İzmir Tabip Odası: "Delta varyantına karşı Biontech'in ikinci dozu öne çekilmeli"

İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, son dönemde özellikle Avrupa ülkelerinde etkisini artıran Delta Varyantı'na yönelik uyarılarda bulunurken, "Biontech ikinci doz aralığının öne çekilmesi, en kısa zamanda toplumsal bağışıklığın sağlanması önem arz ediyor" dedi.

İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, son dönemde özellikle Avrupa ülkelerinde etkisini artıran Delta Varyantı'na yönelik uyarılarda bulunurken, "Turizm sezonunun açılması ve İngiltere, Rusya gibi Delta Varyantı'nın baskın olduğu ülkelerden çok sayıda turist gireceği gözönüne alındığında, mutlaka bu yurtdışı girişlere karşı bir takım tedbirlerin alınması gerekiyor... İkinci doz yapılan biontech vaka sayımız oldukça az. Bu yüzden bir an önce bu ikinci doz aralığının öne çekilmesi, en kısa zamanda toplumsal bağışıklığın sağlanması önem arz ediyor" dedi.

Avrupa'yı kasıp kavuran Delta Varyantı'na yönelik İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı'dan dikkat çeken uyarılar geldi. ANKA Haber Ajansı'na konuşan Çamlı, yüksek aşılama oranlarına rağmen özellikle İngiltere, Portekiz ve Rusya'da Delta Varyantı'na bağlı vaka artışlarının ciddi bir boyuta ulaştığını bildirdi.

TAM KAPANMA ÖNCESİ UYARMIŞTIK, DİKKATE ALINMADI

Dr. Çamlı, dün akşam ise Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın 3'ü İzmir'de olmak üzere, Türkiye'de toplam 134 Delta Varyantı olgusu bulunduğu bilgisini verdiğini belirtirken, şöyle devam etti:

"Bundan önceki açıklama 28 Nisan'da yapılmış ve Türkiye'de sadece İstanbul'da 5 adet Delta Varyantı olgusu bulunduğu yine bizzat Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından açıklanmıştı. İzmir Tabip Odası, o dönemde, tam kapanma öncesinde, İstanbul'dan güney sahilllerine, Ege sahillerine yaşanan covid göçüyle ilgili uyarılarda bulunmuş, bu göçün Delta Varyantı'nın tüm Türkiye'ye yayılmasına sebep olabileceğini, bu yüzden yetkililerin mutlaka tedbir alması gerektiğini belirtmişti. Ancak bu önerilerimizin çok da dikkate alınmadığını görmekteyiz. Şu anda yapılan PCR testlerinde Delta Varyantı saptanamıyor. Bunun için bir örnekleme yapılması gerekiyor. Bu 134 olgunun kaç örnekleme sonrasında bulunduğu, buna yönelik ne gibi araştırmaların yapıldığı mutlaka kamuoyuyla detaylı bir şeklde paylaşılmalıdır."

BİONTECH VARYANTA KARŞI ETKİLİ AMA BİZDE BÜYÜK ÇOĞUNLUĞA SİNOVACK YAPILDI

Turizm sezonunun açılmasıyla birlikte Delta Varyantı tehdidinin ciddiyetini artıracağına işaret eden Çamlı, şunları söyledi:

"Geldiğimiz noktada turizm sezonunun açılması ve İngiltere, Rusya gibi Delta Varyantı'nın baskın olduğu ülkelerden çok sayıda turist gireceği gözönüne alındığında, mutlaka bu yurtdışı girişlere karşı bir takım tedbirlerin alınması gerekiyor. Aşıların Delta Varyantı'na karşı ne kadar koruyucu olduğuna dair kesin verilere sahip değiliz. Bazı bilim insanları, İngiltere'deki sonuçları da görerek, iki doz biontech aşılamasının Delta Varyantı'na karşı etkili olduğunu düşünüyorlar. Çünkü İngiltere'de görülen vakaların büyük çoğunluğu, tek doz aşılanan ya da hiç aşılanmayan kesimlerde görülmüş. Ülkemize baktığımızda ise 18 yaş üzerinde aşılanan, iki doz aşılamasını olan yüzde 24'lük kesiminin büyük bir çoğunluğu sinovack ile aşılandı. Sinovack aşısının Delta Varyantı'na ne kadar etkili olduğu konusunda bir veriye sahip değiliz. Son dönemde yapılan biontech aşıları, aşılama hızının artmasıyla günde 1- 1.5 milyon yapılmasına karşın, genellikle ilk doz yapılıyor. İkinci doz yapılan biontech vaka sayımız oldukça az. Bu yüzden bir an önce bu ikinci doz aralığının öne çekilmesi, en kısa zamanda toplumsal bağışıklığın sağlanması önem arz ediyor. Bu sağlanana kadar da maske, fiziki mesafe, kapalı alanlardan uzak durma konusu, yanında Delta Varyantı'na yönelik özel tedbirlerin alınması mutlaka gerekiyor."

(ANKA)

Sağlık Haberleri