İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:
"Bizi bölmek amacıyla Kur'an karşıtı eylem gerçekleştiriliyor. Kutsal metinlerin son zamanlarda yakılması, güvenlik politikamızı zorlaştıran etkenlerle çakışıyor. Bu olaylar doğrudan ülkemize zarar vermeye yönelik çağrılarla birlikte ülkemiz yanlış tanıtılıyor. Dezenformasyon kampanyaları, İsveç vatandaşlarının ve yurtdışındaki şirketlerin durumunu daha da kötüleştiriyor ve ülke içindeki güvenliği zayıflatıyor ve böylece terör saldırısı riski artıyor."
Rus propagandasına suçlama
Sivil Savunma Bakanı Carl-Oskar Bohlin de ayrı bir açıklama yaparak "Rusya destekli aktörler, kutsal kitaplara saygısızlığın arkasında İsveç devletinin olduğu gibi yanlış ifadeleri güçlendiriyor. Bu doğal olarak tamamen yanlıştır. Bu tür devlet aktörleri bölünme yaratmaya ve İsveç'in uluslararası konumunu zayıflatmaya çalışmaktadır" dedi.
Bohlin, bu çabanın "yurtdışındaki İsveç vatandaşlarının ve şirketlerinin durumunu tehlikeye atma ve ulusal güvenliğe tehdit oluşturma" riski bulunduğunu söyledi.
Iraklı bir mültecinin Kur'an'a saygısızlık yaptığı iki protesto gösterisinin ardından İsveç ile bazı Orta Doğu ülkeleri arasında gerilim tırmanmıştı.
Haziran ayı sonlarında 37 yaşındaki Salwan Momika, Stockholm'ün ana camisinin dışında Müslümanların kutsal metninin sayfalarını ateşe verdi. (Kısa Dalga)