ESRA TOKAT
CHP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kemal Kılıçdaroğlu'nun 1976 yılından 2010'a kadar kaleme aldığı yazılarının derlendiği yaklaşık 700 sayfalık Tekin Yayınevi'nden çıkan "Hakça Paylaşmak İçin Toplumsal Adalet" isimli kitabı önümüzdeki hafta kitapçılarda yerini alacak.
Kısa Dalga'ya konuşan CHP Parti Meclisi üyesi ve kitabı yayına hazırlayan Yunus Emre, kitabının matbaadaki basım görüntülerini de Twitter üzerinden paylaştı.
Emre, Kısa Dalga'ya kitap hakkında "Kitapta 1976 yılı ile 2010 yılları arasında itibaren CHP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayımız Kılıçdaroğlu'nun farklı mecralarda; gazetelerde, dergilerde yayımlanmış yazılarına yer verdik. Bu yazılar hem mesleki hem de siyasi konularda kaleme alınmış yazılar. Öte yandan kitapta 3 Aralık 2022'de Vizyon Belgesi'ni açıklarken yaptığı konuşmaya da bu kitapta yer verdik" bilgisini paylaştı.
'Fikirlerini bugüne kadar korumuş ve savunmaya devam etmiş'
Yaklaşık 700 sayfalık bir kitabın ortaya çıktığını ve kitapta Kılıçdaroğlu'nun iktisat tarihi hakkında yazılarının da yer aldığını kaydeden Emre, "Mesleki olarak kemal Bey'in ilgilendiği vergilendirme, denetim ve yolsuzluklarla ilgili mücadele hakkında yazdığı yazılar da var. Ben tüm yazıları okudum ve okudukça da çok şaşırdım. Bir defa çok geniş ilgi alanı olan birisi Kemal Bey. Öte yandan çok sebatkar birisi. Çünkü fikirlerini bugüne kadar korumuş, yıllar boyunca bu fikirleri savunmaya devam etmiş" dedi.
Yazılarda adalet arayışı hakim: 'Türkiye'nin sorunları karşısında aldığı tavırları ortaya koymuş'
Kılıçdaroğlu'nun yazılarında eleştirel bir yanında olduğunu ve hep bir adalet arayışı olduğunu ifade eden Emre, "Bir bürokrat ve hesap uzmanı olarak o dönemin bakanlarından tutun yöneticilerine kadar eleştirmiş ve 'yanlış yapıyorsunuz, bu böyle olmaz' demiş. Birilerinin gözüne girebilmek için yazı yazmamış. Türkiye'nin sorunları karşısında aldığı tavırları ortaya koymuş" şeklinde konuştu.
Kitabın ortaya çıkış hikayesini de anlatan Emre, "Yurt dışı seyahatlerinde yaptığımız konuşmalar sırasında sorduğumuz sorular hakkında 'Ben bu konu hakkında şunu yazmıştım' gibi pek çok cümle kurunca merak ettik ve araştırdık. Ardından kaleme aldığı pek çok yazı ile karşılaştık. Sonrasında da kitap fikri oluştu" dedi.
Kitabın kapağından:
Ayağa kalkın gençler! Ayağa kalkan kadınlar! Ayağa kalkın çocuklar!
Bundan sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak! Söz veriyorum, bu ülkeye hak, hukuk, adalet mutlaka gelecek! Ve söz veriyorum, bu ülke yeniden doğacak. Söz veriyorum. Atatürk'ün vizyonunu hayata geçireceğiz. Ve söz veriyorum, yaşama sevincimizi geri alacağız. Çünkü ancak biz kazanırsak Türkiye kazanır! Önce kendinizi alkışlayın! İktidara geliyorsunuz... iktidara geliyoruz, iktidara! Haydi alkışlayın! Dünyanın gözünün içine bakın. Ve haykırın: Ey dünya! Türkiye senin ucuz iş gücü alanın olmayacak!
Türkiye senin mülteci kampın olmayacak! Türkiye senin çöp depolama alanın olmayacak! Ben sana rakip olacağım! Sana rakip olmak için geliyoruz ey dünya, sana rakip olmak için! Türkiye bir yıldız gibi parlayacak! Yeni Türkiye hayalimiz için yola çıkıyoruz! Hayırlı, uğurlu olsun...
Haydi arkadaşlar, başlıyoruz! Başlıyoruz! Başlıyoruz!
Büyük zamanların arifesinde Kemal Kılıçdaroğlu'nun sözlerini geriye doğru takip ettiğimizde 1976'dan itibaren yazmaya başladığı yazılarında, temiz, özgür ve eşit bir Türkiye hayalinin capcanlı tezahürlerini görüyoruz. Elinizdeki kitapta Kılıçdaroğlu, bugün olduğu gibi yıllar önceki makalelerinde de ödediğimiz vergilerin nereye gittiğinden yolsuzluğa, rüşvete, maliye politikalarındaki çarpıklığa kadar sorguluyor, cesur eleştiriler getiriyor. Bugün yaşadığımız deprem felaketiyle bu sorgulama biçiminin bir vatandaşlık görevi olduğu apaçık karşımızda duruyor. Kitabın bu bilince ve yepyeni, insanca yaşanır bir Türkiye çağrısına katkıda bulunması dileğiyle..