Gabbeh (1996) – IMDb: 6.9
Sürgünde yaşayan politik yönetmen Muhsin Makhmalbaf’in yönettiği 1996 yapımı bir İran filmi olan Gabbeh, “yıkıcı” bulunduğu gerekçesi ile İran’da yasaklanmıştır. Cannes Film Festivali’nde “Belirli Bir Bakış” alanında Makhmalbaf’a ödül kazandıran film, ayrıca Sitges Uluslararası Film Festivali’nde iki ödüle layık görülmüş ve Oscar Akademi Ödülleri’ne İran girişi olarak katılarak Oscar aday adayı gösterilmiştir.
Bita (1972) – IMDb: 6.6
1972 yapımı bir İran filmi olan Bita, “İlerici İran sinemasının öncüsü” olarak tanınan usta yönetmen Hajir Darioush tarafından yönetildi. Kadınların erkek egemen düzen tarafından sömürülmesini eleştirdiği için İran İslam Cumhuriyeti’nin kurulmasının akabinde 1981 yılında çıkan kötü şöhretli sansür yasası uyarınca yasaklandı.
Dah – 10 (2002) – IMDb: 7.4
Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye adaylığına layık görülen Dah, İranlı usta yönetmen Abbas Kiyarüstemi’nin yönetmenliğindeki 2002 yapımı bir dram filmidir. Filmin içeriğinde cinsiyet ayrımcılığına dönük eleştirel bir bakış bulunduğu için İran Rejimi tarafından yasaklanan Dah, BBC’nin hazırladığı “21. Yüzyılın En İyi 100 Filmi” listesine girmeyi başarmış İran yapımı bir filmdir.
Ekmek ve Çiçek (1996) – IMDb: 7.8
Mohsen Makhmalbaf’ın yazıp yönettiği bir diğer İran filmi olan Ekmek ve Çiçek, yönetmenin yarı otobiyografik başyapıtıdır. Filmin vermek istediği üstü kapalı mesaj olan “farklı insanların aynı olayı farklı şekillerde yaşayabileceği” fikri, İranlı yetkililer tarafından filmin yasaklanmasına yetecek kadar yıkıcı görüldü. Locarno Uluslararası Film Festivali’nde Mansiyon Ödülü kazanan “A Moment of Innocence”, ilk gösterimini de bu festivalde yapmıştır.
Ofsayt (2006) – IMDb:7.3
2006 yapımı bir diğer İran filmi olan Offside, İran’da çekilmesine karşın gösterime girmesi yasaklanmıştır. Offside’ın yönetmeni Cafer Penahi, Berlin Uluslararası Film Festivali’nde Büyük Jüri Ödülü olan Gümüş Ayı’ya layık görülmüştür.
Kertenkele (2004) – IMDb: 8.5
Montreal Dünya Filmleri Festivali’nde En İyi Asya Filmi seçilen ve İran’ın başkenti Tahran’da gerçekleştirilen en önemli film festivallerinden Uluslararası Fecr Film Festivali’nde En İyi Film, En İyi Senaryo ve Başrolde En İyi Erkek Oyuncu ödüllerini kazanan Marmoulak, İranlı din adamlarının muhafazakar tutumlarını ironik bir dille eleştirdiği gerekçesiyle İran’da gerçekleştirilen galasından iki hafta sonra gösterimden çekildi.
Leyla'nın Kardeşleri (2022)- IMDb: 7.9.
İranlı yönetmen Said Rüstayi’nin üçüncü filmi, bir ailenin İran’daki ambargoların gölgesinde yaşadığı ekonomik bunalımı ve 40 yaşındaki Leyla’nın etrafındaki yozlaşmış düzenle mücadelesini anlatıyor.
Kanlı Altın (2003) – IMDb: 7.4
İran Rejimi’nin yetkilileri usta yönetmen Cafer Panahi’nin önceki filmi olan The Circle’ın ardından Crimson Gold’u da yasakladılar. Film İran’da yasaklandı ve öyle bir ironi ki filmin yönetmeni filmi başka bir yerde her izlediğinde yasaları çiğnemiş sayılıyor.
Şeytan Yoktur (2020) – IMDB: 7.5
İran hükümetinin ölüm cezası uygulamasını eleştiren temaları gerekçesiyle yasaklanan bir diğer İran filmidir. Film Berlin Uluslararası Film Festivali’nde “En İyi Film” dalında verilen Altın Ayı ödülüne layık görülmüş ve Sidney Film Festivali’nden de aynı dalda ödül kazanmıştır.