Voice of America'nin paylaştığı bilgilere göre; İsveç polisi Kuran'ı Kerim yakma ve yırtma eylemine izin vermişti. Eylemi organize eden iki kişiden biri Kuran'ı Kerim sayfalarını yırttı, ayakkabılarını sildi, içine domuz pastırması koyduktan sonra da Kuran-ı Kerim'i ateşe verdi. Diğer eylemci ise megafonla etrafta toplanan kalabalığa seslendi.
Bazı kişilerse Kuran-ı Kerim'in yakılmasını "Allahuekber" sloganları atarak protesto etti. Olay sırasında taş atma girişiminde bulunan bir kişi gözaltına alındı.
İsveç polisi Kuran-ı Kerim yakan eylemciyi etnik veya ulusal bir gruba karşı tahrikle suçladı. Eylemci Haziran ayı ortasından bu yana Stockholm'de yürürlükte olan ateş yakma yasağını ihlal etmekle de suçlanıyor.
İsveç Başbakanı: "Yasal ama uygun değil"
İsveç polisi daha önce Kuran-ı Kerim karşıtı gösterilerle ilgili başvuruları reddetmiş ancak mahkemeler bu gösterileri ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirerek buna karşı çıkmıştı.
Stockholm'deki eylem İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin görüşmelerin devam ettiği bir döneme ve NATO zirvesine iki hafta kala gerçekleşti.
İsveç Başbakanı Ulf Kristersson bugün düzenlediği bir basın toplantısında sözkonusu eylemin İsveç'in NATO sürecini nasıl etkileyeceği konusunda bir tahminde bulunmayacağını söyledi.
İsveç Başbakanı, Kuran-ı Kerim yakma eylemleri için "Yasal ama uygun değil" dedi; bu konuda kararın İsveç polisine ait olduğunu ekledi.
Eyleme katılanlardan Salvan Momika son dönemde bir gazeteye verdiği röportajda kendisini Kuran-ı Kerim'in yasaklanmasını isteyen Iraklı bir mülteci olarak tanımlamıştı.
"Gösterinin başka yere yönlendirilmesi önerildi ama bunu yapmamayı tercih ettiler"
Stockholm'deki caminin imamı Mahmud Halfi İsveç polisinin Kurban Bayramı'nın ilk gününde eyleme izin vermesinden hayal kırıklığına uğradıklarını söyledi.
Halfi yaptığı yazılı açıklamada, "Polise gösterinin başka bir yere yönlendirilmesi önerisinde bulunduk. Bu yasalar çerçevesinde mümkün. Ama bunu yapmamayı tercih ettiler" dedi.
Mahmud Halfi'nin yaptığı açıklamaya göre, camiyi her yıl Bayram kutlamaları vesilesiyle yaklaşık 10 bin kişi ziyaret ediyor.
Uluslararası ajanslar eylemin Müslümanların kutladığı Kurban Bayramı’nın ilk gününe denk geldiğine dikkat çekti.
İsveç polisi, bugün planlanan gösteri için verdiği izin belgesinde, "dış politika sonuçları doğurabilecek" olsa da, “Kuran yakılmasıyla bağlantılı güvenlik riskleri ve sonuçlarının başvurunun reddedilmesini gerektirecek nitelikte olmadığını” bildirmişti.