Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) 2022 yılı “Önemli Olan Riskler” araştırmasına dayanan “Yüksek enflasyonlu bir ortamda temel ihtiyaç maddelerini karşılama konusunda endişeler” başlıklı rapor yayımlandı.
Euronews’te yer alan habere göre, rapordaki önemli bulgulardan birisi insanların temel ihtiyaçlarını karşılamaktan endişeli olması. OECD, bu temel ihtiyaçları gıda, barınma, evde kullanılan enerji ve borçları ödemenin artan maliyeti olarak sıraladı.
Rapora göre, Türkiye’de halkın yüzde 72’si bu dört temel ihtiyacı karşılayabilmekten endişeli olduğunu bildirdi. Türkiye’yi yüzde 67 ile Şili ve yüzde 66 ile Meksika takip ediyor.
Endişe oranının en düşük olduğu ülkeler ise Danimarka, İsviçre ve Almanya oldu.
Türkiye’de zenginler yoksullardan daha endişeli
Araştırma gelir durumuna göre endişe seviyesini de gösteriyor.
27 ülkenin 26’sında en düşük gelire sahip ilk yüzde 20’lik grupta dört temel ihtiyacı karşılayabilmekten endişe edenlerin oranı en yüksek gelire sahip son yüzde 20’lik gruptan daha yüksek.
Tek istisna Türkiye
Bunun istisnası ise Türkiye. Türkiye’de en yüksek gelire sahip yüzde 20’lik kesim (yüzde 70,7) en düşük gelire sahip yüzde 20’lik (yüzde 70,5) kesimden daha endişeli. Aradaki fark yüzde 0,2 puan.
Türkiye’den sonra farkın en düşük olduğu ülke yüzde 2,6 puan ile Polonya. En yüksek fark ise yüzde 30,2 ile İsrail’de.
27 ülkede yaklaşık 27 bin kişinin katıldığı ankete göre 10 kişiden 9’u enflasyon ve hayat pahalılığından endişe ediyor. Anketin yapıldığı Ekim 2022’de OECD’de yıllık enflasyon yüzde 11 iken Türkiye’de yüzde 86 seviyesindeydi.
İşini kaybetmekten endişe edenler: Türkiye 4. sırada
Gelecek iki sene içinde işini kaybetmekten veya serbest çalışıyor ise gelirinin azalmasından endişe edenlere bakıldığında Türkiye dördüncü sırada yer alıyor.
Türkiye’de 10 kişiden 7’si (yüzde 72) işini kaybetmekten veya gelirinin azalmasından endişeli.
Bu kategoride Meksika ilk sırada yer alırken sonra sırada Hollanda bulunuyor. (Kısa Dalga)