HDP'ye yönelik kapatma davasında tarih detayı: Zühtü Arslan'ın görev süresine kararın yetiştirilme iddiası

HDP'nin kapatılması davasında, Anayasa Mahkemesi raportörünün çalışmalarında sona geldiği öğrenildi. Aydınlık'ın yer verdiği iddialara göre; Dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından 2012'de Anayasa Mahkemesi üyeliğine getirilen Zühtü Arslan'ın o tarihte başlayan görevinin 20 Nisan 2024'te sona ereceği, Şubat ayında yeniden başkanlığa seçilen Arslan'ın görev sürmesi dolmadan önce kapatma davası kararının verileceği belirtildi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından HDP'nin kapatılması istemiyle açılan davada süreç devam ediyor.

HDP süreç içerisinde, 11 Nisan 2023 için belirlenen tarihte sözlü savunma yapmayacağını Anayasa Mahkemesi'ne bildirmişti.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu ise 11 Nisan'da yaptığı toplantı sonucunda HDP’nin savunma yapmayacağına ilişkin dilekçesinde belirttiği hususları yerinde görmemiş ve dosyayı esas hakkındaki raporunu hazırlaması için Anayasa Mahkemesi raportörüne göndermişti. Anayasa Mahkemesi'nin bu kararı doğrultusunda esas hakkındaki raporun yazılmasına devam ediliyor.

Aydınlık'ın yer verdiği bilgilere göre; Anayasa Mahkemesi raportörünün bu çalışmalarında sona geldiği öğrenildi. Raporun tamamlanmasının ardından Anayasa Mahkemesi bir tarih belirleyip bu tarihte kapatma davasını esastan görüşecek.

Görev süresi detayı

Haberde yer alan bilgilere göre; Yüksek Mahkeme kulislerinde ise kapatma davasının en geç 2024 nisan ayına kadar sonuçlanacağı konuşuluyor.

Bu yıl şubat ayında yeniden Anayasa Mahkemesi Başkanlığı'na seçilen Zühtü Arslan, Yükseköğretim Genel Kurulunca gösterilen 3 aday arasından dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından 17 Nisan 2012'de Anayasa Mahkemesi üyeliğine getirilmişti.

Zühtü Arslan 20 Nisan 2012'de görevine başlarken Arslan'ın Anayasa Mahkemesi'ndeki 12 yıllık görev süresi ise 20 Nisan 2024'te sona erecek. Arslan'ın görev sürmesi dolmadan önce kapatma davası kararının verileceği belirtiliyor.

Raportörün raporunu tamamlayıp Yüksek Mahkeme üyelerine sunmasının ardından esasa ilişkin görüşmenin yapılacağı toplantı tarihini Arslan belirleyecek. Anayasa Mahkemesi üyeleri belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak. Karar, toplantıya katılan üyelerin 3'te 2 oy çokluğuyla, yani 15 üyenin 10'unun oyuyla verilebilecek. (Kısa Dalga)

Politika Haberleri