Karlı, ‘cezaevinde kalamaz’ görüşüne rağmen tutulmuş: İşte o rapor

Hastaneden cezaevine gönderilirken cezaevi aracında kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Ahmet Cengiz Karlı hakkında 5 ay önce “kalp yetmezliği” raporu verildiği ve cezaevinde tutulmasının uygun olmadığının belirtildiği, “ev hapsine alınması” taleplerinin bu rapordan sonra da kabul edilmediği ortaya çıktı. Cezaevlerindeki ölümlere ilişkin İnsan Hakları Derneği raporları da cezaevlerindeki ölüm nedenlerinin ilk sıralarında kalp krizi geldiğini gösteriyor.

ERSAN ATAR

Sarallar operasyonunda tutuklanan ve tutukluluğunun ilk günlerinden itibaren sağlık sorunları yaşamaya başlayan, hastaneden ring aracı ile cezaevine gönderilirken cezaevi girişinde araç içinde kalp krizi sonucu yaşamını yitiren Ahmet Cengiz Karlı hakkında 5 ay önce “kalp yetmezliği” raporu verildiği, “cezaevi koşullarında tutulmasının uygun olmadığının belirtildiği” ortaya çıktı. İnsan Hakları Derneği’nin raporları, cezaevlerindeki ölüm nedenlerinin ilk sıralarında kalp krizi olduğunu gösteriyor.

Tokat Cezaevi’nde tutulan Ahmet Cengiz Karlı’nın ölümüyle ilgili açıklama yapan avukatları Mehmet Yıldırım ve Yusuf Sarıoğlu, müvekkillerinin rahatsızlanarak hastaneye götürüldüğünü, zatürre teşhisi konulduktan sonra cezaevine geri gönderildiğini, gece tekrar rahatsızlanması sonucu yeniden hastaneye sevk edildiğini ancak ring aracı olarak tabir edilen zırhlı araçla tekrar cezaevine gönderildiğini açıklamışlardı. Karlı’nın avukatları, Karlı’nın bu aşamada “çok kötüyüm, başka hastaneye gönderin” taleplerinin de kabul edilmediğini ifade ettiler.

Beş ay önceki rapor: Kompanse kalp yetmezliği

Karlı’nın avukatı Mehmet Yıldırım, müvekkilinin daha önce de sağlık raporları aldığını ve bu raporlara rağmen “tahliye” veya “ev hapsine alınması” taleplerinin reddedildiğini belirtti.

Kısa Dalga, Karlı’ya Tokat Devlet Hastanesi Kardiyoloji servisinden verilen bu rapora ulaştı. 24 Ağustos 2022 tarihli raporda, Ahmet Cengiz Karlı’nın değerlerine yer verildikten sonra şu tanı konuluyor: Kroner arter hastalığı ve kompanse kalp yetmezliği.

Avukat Yıldırım müvekkilinin cezaevi koşullarında kalmasının uygun olmayacağının bu raporla birlikte belirtildiğini, bu rapordan sonra da tahliye taleplerinde bulunduklarını ancak taleplerinin reddedildiğini kaydetti.

Bakan Bozdağ’ın “Avar genelgesi”nden sonra da ret

Cezaevlerindeki ölümler, 28 Şubat hükümlüsü emekli Korgeneral Vural Avar’ın cezaevinde ölümünden sonra da gündeme gelmişti.

Adalet Bakanlığı Ocak ayı başında bir genelge yayınlamıştı. Genelgede; sürekli hasta, yaşlı ve sakat hükümlülerin cezalarının hafifletilmesi veya kaldırılmasının, kendi talepleri olmasa da devletin görevi olduğu vurgulanmıştı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından yapılan açıklamaya da konu olan genelgede, tutuklu durumdaki kişilerdeki sürekli hastalık, kocalık veya sakatlık durumlarının da tahliye taleplerine konu edilebileceği vurgulanmıştı.

Ahmet Cengiz Karlı’nın avukatı Mehmet Yıldırım, Bakan Bozdağ’ın açıklamaları ve genelgenin yayınlanmasından sonra, Karlı’nın tahliyesi veya ev hapsine alınması için yeniden tahliye talebinde bulunduklarını, bu taleplerinin de reddedildiğini belirtti.

Sarallar Operasyonu Davası’na bakan İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi, 6 Ocak’taki incelemesinde, Karlı ile birlikte diğer tutuklu sanıkların tahliye taleplerini reddederken, “adli kontrol hükümlerinin yeterli olmayacağını” kaydetti.

Ölüm nedenlerinin başında kalp krizi

Ahmet Cengiz Karlı’nın ölümü, cezaevlerindeki ölüm nedenlerini de bir kez daha gündeme getirdi.

İnsan Hakları Derneği’nin her yıl bir önceki yıl için hazırladığı “Cezaevi Raporları”ndan sonuncusu geçtiğimiz aylarda yayınlandı. İHD’nin bu raporuna göre 2021 yılı içinde cezaevlerinde hastalık nedeniyle 52 ölüm gerçekleşti. Bunlardan 5’i kalp krizine bağlı ölüm olarak raporlara geçti.

Covid-19 nedeniyle ölümlerin de yoğun yaşandığı 2021 yılında 5 tutuklu ve hükümlü de kanser sonucu yaşamını yitirdi.

Özel Haber Haberleri