Kısa Dalga - Cumhuriyetin ilk Rumca gazetesi Apoyevmatini 12 Temmuz’da 100. yaşını kutluyor.
Kısa Dalga editörü, gazeteci Melike Çapan’ın yapım ve yönetmenliğini üstlendiği ve gazetenin eski emekçileri ile eski abonelerinin tek tek izinin sürdüğü 100 belgeseli, gazeteye emek verenler ve okuyucular da Apoyevmatini’yi kendi gözlerinden anlatıyor.
Türkiye’de hala yayında olan en eski Yunanca gazete olarak günlük basılan Apoyevmatini’nin hikayesi saat 20.00’de Bellek365 Youtube kanalında olacak.
Apoyevmatini’nin tarihi
Apoyevmatini bir ikindi gazetesi olarak 11 Temmuz 1925 tarihinde günlük gazete olarak kurulmuştur. Gazetenin kuruluş iznini alan isim Andonis Vasiliadis'tir. Ancak gazeteyi hayata geçiren kardeşi Konstandinos Vasiliadis olmuştur. Her ikisi de Galatasaray Lisesi mezunu ve eczacı olan Vasiliadis kardeşler, aynı semtte iki eczacı olamayacağını düzenleyen bir kanun sebebiyle mesleklerini icra edemeyince gazeteciliğe yönelmişlerdir.
Gazetenin kurucusu Konstandinos Vasiliadis, matbaacılık bilgisi olan bir ortakla gazeteciliğe başlamıştır. Genel Yayın Yönetmenliğine ise o dönemde hem Yunanistan hem de Türkiye'de gazetecilik yapan Kavalieros Markuizos getirilir. Bir süre sonra aralarına katılan ve adı künyede kurucu olarak kalan Grigoris Yaveridis işleri ele alır. Yaveridis, çok dikkatli ve oto sansürü çok iyi bilen bir kişidir ve gazete onun döneminde hemen hemen hiç sorun yaşamaz. Gazetenin tirajı 1920'li yıllarda 15 bine kadar ulaşır.
Gazete, Beyoğlu İstiklal Caddesi'ndeki Suriye Pasajı'nda kuruluş tarihinden 2014 yılına eski metotlarla ve siyah beyaz ve fotoğrafsız olarak yayımlanmaktaydı. Ancak gazetenin kirası ödenemediği için iş yeri kapandı. Gazetenin sahibi, bundan sonra gazeteyi evinden basmaya planlıyor.[1] Sekiz sayfalık gazete 2003 yılından bu yana günlük olarak (Cumartesi ve Pazar hariç) yayınlanmakta ve yaklaşık 600 adet satılmaktadır.
Melike Çapan kimdir?
1992 yılında İstanbul’da doğdu. Çocukluğu İstanbul’un tarihi semtlerinden biri olan Fener’de geçti. Ailesinin 1920’lerde Karadeniz’den göç etmesi sonrası başlayan İstanbul macerası 4 nesildir aynı mahallede devam ediyor. İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Bölümü mezunu olan Çapan, aktif olarak mesleğini yapmayı sürdürüyor. Gazetecilikte Türkiye’deki azınlıklar ve kültürel miras hakkında çalışmalar yürüten Çapan’ın konu hakkında sayısız haber, makale ve dört de belgesel-haber çalışması bulunmaktadır. En son çalışması Yeniden Buluşacağız: İmroz’un 1964 Belleği sergisi Fener’deki Yuakimion Kız Lisesi’nde sergilenmiş ve belgesel gösterimi ise çok ses getirmişti.