Hollandalı Psikolog Olivia Brouillette, ekran başında geçirilen uzun sürelerin yakında psikolojide resmen tanınan bir bağımlılık biçimi olacağını söylüyor. Independent Türkçe'nin aktardığına göre Insider'a konuşan Brouillette, "Ekran bağımlılığı yakında Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal Elkitabı'na ya da Uluslararası Hastalık Sınıflandırması'na ekleneceğini görebiliyorum" ifadelerini kullandı. Uzmana göre ekran bağımlılığının belirtileri arasında uyku bozuklukları, göz yorgunluğu ve baş ağrıları gibi fiziksel durumlar olabilir.
Ayrıca "beyin sisi" diye de bilinen kafa karışıklığı, odaklanma, diğer insanlarla yüz yüze iletişim kurma ve karar vermede zorlanma gibi zihinsel belirtiler de bu bağımlılığa işaret edebilir. Brouillette, ekran bağımlısı olduğundan endişelenen kişilerin kontrolü yeniden ele almasını sağlamanın 7 yolu olduğunu söylüyor.
"Kendi nedeninizi bulun"
Her şeyden önce, ekran başında daha az zaman geçirmek için bir neden bulmak gerekiyor. Brouillette, "Bir şeyi yapmak için iyi bir nedeniniz olduğunda, onu devam ettirme olasılığınız daha yüksektir" diyor.
"Belirli şeylere odaklanın"
Psikolog, "Ekran sürenizi bir düşünün ve ardından kendinize hangi sınırları koymak istediğinize karar verin" diye devam ediyor: Ekran başındaki sürenin çoğu gün içinde harcanıyorsa, ancak işiniz bittiğinde birkaç saat daha sosyal medyada geziniyorsanız, işin sosyal medya yönüne odaklanın.
"Araçları kullan"
Uzmana göre bağımlılıkları azaltmak için destekleyici birçok araç ve uygulama var. Örneğin telefonunuz dikkatinizi kolayca dağıtıyorsa telefona süre kilidi konabilir.
"Yalnız başınıza çabalamayın"
Bu çabayı yalnız başına sürdürmek de zor olabilir. Bu yüzden Brouillette, "Bu konuda hesap vermeniz gereken birini bulun" diyor.
"İkame edecek faaliyet bulun"
Psikolog, "Zamanınızı harcayacak başka bir şey bulun" diye ekliyor.
"Gerçekçi hedefler belirleyin"
Birçok konuda olduğu gibi ekran sürelerini azaltmada da gerçekçi hedefler belirlemek önemli. Zira abartılı hedefler koyarak sürekli başarısız olan bireylerin, motivasyonlarını korumada zorlandığı biliniyor.
"Sıkılmaya hazır olun"
Brouillette ayrıca, ekran süresini kısaltanların büyük ödüller yerine can sıkıntısıyla karşılaşabileceğine dair uyarıyor. "Eğlence kaynağınızın bir ekrana bağlı olmasına alışkınsanız, bıraktığınızda sıkılacaksınız" diyen psikolog, sözlerini şöyle sürdürüyor: Bir alışkanlığı kazanmak nasıl zaman alıyorsa, bırakmak da zaman alacaktır.