Türközü ve Mehmet Ölçer çevirisiyle basıldı. Kore edebiyatının klasik metinlerinden olan bu kitabı bu hafta sizler için seçtik.
Özgür Taburoğlu, “Marcel Proust - Geniş Zamanın İzinde: Alışkanlık, Arzu ve Unutkanlık”
Özgür Taburoğlu’nun bu kitabı, Doğu Batı Yayınları tarafından basıldı. Yazar kitapta, Marcel Proust’u okurken yazarın yaşamöyküsüyle fazla ilgilenmeden, metinlerindeki temel izlekleri aralamayı deniyor. Eserlerindeki olay örgülerine çok odaklanmadan, yazılarda saklı yer ve zaman şekillerini belirlemeye çalışıyor. Yaşamı yazısından ayrı olmayan bir yazarın resmini çiziyor. Kitap hem Proust meraklıları için hem de edebiyat eleştirisi meraklıları için önemli bir metin olarak karşımıza çıkıyor, bu nedenle kitabı bu hafta listemize taşıdık.
Frederick Douglass, “Amerikalı Köle Frederick Douglass’ın Yaşam Öyküsü”
“Frederick Douglass on dokuzuncu yüzyılda yaşamış ünlü bir kölelik karşıtı olarak hatırlansa da bu ifade tek başına Douglass’ın gerçekte kim olduğunu ve ne kadar büyük bir etki yarattığını tam olarak ifade etmez. Douglass düşünceleri, sözleri ve eylemleriyle ABD’nin dönüşümünde önemli bir role sahiptir. Başarısının büyüklüğü, köle doğduğunu düşündüğünüzde daha da belirginleşir.” Tanıtım bülteninden aldığımız bu cümlelerden anlaşıldığı gibi kitap, Frederich Douglass’ın hikâyesini ve oynadığı tarihsel rolü anlamaya okuru daha da yaklaştırıyor. Heretik Yayınları tarafından basılan kitabın çevirisi, Selda Arıt’a ait.
Genellikle kültür incelemeleriyle bilinen tarihçi Peter Gay bu kitabında, bir sanatsal arayışa ve uyanışa eşlik eden Weimar kültürünün canlı ve akıcı bir anlatımını sunarak, Weimar deneyiminin saklı hazinesini okurlarına teslim ediyor. Eren Buğlalılar tarafından çevrilen metin, İletişim Yayınları tarafından basılıyor. Döneme meraklı okurun ilgisini çekebilecek bu metni, bu hafta sizlere hatırlatmak istedik.
1950 kuşağının en önemli kalemlerinden Adnan Özyalçıner’in, yeni öykülerinden oluşan, “Yağmurda” adlı metni Everest Kitap tarafından basıldı. Tanıtım bülteninde kitabın konusundan şöyle söz ediliyor: “Yalnız bir çocuğun penceresinden kanatlanan düşüncelerle ‘karanlığı elemekten’ yorulanların dünyasına bakan Özyalçıner, telaşlı sokaklardan ıssız kumsallara, kalabalık üstgeçitlerden bir başına kuruyup kalan köylere, kentlerden kırlara, günden geceye uzanıyor: Karanlığın koyusundan aydınlığın müjdesini derleyen bir ustadan edebiyatımıza yepyeni bir armağan...” Türkçe edebiyat meraklısı okur için bu mutlu haberi paylaşmak istedik.
Sabri Safiye, “Tüylü Bir Uzaylı Macerası – Halfeti”
Sabri Safiye, fantastik romanı “Tüylü Bir Uzaylı Macerası”nı ikinci kitapla sürdürüyor, macera devam ediyor. Dört arkadaş ve uzaylı kedi Felis’in yolu bu kez, Şanlıurfa’nın siyah gülüyle ünlü Halfeti’sine düşüyor. Kötülere karşı birlik olmanın önemine, gizemli yöresel değerlere odaklanan roman, sıradışı karakterleri ve sürükleyici anlatımıyla her yaştan okuru unutulmaz bir serüvene davet ediyor. Dördüncü sınıflardan, Altıncı sınıflara kadar olan okurlar için önerilen bu kitabı bu hafta genç okurlar için seçtik. Günışığı Kitaplığı tarafından basılan metnin çizimleri, Başak Taşkıran’a ait.