İBRAHİM GÜNDÜZ
Enerji ve Tabiii Kaynaklar Bakanlığı'nın TBMM İliç-Çöpler Altın Madeni Faciası Araştırma Komisyonu’nda gösterdiği görüntülerde Çöpler'in çöken liç sahasının drone görüntüleri ilk kez yayınlandı.
Görüntülerde çöken 30 milyon tonluk liç sahasında yürütülen çalışmalar dikkat çekiyor.
İşçiler ve 10 ton altın...
Bakanlık komisyona verdiği bilgide, liç sahasının açık ocaklardan birisinin içine geçici olarak taşındığını açıkladı. Siyanür. sülfürik asit ve ağır metaller içeren liç yığını içinde çıkarılmayı bekleyen yaklaşık 10 ton da altın bulunduğu belirtildi.
Bakanlık yetkilileri, bir süre sonra bu liç yığınının oluşturulacak yeni liç sahasına aktarılacağını ifade etti. Ancak geçici olarak aktarılan açık ocak içine yığılan liç yığınındaki kimyasalların yeraltı sularına sızması tehlikesine karşı yeterli tedbir alınmaması dikkat çekiyor.
Bakanlığın paylaştığı görüntülerde kamyonlara yüklenen çöken liç çamurunun, madenin diğer ucundaki açık ocağın içine taşındığı görülüyor.
Büyük kısmı çöken liç sahasının, çökmeyen üst kısmında da çalışmaların sürdürüldüğü, ayrıca beşinci ve altıncı Faz çalışmalarına başlandığı da dikkat çekiyor.
Bir başka deyişle şirket, madenin tekrardan açılması için çöken liç sahasının üstünde yeni bir liç sahası oluşturmak için çalışma yürütüyor.
Çökme riski
Bu arada görüntülerin 1 dakika 44 saniyesinden itibaren, liç sahasının yaklaşık 40 milyon tonluk çökmeyen bölümünün de tehlike içinde olduğu, büyük çatlaklar olduğu ve çökme riski bulunduğu dikkat çekiyor. AFAD tarafından çekildiği anlaşılan görüntülerin son bölümünde ise çöken liç sahasının geçici olarak taşındığı Mermer Ocağı adı verilen bölge görülüyor....
7 işçi halen toprak altında
Facia sonrası 9 işçi toprak altında kalmıştı. Yaklaşık iki ay sonra, 9 işçiden Uğur Yıldız ve Adnan Keklik'in cansız bedenlerine ulaşılmıştı. Halen 7 işçinin cansız bedeni çöken siyanürlü liç yığınından çıkarılmayı bekliyor.