Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ekim - Aralık 2022 dönemini gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) verilerini bugün açıkladı.
Buna göre ekonomi geçen yılın son çeyreğinde yüzde 3,5 büyürken, yılın tamamındaki büyüme oranı yüzde 5,6 oldu.
Büyüme verilerini değerlendiren Prof Dr. Kadir Has Üniversitesi Ekonomi Bölümü öğretim üyesi Alp Erinç Yeldan, Twitter hesabından milli gelirden alınan payı gösteren grafiği paylaştı. (Alttaki grafik)
Yelda, AKP'nin 'Türkiye Ekonomi Modeli' altında 'Timsah kapitalizmi'nin görüldüğünü, bunun 'eşitsiz ve yoksullaştıran büyüme' olduğunu ifade etti.
Yeldan şunları kaydetti: "2022’de GSYH’deki reel yüzde 5.6 artışa karşın, emeğin milli gelirden aldığı paydaki azalma eğilimi devam ediyor. 2019’un ikinci çeyreğinden bu yana emeğin payındaki gerileme yüzde 7.1'yken, sermayenin payındaki artış yüzde 7.7 oldu. Cumhurbaşkanlığı hükümet rejimi altında, yani 2019 İkinci Çeyrek sonrası (alttaki grafik), reel milli gelir çeyrek dönemler bazında yüzde 60 arttı. Sermaye gelirlerindeki artış yüzde 80’e ulaşırken, işgücü gelirlerindeki artış sadece yüzde 23."
Milenyumun en kötü yılı!
Çalışma ekonomisi uzmanı Dr. Aziz Çelik, işçi ve sermayenin gelirden aldığı payı gösteren tablo yayınladı.
Çelik, bunu "21'inc Yüzyıl Türkiye'sinin en kötü bölüşüm tablosu" diye yorumlarken, "2000'lerde Türkiye'de emeğin GSYH içindeki payının en düşük olduğu yıl 2022 oldu. 2000'de yüzde 29,8 olan emeğin payı 2022'de 26,5'e geriledi" ifadesini kullandı.
Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi ve Merkez Bankası'nın eski başekonomisti Hakan Kara da "Son dönemde hangi veriyi çizdirsem kendi kendine konuşuyor, yorum yazmaya bile gerek kalmıyor. Bunu da yorumsuz olarak bırakıyorum" diyerek bir tablo yayınladı.
(Kısa Dalga)