Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, olası kara harekatı ve TSK’nın devam eden hava harekatından bölgedeki ABD güçlerinin de etkilendiği iddialarına yanıt verirken, "Yarın, haftaya veya her an farklı şekilde operasyonlar yapılabilir. Bunun için çok ciddi bir hazırlık olduğunun altını çizmek isterim” ve “Aldığımız terör hedefleri noktasında ABD veya Rus askerleri varsa öncelikle orada ne yapıyorlar” ifadelerini kullandı.
Sözcü Kalın, katıldığı bir televizyon programında devam eden hava harekatını ve harekat bölgesinde yaşananları değerlendirdi. Kalın’ın, olası bir kara harekatının zamanlamasına ilişkin değerlendirmelerini de içeren sözlerinden öne çıkan bölümler şöyle:
KARA HAREKATI: Bu operasyonlar her an yapılabilir. Daha önce nasıl yapıldıysa yine yapılır. Başladıktan sonra herkes bunu bilir. Bunun için çok ciddi bir hazırlık olduğunun altını çizmek isterim. Belirlenmiş hedeflerin daha nitelikli bir şekilde etkisiz hale getirilmesi bir hazırlıktır. Bir olur, iki olur daha kapsamlı olur. Türkiye kendi güvenlik kaygılarını gidermek için kimseden izin almaz ama gerekli paylaşımları yapar. ABD ile Rusya ile İran ile yeri geldiğinde Irak ile konuşur.
ABD ASKERLERİNİN HEDEF ALINDIĞI İDDİASI: Gündeme geliyor, 'ABD rahatsız.' Bundan rahatsız olabilirler. Ama bizim atacağımız adımı hiçbir şekilde etkilemez. Biz hiçbir zaman doğrudan ABD ve Rus askerlerini hedef almadık. Aldığımız terör hedefleri noktasında ABD veya Rus askerleri varsa öncelikle orada ne yapıyorlar? Bizim doğrudan başka ülkenin askerini hedef almamız söz konusu değil. Hedefimiz terör unsurları.
ABD ASKERLERİ İÇİN 30 KM TEKLİFİ İDDİASI: ABD'den böyle bir teklif gelmedi. Ama 2019 anlaşması zaten bu unsurları 30 km. güneye çekilmesi şartına bağlamış idi. Bu şarta uymadıkları zamanlarda da oranlarda da biz mukabelede bulunduk. Veya yaptığımız operasyonları da bu çerçevede yaptık. Bunu konuştuğumuz zaman da ABD'liler de Ruslar da 'Doğru haklısınız. Çünkü anlaşmaya uymayan burada PYD/YPG tarafıdır' diye her seferinde de bizim pozisyonumuzu teyit ettiler. Şu anda da benzer bir durum var. Biz aynı şeyi söylüyoruz. 'Bakın 30 km sınırın aşağısında durun. Türkiye'ye nüfuz etmeye çalışmayın. Bunları yaptığınız zaman biz derhal buna karışılık veririz.'
İSTİKLAL SALDIRISI: İstiklal Caddesi'ndeki saldırı tabi bu süreci başka bir istikamette akmasına sebep olan başka terör saldırısıydı. Ardından Karkamış'ta attıkları füzeyle ne oldu? Olay başka yere gitti. Şu ana kadar bizim PKK ile mücadelemiz Suriye ve Irak sahasında devam ederken örgüt bunu getirip İstanbul'un göbeğine ondan sonra Antep'e taşımaya çalıştı. Bunun karşılıksız kalması söz konusu olabilir mi? Elbette olamaz. O yüzden buna karşılık verildi, verilmeye de devam edilecek.
ESADT İLE GÖRÜŞME: Suriye ile istihbarat düzeyinde temaslarımız hep devam ediyor. İstihbarat örgütlerinin görevidir bu. Hem Mısır'da hem Irak'ta ve diğer alanlarda bu durum zaten kontrol ediliyor. PKK hedeflerinin vurulması, rejim güçlerinin nereye kadar ilerleyeceği gibi konularda istihbarat örgütleri hareket ediyor. Başkan Erdoğan bu konuyu net ifade etti. 'Siyasi meselelerde çok uzun kırgınlıklar olmaz.' Türkiye'nin çıkarları çerçevesinde bir görüşmenin farklı düzeylerde temasın zamanı geldiğinde olur.
MISIR İLE 3-4 AYDA SOMUT ADIMLAR: Bunun 1.5-2 yıl geriye giden bir süreci var. Mısır ile Türkiye'nin belli konulardaki çıkarları ve beklentileri daha yakın hale geldi. Mısır, Türkiye'siz bir Doğu Akdeniz olmayacağını da gördü. İkili ilişkiler bağlamında da ilişkilerimiz ortada. 3-4 ay içinde bazı konularda somut adımları görebiliriz. Bütün olanlar adım adım bizi birbirimize yaklaştırdı. Mısır yönetimi de Türkiye karşıtı söylemlerin ortamların içinde olmamaya özen gösterdi. Biz 1.5 ay önce de Dünya Kupası'ndaki gibi bir temasın olabileceğini kendi aramızda değerlendirmiştik.