İş yaşamında uzunca bir süre, çalışanların rolleri ve kıdemlerini tanımlamak için genellikle basit terimler kullanıldı. Ancak yeni işler ortaya çıkıp, iş tanımları değiştikçe - hatta bazen keyfi bir şekilde - yeni unvanlar ortaya çıkıyor. Peki bunda bir sorun var mı? BBC Türkçe'de Alex Christian imzalı makalede bu konuyla ilgili ilginç bilgiler yer alıyor. Makale özetle şöyle:
"CEO, Pazarlama Direktörü, Baş Yazar, Satış Asistanı gibi iş unvanları yıllardır iş genelinde standart olarak kullanılıyor. Bu unvanlar ilgili işin görev ve kıdemi hakkında kısa ve öz bilgi verirler. Hem çalışanlar hem de işe alım uzmanları için anlamlı olmakla birlikte belirsizliğe çok az yer bırakırlar.
Ancak diğer yandan iş dünyasında, "Vizyondan Sorumlu Genel Müdür", "Yenilik Baş Sözcüsü", "İş Geliştirme Gurusu" veya "Uzaktan Çalışmadan Sorumlu Genel Müdür" gibi etiketler ortaya çıkıyor ve bu da geleneksel sistemi çok katı ve hatta demode gösteriyor.
(...) Daha esnek iş ortamlarında iş verenler çalışanları için yeni iş unvanları yaratma konusunda neredeyse tamamen özgür. Bu yeni unvanlar, işe alım veya çalışanları tutma araçları olarak kullanılabilir hatta müşterilerin dikkatini çekebilir.
Bu, Londra merkezli yaratıcı reklam ajansı Truant'ta resmi iş unvanı "Abartı ve Kültür Başkanı" olan Lennie Hughes için geçerli bir durumda. Şirketi onu ilk işe aldığında farklı bir unvanı vardı; iş ilanında "Pazarlama ve İş Geliştirme Başkanı" unvanı kullanılıyordu.
Ancak Hughes iş deneyiminde geleneksel pazarlama rollerinden ziyade güçlü iletişim becerileri ve doğal kültür uyumu olduğunu söylüyor.
Hughes, liderliğini üstleneceği rol için yeni bir unvan belirlemek üzere Truant'la birlikte çalıştı. Günlük sorumlulukları arasında, sosyal medya hesaplarını ve basın bültenlerini yönetmek gibi tipik halkla ilişkiler görevlerinin yanı sıra canlı etkinlikleri, podcast'leri ve giyim ürünlerini seçip düzenlemek var.
Pazarlama ve iş geliştirme Hughes'un sorumluluğunda olsa da, yeni unvanın kendisine daha çok uyduğunu söylüyor.
Bazı unvanlar, şirketlerin çalışanlarına değer verdiğini gösterecek şekilde evriliyor. Örneğin "satış" unvanının yerini "müşteri başarısı" alıyor
Londra merkezli kariyer platformu Indeed'de ekonomik araştırma direktörü Pawel Adrjan, değişen iş unvanlarının çalışanların şirketlerinde daha değerli hissetmelerine yardımcı olabileceğini söylüyor.
BBC Worklife tarafından görülen verilere göre, geleneksel "insan kaynakları" unvanının yerini "insanlar" alırken 2019'dan bu yana “yetenek kazanımı” unvanının kullanımı yüzde 75 arttı, “işe alım” yüzde 19 düştü.
Benzer şekilde, iş unvanlarında “müşteri başarısı” gibi terimler “satış”ın yerini alıyor."