27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü ilk olarak 1961 yılında kutlanmaya başladı. Ardından Paris'te Uluslar Tiyatrosu'nun da açılış günü yani 27 Mart tarihinde kabul edilmiş ve sonrasında her yıl Uluslararası Tiyatrolar Birliği tarafından dünya çapında çeşitli etkinliklerle kutlanmaya devam etmekte.
Dünya Tiyatro Günü'nde gelenekselleşen bir diğer uygulama da, dünya çapında başarı kazanmış bir tiyatro oyuncusu, yönetmeni veya yazarın yazdığı evrensel bildirgedir. İlk bildirge 1962'de Fransız Jean Cocteau tarafından yazılmıştır.
Jean Cocteau ilk yayımladı bildiride tiyatrodan şöyle bahseder:
''Ne tuhaftır, tarih zamanla şeklini kaybeder, buna karşılık, efsane zamanla kuvvetlenir. Bunu en iyi tiyatro sahnesinde anlarız.''
Tiyatro aynı zamanda bir edebiyattır ve edebiyatın ve çoğu yazar eserlerindeki başarıyı tiyatro sayesinde elde etmiştir. İşte dünden bugüne dünyada ve Türkiye'de en çok izlenen başlıca 10 eser.
1- Hamlet - William Shakespeare
'' Olmak ya da olmamak işte bütün mesele bu''
Pek çoğunuz onu bu pasajla anımsıyor. Prens Hamlet, William Shakespeare'in 1600 yılında kaleme aldığı Hamlet trajyası dünyada en çok sahnelenen ve okunan eserdir.
2- Oidipus- Sofocles
Oidipus Yunanca'da 'ayak bilekleri şiş' anlamına gelir. Bir Yunan Tragedyası olarak Kral Oidipus, Antigone ile birlikte Sofokles''in başyapıtıdır.
3-Faust - Goethe
''Şeytan Tanrı’ya meydan okudu, savaşın sonunu bile bile''...Alman düşünür ve yazar Johann Wolfgang von Goethe'nin bu ölümsüz eseri yaradılışın öyküsünü yeniden anlamak için bir başyapıt.
Faust - GoetheFaust - GoetheFaust - Goethe
4- 3 Kuruşluk Opera- Bertolt Brecht
Viktorya dönemi Londra'sında yer alan oyun ahlaki açıdan çökmüş, suçlu bir anti-kahraman olan Macheath'a odaklanır. Bertold Brecht’ ve Kurt Weill i 'de beraberinde ölümsüzlüğe taşıyan bir başyapıttır.
5-. Macbeth- William Shakespeare
Macbeth’le, siyasal gücün yıkıcı etkiler yarattığı bünyelerin yüzyıllardır eskimeyen hikâyesini anlatır. Diğer oyunlarında yaptığından farklı olarak Shakespeare’in daha çok iki karaktere, Macbeth ve Lady Macbeth’e yoğunlaştığı oyun iktidar hırsı, manipülasyon, açgözlülük, ahlak, iyilik ve kötülük kavramlarına odaklanır.
6-Godot'yu Beklerken- Samuel Beckett
İkinci Dünya Savaşı'nın açtığı derin yaraların gölgesinde koca bir insan ömrünü ve yalnızca iki perdelik bir oyunla ifade edebilen Beckkett'ın üzerine tezler yazılmış eseridir.
7-Othello - William Shakespeare
Othello insanın yalan ve kurgu dünyasına yenilişinin eseridir. Yalnızlığın ve aldatılışın ruha verdiği zararı anlatır... O mendil ki hep sen kokar...o mendil ki...Sorgulamanın başlangıcıdır Othello, gördüklerimize mi , duyduklarımıza mı? Hangisi ?
8-Antigone- Sofokles
Tek başına başkaldırının eseridir Antigone...M.Ö 440 yılında yazılmış ve sahnelenmiş ve hala sahnelenmekte olan en eski tiyatro eserlerinin başında gelir.
9- Kral Lear-William Shakespeare
'' ... Çit serçesi guguk kuşunu çok uzun süre besledi
kafasının yavruları tarafından ısırıldığını söyledi.'
Böylece mum söndü ve biz karanlıkta kaldık."
Eserin Türkiye'de ilk baskısının ön sözünde şöyle der: "Bu tragedya, insancıl-doğal, siyasi ve toplumsal düzlemlerde insanın rolü üzerine evrensel bir alegoridir…”
10-Vanya Dayı Anton Çehov
Bir çiftlikte ve her biri kendi mutsuzluğuna gömülmüş karakterler, can sıkıntısı ve pişmanlık. Vanya Dayı kayıp zamana, gerçekleşmeyen umutlara, kaybolup giden hayatlara ve imkânsız aşklara adanmış bir öykü...(Kısa Dalga)