İstiklal Caddesi'nde Kürtçe müzik yapılmasının polislerce engellenmesi Meclis gündeminde

HDP milletvekilleri Ömer Faruk Gergerlioğlu ve Rıdvan Turan, İstiklal Caddesi'nde Kürtçe müzik yapılmasının polislerce engellenmesini Meclis gündemine taşıdı.

HDP'li milletvekilleri Rıdvan Turan ve Ömer Faruk Gergerlioğlu İstanbul’da Kürtçe müzik yapan ve polisler tarafından engellenen müzisyenleri Meclis gündemine taşıdı.

Gazete Duvar'da yer alan habere göre, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle önerge veren Turan, “İstanbul’un turistik yerlerinden Taksim- İstiklal Caddesi’nde 4 sokak müzisyeni Kürtçe müzik yaptıkları için sivil polisler tarafından engellenmiştir. Kürt müzisyenler, polis tehdidine maruz kalmıştır” dedi.

‘BAKANLIK İSTİKLAL CADDESİ’NDE HANGİ DİLLERDE İCRA EDİLEN MÜZİKLERE İZİN VERİYOR?’

Sosyal medyada konuyla ilgili paylaşılan videolardan birinde polislerin müzisyenlere sözlü müdahale ederek çalınan Kürtçe müziği kestirdikleri görüldüğünü ifade eden HDP’li Turan önergesinde, “Diğer bir videoda ise sivil polis olduğu iddia edilen bir kişi, müzisyenlere yönelik olarak ‘Her yer benim bölgem. Meydan, burası, her yer benim bölgem. Yapamazsınız!’ demiştir” dedi.

Haziran 2019’da da yine İstiklal Caddesi’nde Kürtçe şarkı söyleyen Zana Zendo ve Serhat Çelik adlı gençler gözaltına alındığını, aynı şekilde Haziran 2021’de Beyoğlu Belediyesi zabıta ekiplerinin, İstiklal Caddesi’nde Kürtçe müzik yapan müzisyenlerin şarkı söylemesine izin vermediğini ve enstrümanlarına el koyduğunu hatırlatan Turan Soylu’dan şu sorulara yanıt istedi:

-Bakanlığınız tarafından Kürtçe müzik yapan müzisyenleri engelleyerek tehdit eden polisler hakkında bir soruşturma açılacak mıdır?

-Bakanlığınıza bağlı kolluk kuvvetleri İstiklal Caddesi’nde hangi dillerde icra edilen müziklere izin vermektedir?

-Bakanlığınıza bağlı kolluk kuvvetleri İstiklal Caddesi’nde hangi yönetmeliğe bağlı olarak yapılan müzikleri engellemiştir?

-Bakanlığınıza bağlı kolluk kuvvetleri, bugüne kadar İstiklal Caddesi’nde hangi dillerde çalınan müziklere müdahale etmiştir ve kaç müzisyen hakkında işlem yapılmıştır?

GERGERLİOĞLU: HUKUKİ GEREKÇE NEDİR? 

HDP milletvekili Ömer Gergerlioğlu yaşananlarla ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi. Gergerlioğlu aşağıdaki soruları sordu:

-Yukarıda bahsi geçen iddialar doğru mudur?

-Eğer bu iddialar doğruysa Kürtçe şarkı söyleyen yurttaşların müzik yapmalarının engellenmesinin hukuki gerekçesi nedir?

-Bu engellemenin sadece Kürtçe şarkı söyleyenlere yapıldığı iddiası doğru mudur? Bu iddia doğruysa Emniyet Teşkilatında bir Kürtçe nefreti mi vardır?

-Polis memuru “Benim bölgem müzik yapmayacaksın.” diyerek ne anlatmaya çalışmıştır? Bölgeler polislerin şahıslarına göre mi ayrılmış durumdadır? Bu bölgelerin hâkimi polisler kendi hukuklarını mı uygulamaktadırlar?

-Eğer bu iddialar doğruysa Kürtçe şarkı söyleyen yurttaşlara “Benim bölgem müzik yapmayacaksın.” diyen polis memuru emri kim ya da kimlerden almıştır? Eğer bu iddialar doğruysa kanunsuz emri yerine getiren polis memuru ve emri veren amiri hakkında açılmış bir soruşturma var mıdır? Varsa akıbeti ne durumdadır?

-Anadolu’nun kadim dillerinden birisi olan Kürtçe’nin Emniyet Teşkilatının halkla ilişkisinde daha fazla kullanılması için hangi çalışmalar yapılmaktadır?

-Eğer bu iddialar doğruysa yıllardır İstiklal Caddesi’nde Kürtçe müzik yapılırken neden 30.01.2022 tarihindeki 4 Kürtçe şarkı söyleyen yurttaş engellenmiştir?

-Eğer bu iddialar doğruysa İstiklal Caddesi’ndeki tüm sokak müzisyenleri mi engellenmiştir?

-Eğer bu iddialar doğruysa İstiklal Caddesi’nde Fransız bir şarkıcı Fransızca şarkı söylediğinde de mi engellenmektedir?

-Bakanlığınızın bu konu hakkında bilgisi var mıdır?

-Son 5 yılda kaç sokak müzisyeni hakkında idari işlem yapılmıştır?

-Son 5 yılda kaç Kürtçe şarkı söyleyen sokak müzisyeni hakkında idari işlem yapılmıştır?

Gündem Haberleri