İsrail-Filistin çatışması 9. gününde: Gazze’de can kaybı 2 bini aştı, 1 milyon kişi evlerini terk etti

Filistin Sağlık Bakanlığı, dün Gazze'de 300 kişinin öldürüldüğünü, bunların çoğunun kadın ve çocuk olduğunu belirtti. BM verilerine göre ise 1 milyon kişi Gazze’nin güneyine kaçtı. Zorla tahliye için “savaş suçu” yorumu yapılıyor.

Hamas’ın İsrail’e yönelik Aksa Tufanı operasyonunun ardından başlayan çatışmalar 9. gününe girdi. İsrail, Gazze Şeridi’ni aralıksız bombalarken, BM verilerine göre 1 milyon kişi Gazze’deki evlerini terk etti.

İsrail, abluka altında olan, son olarak elektrik, su ve yakıtı kesilen Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını sürdürüyor.

İsrail'e ait savaş uçakları, Gazze'nin güneyindeki Refah kentinin batısında Aksa Petrol İstasyonu yakınında bir evi bombaladı.

Filistin Sağlık Bakanlığı, Cumartesi günü Gazze'de 300 kişinin öldürüldüğünü duyurdu. Bakanlık son 24 saatte 800 kişinin de yaralandığını belirterek, hayatını kaybedenlerin çoğunun kadın ve çocuk olduğunu kaydetti.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 329'a yükseldi. Saldırılarda, 9 bin 42 kişi de yaralandı.

İsrail basını ise Gazze'den düzenlenen saldırılarda 1300 İsraillinin öldüğünü, 3 bin 436 İsraillinin yaralandığını aktardı.

1 milyon kişi evlerini terk etti

Öte yandan, Gazze’nin kuzeyinden güneyine doğru büyük bir hareket devam ediyor.

İsrail’in iki yolu kapsayan güvenli geçiş güvencesi için verdiği süre dün doldu.

Bu iki yoldan birinde Cuma günü bir bombardıman sonucu aralarında çocukların da olduğu çok sayıda kişi öldü.

Birleşmiş Milletler birimleri, İsrail'in tahliye çağrısının ardından Gazze’de bir milyon kişinin bölgedeki evlerini terk ettiğini açıkladı.

“Zorla tahliye savaş suçu”

Yüz binlerce sivili tahliyeye zorlayan harekat tehdidinin savaş suçu teşkil ettiği belirtiliyor.

30 yıl önce Filistinliler ve İsrailliler arasında barışa çok yaklaşılan Oslo Anlaşmaları’nda görev almış Norveçli diplomat Jan Egeland, zorla tahliyenin Cenevre Savaş Suçları Sözleşmesi’ne aykırı olduğunu savundu.

Egeland, İngiltere, ABD ve Avrupa Birliği tarafından İsrail’in “terörle mücadelesine” verilen desteğin doğru olduğunu savunurken, “Umarım bu destek bir milyon çocuğun öldürülmesini kapsamıyordur” dedi.

İsrail ordu sözcülüğü ise bu suçlamayı reddetti. Ordu sözcülerinden Yarbay Richard Hecht, kimseyi “zorla kamyonlara bindirmediklerini” söyledi. Hecht, “Biz insanlara güneye çekilmelerini söylüyoruz. Onlara değer verselerdi, bunu onlara Hamas söylerdi” dedi. (Kısa Dalga)

Dünya Haberleri