Geçen yıl Seçim Kanunu'nda yapılan değişiklik TBMM’de kabul edilerek yasalaştı. Yasa gereği düzenleme Meclis'te kabul edildikten bir yıl sonra uygulamaya konuyor. Düzenleme, 6 Nisan’dan sonra yapılacak olan seçimlerde, yani 14 Mayıs tarihinde ilk defa uygulanacak.
Sputnik’ten Osman Nuri Cerit’in haberine göre, seçim barajını yüzde 7’ye düşüren düzenlemede “İttifakın aldığı oy toplamı genel barajı geçtiği takdirde, seçim çevrelerinde milletvekili hesabı ve dağılımı, ittifak içerisinde yer alan her bir partinin o seçim çevresinde almış olduğu oy sayısı dikkate alınarak üçüncü fıkra hükümlerine göre yapılır” ifadeleri de yer almıştı.
Bu değişiklik ile ittifak içinde yer alan partiler ittifakın oyu ile Türkiye barajını aşsalar bile, o seçim bölgesinde yeterince oy alamazlar ise kendi adayları milletvekili olamayacak. Eğer ortak liste ile seçime gidilir ise bu sefer de partiler kendilerinin Türkiye genelindeki oy oranlarını göremeyecek.
Partiler Türkiye genelinde yüzde 3'ü aşmaları durumunda Hazine yardımından yararlanabilecekleri için kendi oy oranlarının görünmesini istiyor. Bu nedenle de ittifaklar içinde ortak liste ya da ittifakı oluşturan partilerin kendi logosu ile seçime girmesi tartışması yaşanıyor. YSK’nın takvimine göre 9 Nisan’da milletvekili aday listelerinin teslim edilmesi gerekiyor. O nedenle ittifaklar önümüzdeki haftada listeler üzerindeki çalışmalarını sonlandırmaları gerekiyor.
Cumhur İttifakı’nda ayrı ayrı gitme ağır basıyor
AKP, MHP, BBP’den oluşan daha sonrasında Yeniden Refah ve Hüda-Par’ın da katıldığı Cumhur İttifakı’nda ortak listeden çok ayrı listeler ile seçime girilmesi planlanıyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, tüm seçim bölgelerinde kendi logoları ile gireceklerini açıkladı. BBP ve Hüda-Par’ın adaylarının ise AKP listelerinden seçime girmesi planlanıyor. MHP’nin güçlü olduğu bazı illerde ise AKP’nin aday çıkarmayabileceği de öngörülüyor.
Millet İttifakı’nda il bazlı değerlendirme yapılıyor
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, DEVA, Gelecek ve Demokrat Parti’nin oluşturduğu Millet İttifakı'nda da ortak liste tartışmaları yapılıyor. Millet İttifakı’nı oluşturan partiler listelerin hazırlanması için bir komisyon kurmuştu. Bu komisyon il bazlı olarak anketler yaptırıyor. Anketlerde ortak liste ya da ayrı ayrı girilmesi durumunda daha fazla sandalye kazanacağının hesabı yapılıyor. İttifak içinde İYİ Parti ortak listeye sıcak bakmazken, diğer partilerin adaylarının CHP listelerinden seçime girebileceği belirtiliyor. İlk defa seçime girecek olan DEVA ve Gelecek Partisi’nin de kendi oy oranlarını belirlemek için seçime kendi adayları ile girebileceği belirtiliyor.
Emek ve Özgürlük İttifakı ortak listeyi değerlendiriliyor
HDP, TİP, Emek Partisi (EMEP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) ve Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) tarafından oluşturan Emek ve Özgürlük İttifakı cumhurbaşkanı adayı çıkarmadı. Bu partiler milletvekilliği için seçim yarışına girecek. Halkların Demokratik Partisi 14 Mayıs seçimlerine Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi listelerinden girecek. İttifakta yer alan Emek Partisi de Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi listesinde kendisine yer bulacak. Bu ittifak içerisinde büyük şehirlerde TİP’in kendi adayları ve logosu ile seçime girmesi öngörülüyor. Özellikle doğu illerinde ise TİP’in adayları da Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi listesinden seçime girecek.
Ata İttifakı ayrı listeler ile girecek
Zafer Partisi ile Adalet Partisi’nin oluşturduğu Ata İttifakı da seçime birlikte girecek. Adalet Partisi’nin ve Zafer Partisi’nin kendi listeleri ve logoları ile gireceği seçimde bazı illerde ortak liste hazırlıkları yapılıyor. Ata İttifakı Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise kendi adayı olan Sinan Oğan’ı destekleyecek. (Kısa Dalga)