İsrail'de yeni koalisyon hükümeti Meclis'ten güvenoyu aldı: Netanyahu altıncı kez başbakan oldu

İsrail'de Benyamin Netanyahu başbakanlığında oluşturulan yeni koalisyon hükümeti, Meclis'ten güvenoyu aldı.

İsrail'de 1 Kasım'da yapılan genel seçimlerde ilk sırada yer alan Likud Partisi'nin lideri Benyamin Netanyahu bugün yemin ederek bir kez daha başbakan olarak göreve başladı.

VoA Türkçe'nin haberine göre, Netanyahu öncülüğündeki İsrail'in 37’nci hükümeti için bugün parlamentoda güven oylaması yapıldı.

120 sandalyeli parlamentoda yapılan oylamada, koalisyon hükümeti, 63 kabul oyu alarak güvenoyuna sahip oldu.

73 yaşındaki Netanyahu, oluşturduğu aşırı sağcı kabinenin, işgal altındaki Batı Şeria'daki Yahudi yerleşimlerini genişletme ve yurtiçinde ve yurtdışında eleştirilen diğer politikaları sürdürme vaatleriyle yemin etti.

Rüşvet suçlamalarıyla yargılanan deneyimli lider, bu iddiaları reddediyor.

Milliyetçi ve dini partilerden oluşan bloğu 1 Kasım seçimlerinde Meclis çoğunluğunu elde ettiğinden beri Netanyahu, sivil haklar ve diplomasinin geleceği hakkındaki endişeleri yatıştırmaya çalışıyor.

Müttefikleri arasında, Filistin devletine karşı çıkan ve her ikisinin lideri de Batı Şeria yerleşimcileri olan ve geçmişte İsrail'in adalet sistemine, Arap azınlığına ve LGBT haklarına karşı propaganda yapmış olan Dini Siyonizm ve Yahudi Gücü partileri yer alıyor.

Defalarca hoşgörüyü teşvik etme ve barışı sürdürme sözü veren Netanyahu, parlamentoya, İran'ın nükleer programını engellemek ve İsrail'in askeri kapasitesini geliştirmekle birlikte "İsrail-Arap çatışmasını sona erdirmenin" en büyük önceliği olduğunu söyledi.

"Hükümsüz! Hükümsüz!" sloganlarıyla Netanyahu'nun sözünü kesen muhalifleri, yasal sıkıntıları nedeniyle merkez partilerce boykot edilmesi üzerine deneyimli liderin yeni ortaklar bulmak için, bedeli olan anlaşmalar yapmak zorunda kaldığını söylüyor.

Netanyahu'nun kadrosu, şiddetin artması ve gelecekte bir devlet kurmayı umdukları bölgeler arasında olan Batı Şeria'da genişlemeye hazırlanan Yahudi yerleşimleriyle birlikte, Filistinliler’in zaten umutsuz olan bakış açısını daha da karamsarlaştırdı.

Netanyahu'nun muhafazakar Likud partisi, hükümete yönelik yönergelerinde, "Yahudi halkının münhasır ve tartışılmaz bir hakka sahip olduğu" topraklarda "yerleşimi teşvik edip geliştireceğini" açıkladı.

Dünyanın birçok güçlü ülkesi, savaşta ele geçirilen topraklar üzerine inşa edilen yerleşim birimlerini yasadışı kabul ediyor.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın sözcüsü Nabil Abu Rudeineh, "Bu yönergeler tehlikeli bir tırmanış oluşturuyor ve bunun bölge için yansımaları olacak" dedi.

Dünya Haberleri