HDP Şırnak milletvekilleri Hasan Özgüneş, Nuran İmir ve Hüseyin Kaçmaz, TBMM Başkanlığı’na verdikleri araştırma önergesinde 7 Şubat 2015'te Cizre'de yaşanan sokağa çıkma yasakları sırasında bodrum katlarında yaşananlar için TBMM'de Araştırma Komisyonu kurulmasını talep ettiler. Önergede, “Toplumsal hafızaya ‘vahşet bodrumları’ olarak yerleşen, üç bodrum katında ve civarında yaşamını yitiren yurttaş sayısı ise 177 olarak açıklanmıştır. 14 Aralık 2015’te ilan edilen sokağa çıkma yasakları sırasında ağır silahlarla bombardıman emrini veren gerçek sorumluların açığa çıkarılıp yeni bir yargılama sürecinin başlaması amacıyla Anayasa’nın 98’inci, TBMM İçtüzüğü `nün 104 ve 105’inci maddeleri uyarınca Meclis Araştırması açılmasını arz ederim” denildi.
HDP’li vekiller tarafından verilen araştırma önergesinde, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin Mart 2017 yılında yayınladığı raporda, “Şırnak’ın Cizre ilçesinde bombardımandan kaynaklı yangınlarda yaşamlarını yitirmelerinden önce, kadın, erkek ve çocukların bodrum katlarında, susuz, elektriksiz, yiyeceksiz bir şekilde haftalarca herhangi bir tıbbi yardım alamadan yardım beklediği, daha sonra binaların tamamen yıkılarak olası bütün delillerin yok edildiği” ifadelerinin yer aldığı belirtildi.
Suç duyuruları takipsizlikle sonuçlandı
Önergenin gerekçesinde şöyle denildi:
“Toplumsal hafızalara ‘vahşet bodrumları’ olarak kazınan 2015 Cizre’de sokağa çıkma yasaklarının üzerinden 6 yıl geçti. Şırnak’ın Cizre ilçesinde 14 Aralık 2015’te başlayıp 2 Mart 2016’ya kadar devam eden yasak boyunca yaşanan çatışmalarda, 300’e yakın kişi yaşamını yitirmiş, yüzlercesi de yaralanmıştır. Operasyon sırasında kullanılan ağır silahlardan kaynaklı Yafes, Sur, Cudi ve Nur mahallelerinde yer alan 3 bine yakın ev kullanılamaz hale getirilmiştir. Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği ilçede yaşananlara dair ‘Kıyamet benzeri bir tablo’ tanımlamasında bulunmuştur. Devlet Bahçeli’nin ‘Güneydoğu’da olaylar başlayınca ben hemen oralarda sıkıyönetim ilan edin dedim. Ama sonradan gördüm ki iyi ki benim o sözümü dinlememişler. Çünkü biz orada o gün komutanlar terörle mücadele ediyor diyorduk, meğer darbe planı yapıyorlarmış. Bir de ellerinde sıkıyönetim yetkisi olsaydı facia olabilirdi’ ifadesi ve yine dönemin İçişleri Bakanı Efkan ALA’nın ‘emirlerimizi dinlemeyen bir grup var’ ifadeleri sokağa çıkma yasakları sırasında yaşanan tüm hak ihlallerinin araştırılması açısından elzemdir.
Sokağa çıkma yasağı sürecinde başlatılan operasyonlar sırasında 3 binanın bodrum katlarında yakılarak öldürülen 200’e yakın kişi için Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan suç duyurularının 31’i takipsizlik ile sonuçlanmıştır. Sokağa çıkma yasakları sırasında yaşanan hak ihlallerinin araştırılması ,dönemin İçişleri Bakanı’nın bir grup var emirlerimizi dinlemiyorlar dediği grubun kimlerden oluştuğunun tespit edilmesi ve yeni bir yargılama sürecinin başlaması amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını talep ederiz.”