İmamoğlu: İstanbul Sözleşmesi'ni Ankara'daki arkadaşlar paramparça etti

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, “İstanbul Sözleşmesi'ni Ankara'daki arkadaşlar, yine bir avuç insan, her konuda olduğu gibi paramparça hale getirdiler" dedi.

İBB Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü tarafından düzenlenen ‘2. Mor Zirve’, Harbiye’deki İstanbul Kongre Merkezi’nde bugün başladı. İki gün sürecek olan ve “Birlikte Çok; Eşit ve Tok” başlığıyla düzenlenen zirvenin açış konuşmasını Ekrem İmamoğlu yaptı.

“Eşit, adil ve yaratıcı kent” kavramını hayata geçirmek amacıyla yola çıktıklarını belirten İmamoğlu, bu kapsamda yaptıkları çalışmalardan örnekler verdi. Türkiye'de ve dünyada cinsiyet eşitsizliğinin yanı sıra farklı kavramlar üzerinden de bireyler arasında eşitsiz durumların yaşandığına dikkat çeken İmamoğlu, şunları söyledi:

'İSTANBUL SÖZLEŞMESİ MÜCADELESİ DEVAM EDİYOR'

Bir önceki zirvenin ana konusu Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle çıkılan İstanbul Sözleşmesi'ydi. Tarih bize değerli bir şans verdi; İstanbul Sözleşmesi. Onu da elimize yüzümüze bulaştırdık ne yazık ki. Bu kadar asil ve bu kadar dünyada vitrine konacak bir sürecin adına; içinde cinsiyet eşitsizliğini gideren bir tanımın olduğu ve kadının olduğu, çağdaş bir meselenin çözüme kavuşturulması temelinin oluşturulduğu bir sürece 'İstanbul Sözleşmesi’ dendi. Ne yazık ki bu İstanbul Sözleşmesi’ni, Ankara'daki arkadaşlar, yine bir avuç insan, her konuda olduğu gibi paramparça hale getirdiler. Ama mücadelesi ve çözüme kavuşturulmasıyla ilgili adımları devam etmekte.

'TÜRKİYE NÜFUSU 93 MİLYONA ULAŞTI'

Türkiye nüfusu, mülteciler ve farklı statüdeki yabancı unsurlarla 93 milyona ulaştı. Bu topraklarda, meselelerimizin her birinin çok önemli, dünyaya da örnek olabilecek kıymette meseleler olduğunun farkına varmalıyız. İstanbul, bu yaşam sisteminin her yönüyle bir göstergesi, merkezi. Burada yapılacak her işin de ülkeye çok ciddi katkılar sunacağını bilen yöneticileriz. Birçok sorunu konuşuyoruz. Sığınmacı, mülteci, inanç üzerinden sorunları konuşuyoruz. Etnik köken üzerinden problemleri konuşuyoruz. Birçok konu var.

Ama kabul edelim; aslında temel sorun, eşitlik meselesi. Onun alt başlığına ne koyarsanız koyun, meselenin temelinde eşitlik var. Yani cinsiyette eşitlik, vatandaşlıkta eşitlik; hakta, hukukta eşitlik, her hususta eşitlik. Aslında eşitlik meselesini, bu toplumun zihninde, bilincinde, tavırlarında, davranışlarında, hukukunda, kuralların uygulanmasında çözüme kavuşturduğumuzda, büyük oranda sorunları çözebileceğimizi düşünüyorum.

ZİRVEYE KATILAN OLUŞUMLAR

İBB Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürü Şenay Gül de yaptığı konuşmada, iki gün sürecek zirvenin akışıyla ilgili detaylı bilgiler verdi. Buna göre; İstanbul’da toplumsal cinsiyet eşitliği odaklı çalışan kurum, kuruluş, sivil inisiyatif, aktivist ve uzmanlarla yerel yöneticileri bir araya getiren zirve, bu yıl ‘Yerel Eşitlik Eylem Planı’nı merkeze alıyor. Mor Zirve’ye, Bağ Etkileşimli Öğrenme Derneği, Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı, İlk Adım Kadın Kooperatifi gibi sivil toplum örgütlerinin yanı sıra Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İstanbul Kadın Komisyonu (İKK), Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’ndan (UNFPA) temsilciler de katılıyor. (ANKA)

Kadın Haberleri