Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, dijital bağımlılıkla mücadele başlığı altında internet abonelikleri ile ilgili yapılacak düzenlemeyi anlattı: "Tüm internet servis sağlayıcıları yeni aboneliklerini, aksi talep edilmedikçe, güvenli internet hizmeti ile başlatacak." Yeni yasaklar kapsamında dükkanların alkol ve tütün satışı yaptıklarını gösteren tabela ve ayaklı panoların kullanımı ile ‘meyhane, tobacco shop, nargile cafe’ gibi isimlerin dükkân ismi olarak verilmesinin önüne geçilecek. Nargilelik tütün ürünlerinde aroma yasaklanacak.
Milliyet'in haberine göre, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, geçen hafta toplanan Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu'nda alınan kararları açıkladı.
Oktay'ın verdiği bilgiye göre, 4 ana başlıkta, uyuşturucu, tütün ve tütün ürünleri, alkol ve davranışsal bağımlılıkla mücadele (Dijital bağımlılık, kumar vb.) yeni yol haritası oluşturuldu. açıkladı. Buna göre alkol ve tütün mamülleri satışı yapıldığını gösteren reklam niteliğindeki tabela ve ayaklı panoların kullanımı ile ‘meyhane, tobacco shop, nargile cafe’ gibi isimlerin dükkân ismi olarak verilmesinin önüne geçilecek. Nargilelik tütün ürünlerinde aroma yasaklanacak. Tüm internet servis sağlayıcıları yeni aboneliklerini güvenli internet hizmeti ile başlatacak. Siber zorbalık ve dijital kumara yönelik önlemler artırılacak. Bu yıl ‘Bağımlılık ile Mücadele Seferberliği’ başlatılacak. Oktay'ın "Dijital bağımlılık konusunda neler yapacaksınız?" sorusuna verdiği yanıt şöyle:
"Aksi talep edilmedikçe güvenli internet paketi"
Çağımızın gereğinden az önemsenen büyük tehlikesi dijital bağımlılık. Salgının beraberinde getirdiği, daha doğrusu tetiklediği olumsuzluklardan bir diğeri. Çok önemli bir husus ve belki de çoğunlukla gözden kaçırdığımız bir mesele, dijital bağımlılıkla mücadele. Buna yönelik de önemli kararlar alıyoruz. Güvenli internet paketi ile çocuklarımızın ve gençlerimizin daha sağlıklı bir ortamda internete erişmelerini hedefliyoruz. Buna göre tüm internet servis sağlayıcıları yeni aboneliklerini, aksi talep edilmedikçe, güvenli internet hizmeti ile başlatacak. Diğer taraftan dijital bağımlılığı da içine alan davranışsal bağımlılık meselesi var; şiddet, İslam fobi, kişisel bilgilerin ele geçirilmesi, siber zorbalık, dijital kumar gibi ciddi riskler barındıran… Çalışmalarımızda bilhassa internet oyun oynama bozukluğu ve kumar bağımlılığı konularına odaklandık. Davranışsal bağımlılıkla mücadele çalışmalarımızın temel amacı ‘bilişim teknolojileri, internetin ve sosyal medyanın bilinçli, güvenli ve etkin kullanımını sağlamak, dijital uygulamaların aşırı ve zararlı kullanımı ile kumar bağımlılığını önlemektir.’ Ve bu kapsamda; öncelikle çocuklar ve gençlerden başlayarak toplumun tüm katmanlarında farkındalık oluşturulması önem arz etmektedir. Ve tabi eğitim programlarının geliştirilmesi, bilişim teknolojilerinde rekabetçi - yenilikçi programların oluşturulması ve de bağımlılık geliştirme riski bulunan bireylerin/kuşakların tespit edilerek, önlem alınması da yine aynı derecede önem arz etmektedir. Bu kapsamda da ilgili bakanlık ve kurumlarımızla ve de sivil toplum örgütlerimizle ciddi çalışmalar yürütmekteyiz."