Uluslararası basının büyük ilgi gösterdiği toplantıda Japonya’dan Fransa’ya, Almanya’dan Katar’a kadar birçok ülkenin medya mensupları yer aldı.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na Çek Cumhuriyeti’nden gelen bir gazeteci “Gelecek seçimde CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı olacak mısınız?” sorusunu yöneltti.
''Bu sorunun sorulacağını biliyordum''
Ekrem İmamoğlu önce, “Ben de cevap olarak sizin gibi gülsem yeterli mi?” dedi. Daha sonra ekledi “Sizin gibi basın temsilcilerinin bu soruyu soracağını biliyordum. Bir önceki seçimden hemen sonra sizin gibi, ülkemize gelmiş basın mensubuna verdiğim cevabı vermemeyi ilke edindim. O da ‘Allah bilir’di. O cevabı bile vermiyorum. İşimin fakındayım. Mesele tekil kişi değil. Meseleye bütünlükçü bakan güçlü kadronun içinde olmanın gururunu taşıyorum."
İmamoğlu sözlerinin devamında Türkiye genelinde sosyal demokrat bir yapıyı arzuladıklarını, "Biz iyi uygulamalarla demokrat anlayışın, sosyal demokrat yapının Türkiye’nin genelinde de hâkim olacağı süreci hep birlikte hayal ediyoruz. Bu yolda hep birlikte yürüyoruz" ifadelerini kullandı.
İmamoğlu’ndan "Türkiye seçmenleri" vurgusu: "İktidarın yönetim anlayışına ağır bir ceza kesilmiştir”
İmamoğlu toplantının açılışında yaptığı konuşmada ağırlıklı olarak yerel seçim sonuçlarını değerlendirirken, seçmenin 2023 yılında muhalefete duyduğu güvensizlik nedeniyle ertelediği değişim iradesini, bu seçimlerde ortaya koyduğunu ve Türkiye’nin yeni rotasını çizdiğini söyledi. İmamoğlu şöyle konuştu:
“Cumhuriyet Halk Partisi olarak yerel seçimlerde tümüyle adaletsiz rekabete rağmen, medyanın büyük kesiminin bize karşı her gün yürüttüğü itibarsızlaştırma ve karalama kampanyalarına rağmen, ezici bir başarı kazandık. Uzunca bir süredir ülkede yaşanan ekonomik afetten etkilenen, giderek yoksullaşan vatandaşlarımız iktidar partisinden umudu kesti. Bu sonuçla Türkiye seçmenleri üç önemli mesaj vermiştir. İlki, iktidar partisine ve iktidar ittifakına güvensizliğini ortaya koymuş, iktidarın yönetim anlayışına ve politikalarına ağır bir ceza kesmiştir. İkincisi, partimizi iktidar alternatifi olarak gördüğünü göstermiş ve genel seçimler için büyük bir kredi açmıştır. Üçüncüsü ise, meşruiyeti yeniden dağıtmış, İstanbul dahil pek çok şehirde yerel meclislerde çoğunluğu bize vererek siyasete denge getirmiştir.”
“Tedirginlik çağını bitirecek yeni bir demokratik uyanışa ihtiyaç var"
Ekrem İmamoğlu 31 Mart yerel seçimlerindeki seçmen davranışları konusuna da değindi. İmamoğlu'na göre ' bu seçimler, otoriterlik karşısında toplumun demokratik müdahalesi konusunda önemli veriler verdi.
İmamoğlu, “Bu seçimler, son yıllarda dünyayı sarmalayan, dünyaya bir tedirginlik çağı yaşatan popülist otoriter dalganın nasıl geriletileceği konusunda tüm demokratik hareketlere ilham kaynağı olmalıdır. Bu seçimler, otoriterlik karşısında toplumun demokratik müdahalesi konusunda önemli veriler sunmaktadır. Türkiye’de demokrasi arzusu, demokrasi içinde yaşama beklentisi otoriter dayatmacılıktan daha güçlü.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının demokrasi ile ilgili deneyimleri eski ve köklüdür. Tüm dünyada bir tedirginlik çağı ve eşi görülmemiş bir küresel eşitsizlik yaşıyoruz. Göçmen sorununu dışarıya ihale eden Avrupa bunun bir göstergesidir. Gazze’de çoğu çocuk, on binlerce masumun ahlak dışı ve gayrı meşru katline seyirci kalan Batı, bunun bir göstergesidir. Bu eşitsizlikten çıkışa, tedirginlik çağını bitirecek yeni bir demokratik uyanışa ihtiyaç var. Rekabetçi otoriter ve tam otoriter rejimlere karşı demokratik hareketlerin birbiri ile ittifak ve iletişim içinde işbirliği yapmaları gerekiyor. Bunu yaparken eski bazı ön kabullerimizden, eski kavramlarımızdan uzaklaşmamız gerekebilir. Yeni dönemin demokratik mücadelesini beraber kurmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı. (Kısa Dalga)