İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ülkede tespit edilen virüs mutasyonunun daha ölümcül olabileceğine dair ileri araştırma gerektiren bulgular olduğunu söyledi. Johnson, "Daha hızlı yayılmanın yanında, bazı kanıtlar virüs mutasyonunun daha ölümcül olabileceğine işaret ediyor" dedi. Johnson ülkenin sağlık sisteminin yaşadığı büyük baskının nedeninin "ağırlıkla" yeni mutasyon yüzünden olduğunu da söyledi.
Bilim insanı Nick Davies ise yeni mutasyonun yüzde 10-50 arasında bir oranda daha ölümcül olabileceğini açıkladı.
BBC Türkçe’nin haberine göre, yeni mutasyon ile öncesindeki verilerin matematiksel olarak karşılaştırılması ile elde edilen verilere göre, yeni mutasyonun yüzde 30 daha ölümcül olduğu değerlendirildi.
Hükümetin bilim konusunda başdanışmanı olan Patrick Vallance, daha ölümcül olma ile ilgili elde edilen verilerin "henüz yeterince güçlü olmadığını" kaydetti.
Salgın trendinde elde edilen verilere göre, 60 yaşındaki 1000 hastada 10 ölüm yaşanması tahmini ortaya konuluyordu. Ancak yeni mutasyonla bu sayının 13'e çıkabileceği değerlendiriliyor. Elde edilen verilerin henüz ön değerlendirme aşamasında olduğu belirtiliyor.
Mutasyonla ilgili yapılan çalışmalar, bu türün daha hızlı bulaş özelliği olduğunu ortaya koymuştu. Virüs mutasyonu ilk olarak Eylül ayında İngiltere'nin güneydoğusunda Kent şehrinde tespit edilmişti. O tarihten sonra Ada genelinde dominant tür haline gelmiş, 50'den fazla ülkeye yayıldığı tespit edilmişti.
Mutasyonlar aşının etkisini azaltabilir
İngiltere Sağlık Bakanı Matt Hancock ise virüsün Güney Afrika’da çıkan mutasyonunun ise Covid-19 aşısına yüzde 50 daha dirençli olabileceğini belirtti. Hükümetin bilim başdanışmanı Patrick Vallance da Güney Afrika ve Brezilya mutasyonlarının aşıya dirençli olabileceğini açıkladı. "Mutasyonların farklı bazı özelliklere sahip olduğunu biliyoruz ve bu durum aşılara daha az duyarlı oldukları anlamına gelebilir” diyen Vallance laboratuvar çalışmaları bitmeden kesin bir şey söylemenin erken olacağını kaydetti.