Kısa Dalga kitap köşesinden merhaba. Okurlar ve yayıncılar için kitap sezonu olarak anılan Eylül ayının başındayız. Raflara çıkacak yeni kitaplar da görünmeye başladı. Bu nedenle bu hafta yayımlanmış metinler kadar basılacağı duyurulan kitapları da gündemimize almaya çalıştık. Umarız sizler için fikir verici olacaktır. Birlikte düşünmek ve başka olasılıkları unutmamak için! Bu hafta heybemizde yer eden kitaplar şöyle:
110
Cem İleri, “Yararsız Bir Mekâna Dair”
Cem İleri’nin Georges Perec'i merkeze alan deneme türündeki, “Yararsız Bir Mekâna dair” adlı kitabı Norgunk Kitap tarafından yayımlanıyor. “Okurun Belleği”, “Yazının da Yırtılıverdiği Yer - Bir Bilge Karasu Okuması” adlı kitaplarıyla tanıdığımız yazarın bu metnini bu hafta sizlere duyurmak istedik.
Tanıtım bülteninden şu cümleler fikir verebilir: “Önünde duran boş sayfadan başlayarak içinde bulunduğu oda’yı, daire’yi, apartman’ı, sokak’ı, şehir’i, ülke’yi, dünya’yı Georges Perec’in geride bıraktığı notların, taslakların, haritaların, paftaların, patron kâğıtlarının izinde geçerek mekânın mekânına varmayı deneyen Cem İleri bu amacına ulaşamaz. Yazısı ve yazısına yön veren sorular, savrulmalar hep bir sınıra gelip dayanır. İster yararlı olsun ister yararsız, mekânın mekânı yoktur çünkü.”
Özellikle “Seneler” kitabıyla Türkiyeli okurun gönlünde epey yer edinen Ernaux’nun “Boş Dolaplar” adlı kitabının, Sinem İdemen çevirisiyle, 6 Eylül'de kitapçılarda olacağı, Can Yayınları Çağdaş dizisinin yönetici editörü Cem Alphan tarafından duyuruldu. Ernaux takipçileri için heyecan verici bulduğumuz bu haberi sizlerle paylaşmak istedik.
Alphan kitabı duyururken şu cümlelere yer verdi: "Bu roman, kültürel anlamda haklarından mahrum bırakılmışların kendi sesleriyle konuşmasına, gerek konusu itibarıyla gerek edebî biçimiyle, unutulmaz bir katkı sunuyor."
Jean de La Bruyère, “Karakterler yahut Çağın Töreleri”
Modern edebiyatın kurucu metinlerinden biri kabul edilen, “Karakterler Yahut Çağın Töreleri” adlı bu kitap, Bedia Kösemihal'in çevirisiyle Telemak Kitap tarafından basılıyor. Metinde ayrıca, Marcel Jouhandeau'nun önsözüne ve Roland Barthes'ın sonsözüne yer verilmiş.
Tanıtım Bülteninde kitaptan şöyle söz ediliyor: “Karakterler’de belki de ilk kez toplum ve toplumun eleştirisi edebiyatın merkezine taşınır, sosyolojik bir göz icat edilir. İnsan doğası, saray, inanç, aşk, devlet, servet… La Bruyère’in altüst eden eleştirisinden herkes ve her şey nasibini alır.”
Konut sorununun dünyanın gündeminde epey yer ettiği günlerde, Cansu Tekin’in bu metni Fransa ve Türkiye ekseninde meseleyi yoksullar üzerinden ele alıyor. Notabene Yayınları tarafından basılan bu kitabın bakış açısını farklılaştıran şu cümleler önemli bize kalırsa: “Kitap, önceki çalışmalardan farklı olarak hem Fransa’da hem de Türkiye’de, “adı kötüye çıkmış”, “tehlikeli” mahalleleri Wacquant’ın metodolojisiyle inceleme nesnesi yaparak yoksulluğun görünmeyen yüzlerine ışık tutmaktadır.”
Arka kapak yazısızında metinden şöyle bahsediliyor: “Nerede oturuyorsun sorusundan rahatsız olanların, tek hayali iki pencereli ev olanların, hiç evi olmayanların, yuvasını kaybedenlerin, komşuluğu özleyenlerin, kirasını veremeyenlerin, barınamayanların, senin, benim, bizim hikâyemiz…”
Bu hafta çocuklar için seçtiğimiz kitap, Tuba Kumaş’ın “Kaplumbağanın Kabuğunda” adlı metni. Okul sezonunun başlangıcında, “okula başlama” korkusunun ele alındığı bu kitabın, küçük okurlarımızın ilgisini çekebileceğini düşündük.
Tanıtım bülteninin şu cümlelerini paylaşalım: “Küçük bir kızın okula başlama korkusunu, evinden ve ailesinden uzaklaşma kaygısını, denizdeki fantastik bir yolculukla, usulca anlatan masalsı bu kitap; küçük okurların kendi korkularıyla barışmasını sağlayacak. Her birine, bir gün evlerini kendi kabuklarına sığdırabileceklerini anımsatacak.”
Dünyanın önde gelen ekolojistlerinden, vegan, aktivist Rob Dunn’ın “Geleceğin Doğası” adlı bu kitabı, Minotor Kitap tarafından, Barış Gönülşen çevirisiyle basılıyor. İnsan türünün Dünyada hayatta kalmak için doğayla barışık bir yaşam geliştirmesi gerektiğini savunan yazarın bu kitabının, çevre sorunlarının merkezde olduğu bir zamanda dikkat çekici olduğunu düşünerek, bu hafta gündemimize aldık.
Tanıtım bülteninden şu cümlelere yer verelim: “Dünyanın önde gelen ekologlarından Rob Dunn, Dünya denen bu narin gezegende hayatta kalacaksak insanlığın onun değişmez yasalarını anlaması ve bu yasalara uyması gerektiğini savunuyor. Türümüz doğa hakkında şimdiye kadar örneği görülmemiş çeşit ve miktarda bilgi topladı, fakat bu bilgiyi yaşamı hâkimiyeti altına almak ve gezegeni iradesine boyun eğdirmek için kullandı. Geleceğin Doğası’nda Rob Dunn bu türden çabaların beyhude olduğunu ileri sürüyor.”
Plutarkhos, “Moralia: Öfke Denetimi, Zihin Dinginliği, Haset ve Nefret”
Yunan tarihçi, biyografi ve deneme yazarı Plutarkhos, Eski Yunanların en üretken yazarlarından biri kabul ediliyor. Klasik felsefe meraklıları için önemli bir metin olan, “Moralia: Öfke Denetimi, Zihin Dinginliği, Haset ve Nefret” adlı kitabı, Eski Yunancadan Emre Poyraz tarafından çevrilerek, Pinhan Kitap tarafından basıldı.
Kitap hakkında tanıtım bülteninin şu cümlelerine bakabiliriz: “(Plutarkhos) Moralia başlığı altında toplanan denemelerinde birçok farklı konu işler. Bu denemeler başta ahlaki meseleler olmak üzere dini, psikolojik, felsefi, edebi ve siyasi meseleleri ele alır. Plutarkhos sadece kendi döneminin kültürünü ve anlayışını yansıtmakla kalmaz, yüzlerce yıl sonra Francis Bacon, Montaigne, Erasmus ve Rousseau gibi Rönesans ve Aydınlanma filozoflarını bile hem içerik hem tarz bakımından etkiler.”
“En Güzel Günlerini Demek Bensiz Yaşadın”, “Kırık Beyaz”, “Ölüyordum, Geçerken Uğradım” gibi romanlarıyla da tanıdığımız Can Gürses’in “Bir Ömrün Takvimi” adlı kitabı, Ayrıntı Yayınları tarafından basılacak. Türkçe edebiyatın sağlam kalemlerinden olarak bilinen yazarın yeni kitabını size duyurmak istedik.
Tanıtım bülteninden şu cümleleri dikkatinize sunarız: “Ne yaşarsa yaşasın mutlulukta, iyilikte, güzellikte, dürüstlükte direten Mimo’nun hayat hikâyesi görmek, görünmek, eşitlik, özgürlük, vatanseverlik, aidiyet, adalet, sanat, zaman, aşk ve sevgiyi yeniden tanımlamamıza bir davet. Duru dili, ince üslubu, delişmen kurgusuyla tam anlamıyla Can Gürsesçe bu roman, okuruna şöyle sesleniyor: Gülümseyin! Mimo, mutluluğun fotoğrafını çekiyor.”
Hatice Kamer, “Reşê ‘Kızının Gözünden Musa Anter’”
İletişim Yayınları tarafından basılan, “Reşê “Kızının Gözünden Musa Anter” adlı bu kitap, gazeteci Hatice Kamer’in Anter’in kızı Rahşan Anter Yorozlu’yla yaptığı, uzun sohbetlerin sonucunda ortaya çıkmış. Bir tanıklık metni olarak da yorumlanabilecek bu kitapta, Babasının “Reşê” diye seslendiği Rahşan, bir yandan babasının bir yandan kendisinin hikâyesini anlatırken, kısa bir Türkiye tarihi sunuyor. Tanıklık metinlerine ilgi duyan okurun ilgisini çekebilecek bu kitabı size hatırlatmak istedik.
Tanıtım bülteninden kısaca şu cümlelere bakalım: “ ‘Bu ülke bana babamı borçlu’ diyen kızının gözünden, 1992’de uğradığı faili meçhul saldırıda hayatını kaybeden Musa Anter’in ve ailesinin hikâyesi...”
Oliver Sacks’ın, “şefkatli, açık seçik, gerçekçi ve aydınlatıcı… Ayrıntıları, derinliği, zenginliği ve zekâsıyla “Geri Dön Günışığım” kendi türünün bir klasiği olarak kabul edilecektir” diyerek tanımladığı, anı türündeki “Geri Dön Günışığım”, Yapı Kredi Yayınları tarafından, Özlem Yüksel çevirisiyle yayımlandı. Anı türündeki metinleri seven okurlar için bu hafta kitabı köşemize taşıdık.
Tanıtım bülteninden şu cümlelere yer verelim: “‘5 Temmuz 1996’da kızım aklını kaçırdı.’ Michael Greenberg dünya çapında ün kazanan anı kitabı “Geri Dön Günışığım”a bu cümleyle başlıyor ve kızı Sally’nin bipolar bozuklukla mücadelesini sarsıcı bir gerçekçilikle anlatıyor.”