Maraş merkezli 6 Şubat depremlerinde en büyük can kaybı ve yıkımın yaşandığı Hatay'da rezerv alan tartışması büyüyor. Depremzedeler belirsizlik nedeniyle büyük endişe yaşarken konu siyasetin de gündeminde. Depremde büyük yıkımın yaşandığı Antakya'nın merkez mahallerinden Gazi Mahallesi de rezerv alan ilan edildi. Gazi Mahallesi'nde 15 yıl muhtarlık yapan Antakya Belediye Meclis Meclis Üyesi CHP'li Süleyman Çaltak da süreci yakından takip ediyor.
Hatay Valisi Mustafa Masatlı'nın 17 Mayıs'ta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürü İsmail Ceylan ile birlikte Gazi Mahallesi'ndeki şantiye alanına gittiğini öğrenince Gazi Mahallesi Muhtarı Mehmet Hatun’u da yanına alarak alana giden Antakya Belediye Meclis Meclis Üyesi CHP'li Süleyman Çaltak, valinin sert tepkisiyle karşılaştı. Sosyal medya hesabından bir video yayınlayan Çaltak, yaşananları Artı Gerçek'e anlattı.
'Sizi mahalleye sokmam'
Artı Gerçek'ten Mehmet Menekşe'ye konuşan CHP'li Çaltak yaşananları şöyle anlattı:
"Vali Masatlı bana 'o seçim sürecinde seni görevden alacaktım. Bana bakın ikinizi de görevden alırım. Biz burada 14 aydır çalışıyoruz. Bir yıla konutları yapacağız' diyerek bizim konuşmamıza fırsat vermedi. 10 gün önce Bakan Bey ile görüştüğümüzü, olumlu gelişmeler olduğunu anlatmaya çalıştım. Ben bunları anlatırken Vali Bey üstüme üstüme yürüyerek, kaba bir tabir ile 'Bana bak yarın 500 polis gönderirim oraya, yıkarım her yeri. Sizi mahalleye de sokmam. O zaman ne yapacaksınız? Bana bak, belediye başkanların gelsin, partin gelsin' diye tehdit etti."
'Bu adam siyasi, muhatabım değil'
Gazi Mahallesi Muhtarı Mehmet Hatun’u yanına çağıran Vali Masatlı'nın "Benim muhatabım sensin. Bu adam siyasi, benim muhatabım bu değil. Hemen mahalleliye söyle 7 bin 500 TL kira yardımı vereceğiz. Evleri boşaltsınlar, isteyene konteyner vereceğiz" dediğini söyleyen CHP'li Çaltak, "Beni ve mensubu olmaktan gurur duyduğum partimi dışladı, meydan okudu. Ben o mahallede oturuyorum. Geçmişte üç dönem muhtarlık yaptım. Ayrıca belediye meclis üyesi olarak seçilmiş biriyim" diye konuştu.
'Halk bilgilendirilmiyor'
Gazi Mahallesi'ndeki rezerv alan süreciyle ilgili belirsizliklere değinen Çaltak, şunları söyledi:
"Gazi Mahallesi ile ilgili bizim aklımıza takılan sorular var. Devlet şimdiye kadar uzlaştırma ofisleri, bilgilendirme ofisleri kurmadı, halk yeterli düzeyde bilgilendirilmedi. Bir toplantı ile baştan savma yapıldı. İnsanlar malı mülkü varken borçlanacak mı, nasıl bir süreç yaşanacak bilmek istiyor. Yıllarca tek katlı bahçeli evlerde yaşamış bu insanların yerleri alıp buralara beş katlı binalar yapıp buralara ne gibi bedeller ödeyecekler? Vatandaşı bilgilendirmek istiyoruz ama Vali Bey bizi provokatörlükle suçluyor. Baskı yapıp 500 polis göndererek bizleri mahalleye sokmamakla tehdit ediyor."
'Gece yarısı yıkım yapılıyor'
Adil, şeffaf, hakkaniyetli, vatandaşın hakkını koruyan, kimsenin mağdur olmayacağı bir süreç istediklerini belirten CHP'li Çaltak, "Mahkemelik olan binaları yıkmak için geçtiğimiz hafta gece saat 00.00'da yıkım ekipleri geldi. Vatandaş mahkemeye vermiş, etrafında başka ev yok, gece 00.00'da evi yıkıyorlar sonra da yanlışlıkla oldu diyorlar. Gece yarısı gelip, yıkım yapmak da ne oluyor? Bina tehlike arz ediyorsa sabah gelin, insanlara izah edin ve yıkın. Vatandaşı yok sayarak nereye varılacak? Biz bunları dile getirdiğimiz, vatandaşın çıkarlarını savunduğumuz için Vali Bey bizi suçluyor, tehdit ediyor. Zorbalıkla gelip yıkım yapılmasını kabul etmiyoruz. Bizim devletten, yetkililerden beklentimiz, adil, şeffaf, insanların hakkını hukukunu koruyan uygulamalar yapılması. 'Biz yapacağız daha sonra anlaşacağız mantığı doğru değil" dedi.
Çambükü köylüleri darp edilmişti
Hatay Valisi Masatlı'nın Amasya Valisi olduğu dönemde 2022 yılında Çambükü Köyü'nün mera alanlarına organize sanayi bölgesi yapılmasına direnen köy halkı jandarma tarafından darp edilerek gözaltına alınmıştı. Çambükü'nde yargı süreci halen devam ediyor. (Kısa Dalga)