Ekrem İmamoğlu yönetimindeki İBB, önceki idarenin 2016 yılında başlatıp, süresinde bitiremediği Eminönü-Alibeyköy Tramvay Hattı’nda; finansman sorunlarını çözerek yapım sürecini hızlandırılmıştı. Hattın ilk etabı Cibali-Alibeyköy bölümü, 1 Ocak 2021’de, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in katılımıyla açılmıştı.
Hattın Eminönü’ne kadar uzatılması için imalatını sürdüren İBB, Fransız Kalkınma Bankası (AFD) ile söz konusu projeye 93 milyon Euro tutarında finansman desteği sağlanması amacıyla ön protokol imzalandı. Hattın Balat’taki merkez şantiyesinde düzenlenen imza törenine; İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Fransa İstanbul Başkonsolosu Olivier Gauvin ve AFD Operasyonlardan Sorumlu İcra Direktörü Jean Pierre Marcelli katıldı.
MARCELLİ: MÜSİLAJ İÇİN DE İBB İLE İŞ BİRLİĞİNE HAZIRIZ
Başkonsolos Gauvin imza töreninde yaptığı konuşmada, İBB ve AFD arasında gerçekleştirilecek iş birliğine katkı sunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Gauvin’in ardından sırasıyla, Marcelli ve İmamoğlu konuşmalarını yaptı. İBB’nin, Türkiye devletinden sonra AFD’nin fonlarından yararlanan en büyük yararlanıcı olduğu bilgisini paylaşan Marcelli, “AFD, ademi merkeziyetçiliğe verdiği desteğin bir parçası olarak, şehirlerin mali özerkliğini desteklemektedir. AFD, şu ana kadar İBB’nin toplamda 450 milyon Euro tutarında 5 ulaşım projesini finanse etmiştir. Bu finansal ortaklığa, ekiplerimiz arasında örnek bir iş birliği eşlik etmektedir. AFD, ayrıca Marmara Denizi’ndeki ‘müsilaj’ krizine çözüm bulabilmek için İBB ile iş birliğine hazırdır” dedi.
İMAMOĞLU: ÖNEMLİ OLAN GERÇEKÇİ PROJELER ORTAYA KOYABİLMEK
İmamoğlu da AFD’den sağlayacakları finansmanın detayları için “Ulusal ve uluslararası piyasalara kıyasla çok uygun maliyetle sağladığımız bu finansman; 2 yıl geri ödemesiz ve 10 yıl geri ödemeli olmak üzere, toplam 12 yıl vadeli” dedi.
“Burada esas önemli olan, yerel yönetim anlayışına uygun bir ciddiyetle, gerçekçi, iyi planlanmış projeler ortaya koyabilmek” diyen İmamoğlu, “Aynı zamanda şeffaf ve akılcı bir yönetim anlayışını benimsemek. Böylece, bu kabiliyetli anlayışla, uygun maliyetli finansman bulabilme yolculuğudur bugün ortaya koyduğumuz başarı. Bu iş birliğinden dolayı da AFD’ye teşekkür ediyorum” diye konuştu.
İstanbul’un, her yönüyle Avrupa’nın en kıymetli parçalarından bir tanesi olduğunu vurgulayan İmamoğlu, “Avrupa’nın önemli bir parçası olan Türkiye’mizin ortaya koyacağı her yatırımın, elbette ki evrensel değerlere uygun düşmesi ve bu anlamda da iyi bir iş birliği zemini oluşturmamız şarttır” dedi.
“HATTIN GERİ KALAN KISMINI ARALIK 2012'DE AÇMAYI HEDEFLİYORUZ"
Hattın, 9 kilometre ve 12 istasyondan oluşan ilk bölümünü 2021’in ilk gününde açtıklarını anımsatan İmamoğlu, “Finansman ihtiyacının kısa sürede çözülmesiyle, 1,1 kilometre ve 2 istasyondan oluşan Cibali-Eminönü arasının inşaat çalışmaları da duraksamadan devam ediyor. Bu bölüm Unkapanı Köprülü Kavşağı'nın yeniden yapılması ve Eminönü Meydan düzenlemesiyle birlikte planlanıyor. Hattın geri kalan kısmını, Aralık 2022 tarihinde açmayı hedefliyoruz” müjdesini verdi.
Projenin tam anlamıyla sonlandırılmasıyla, Haliç’in tarihi mirasının ve doğal dokusunun gerçek değerini bulacağına dikkat çeken İmamoğlu, şunları söyledi:
"Tramvay hattı tamamen hizmete alındığında, hat çevresinde yaşayan yaklaşık 150 bin kişinin sürdürülebilir ulaşım ağına erişimi kolaylaşmış olacak. Günlük yaklaşık 80 bin kişiye hizmet verecek. Proje sayesinde 30 yılda yıllık 11 bin 500 ton karbondioksit emisyonundan tasarruf edilecek. Hattımızın güvenli, kaliteli ve erişilebilir bir yolculuk sunarak kadın hareketliliğini artırmasını ve cinsiyet eşitsizliğinin giderilmesine destek olmasını da bekliyoruz. Hattın Eminönü’ne uzatılması ile beraber, Haliç peyzaj projesinin de yarattığı cazibe ile bu hattın çok önemli bir turizm aksı oluşturacağını, tüm bölgede yaşam kalitesinin artmasına katkıda bulunacağını öngörüyoruz.”
Konuşmaların ardından, taraflar arasında ön protokol imzalandı. İmamoğlu, Gauvin, Marcelli ve beraberlerindeki heyet, Haliç kıyısında hatıra fotoğrafı çektirdi.
İBB, FİNANSMANI NASIL KULLANACAK?
93 milyon Euro tutarında olan finansman, Eminönü- Alibeyköy Tramvay Hattı projesinin inşaatı ve elektromekanik sistemlerinin yerleştirilmesi için kullanılacak. Sağlanacak kredi ile 20 tren alınacak ve hattın kalan 1.1 kilometresi tamamlanacak. Tramvay hattı, halihazırda Haliç kıyısı boyunca çalışan otobüs, minibüs hatları ve araba ulaşımına kıyasla daha kaliteli, verimli, düşük karbon salınımlı ve çevreyi koruyan bir alternatif sunacak. Tramvay hattı, kıyı çevre düzenlemeleriyle de birlikte ele alındığında, tüm bölgede kaliteli bir kentsel gelişme katkı verecek. Proje sayesinde 30 yılda tasarruf edilecek yıllık karbon emisyonu miktarı (CO2), 11 bin 500 ton olacak.
AFD’NİN FAALİYET ALANLARI NEDİR?
AFD, Fransa'nın kalkınma ve uluslararası dayanışma politikasını uygulayan bir kamu kurumu. AFD ekipleri; iklim, ulaşım, biyolojik çeşitlilik, barış, eğitim, şehir planlaması, sağlık, yönetişim gibi konularda 115 ülkede güçlü bir sosyal ve çevresel etkiye sahip 4 bin fazla projede yer alıyor. AFD, böylelikle kentlerin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine katkıda bulunuyor. (ANKA)