İtalya'da 15 Ekim'den itibaren Covid sertifikalarının tüm çalışanlar için zorunlu hale getirilmesiyle hemen hemen her hafta sonu protesto gösterileri düzenleniyor. İçişleri Bakanı Luciana Lamorgese, bu gösterilerin "sağlık ve güvenlik riskinin yanı sıra işletmeler açısından ekonomik kayba da yol açtığını" vurguladı.
BBC Türkçe'den Övgü Pınar'ın haberine göre Lamorgese valiliklere gönderdiği genelgede, "Cumartesi günleri kentlerde çok büyük sıkıntılar yaşanıyor. Yalnızca kent halkı değil, aynı zamanda ekonomik kalkınma açısından olumlu bir döneme giren ticari işletmeler de zorluklarla karşılaşıyor. Yükselişe geçen ekonomiyi bu gösterilerle cezalandıramayız" diye yazdı.
İçişleri Bakanı ayrıca "aşı yaptırmış olan, kurallara uyan vatandaşların güvenli yaşam alanlarını hak ettiğini" de vurguladı.
Covid tedbirleri karşıtı gösterilerde, fiziksel mesafe ve maske kullanımı gibi kurallara riayet edilmediğinin görüldüğüne dikkat çeken Lamorgese, "Bu gösteriler hastalığın bulaşma riskini artırma ve vatandaşların sağlığı için tehlike yaratma potansiyeli taşıyor" dedi.
Ülkede 12 yaş üstü nüfusun yaklaşık yüzde 87'si en az bir doz aşı yaptırmış olsa da Covid sertifikası karşıtlarının gösterileri haftalardır devam ediyor.
"Yeşil pasaport" olarak anılan Covid sertifikaları, aşı yaptıranlara, hastalığı geçirip iyileşenlere ve test sonucu negatif çıkanlara veriliyor.
Covid sertifikaları, sinema, müze, restoranların kapalı kısımları gibi birçok kamusal alanın yanı sıra tüm işyerlerinde çalışanlar için de zorunlu hale getirildi.