Evlenip çocuk yapma konusundaki aile baskısının ve nesiller arası çatışmanın filmlere konu olduğu Hindistan, bir ailenin 'kendilerine bir torun vermediği' için kendi oğullarına ve gelinlerine açtığı davayı konuşuyor. Çift, kendilerine bir yıl içinde bir torun vermemeleri halinde oğullarına eğitimi ve şaşalı düğünü için harcadıkları 650 bin doların kendilerine geri ödenmesini istiyor.
'ZİHİNSEL ZULÜM' DİYE NİTELEDİLER
61 yaşındaki Sanjeev Prasad ve 57 yaşındaki Sahara Prasad, oğullarını büyütmek için bütün birikimlerini harcadıklarını ancak hâlâ bir toruna sahip olmadıklarını söyleyerek dava açtı. Çift, oğullarının bir yıl içerisinde çocuk yapmasını ya da onun için hayatı boyunca yaptıklarını söyledikleri 650 bin dolarlık masrafın geri ödemesini istiyor. Haridwar’da 'zihinsel zulüm' gerekçesiyle açılan olağandışı davanın ilk duruşması 17 Mayıs’ta görülecek.
'ABD'DE OKUTTUK'
Baba Prasad, bütün birikimlerini harcayarak tek oğullarını 2006 yılında ABD’de 65 bin dolarlık pilot eğitimine gönderdiğini savunuyor. Times of India gazetesindeki habere göre, oğul Shrey Sagar 2007 yılında Hindistan’a geri dönüp işsiz kaldığı için iki yıl daha ailesinden destek aldı.
Şu an 35 yaşında olan Shrey Sagar, sonrasında pilot olarak iş buldu ve ailesinin, 'emekli olduklarında oynayabilecekleri bir torun' umuduyla görücü usulü tanıştırdığı Shubhangi Shinga ile 2016’da evlendi. Ancak çift, çocuk yapmayı tercih etmedi.
'TORUNUMUZ OLURSA ACIMIZ KATLANILIR HALE GELİR'
Davacı anne-baba, bu süreçte 80 bin dolarlık lüks bir araba ve balayı harcamaları da dahil olmak üzere oğullarının bütün düğün masraflarını ödediklerini söylüyor. Baba Prasad, kendi evlerini inşa etmek için borçlanmak zorunda kaldıklarını ve şu an ekonomik sıkıntıda olduklarını belirterek ‘’Bu durum zihinsel olarak çok rahatsız edici çünkü yalnız yaşıyoruz. Oğlum altı yıldır evli fakat hala bir çocuk yapmayı planlamıyor. En azından vakit geçirebileceğimiz bir torunumuz olursa, acımız katlanılabilir hale gelir" dedi.
'YILLARDIR BEKLİYORLAR' SAVUNMASI
Davanın "zihinsel zulüm" gerekçesiyle açıldığını söyleyen avukat Ak Sristawa, "Her ebeveynin hayali bir gün büyükanne ve büyükbaba olabilmektir. Onlar da bir toruna sahip olabilmek için yıllardır bekliyorlar" yorumunu yaptı. Oğul ve eşi ise dava hakkında bir yorumda bulunmadı.
Geniş ailelerin farklı nesillerden üyelerinin aynı evde yaşadığı, güçlü ve birleşik bir aile kültürüne sahip olan Hindistan'da, bu sosyal yapı son yıllarda değişiyor. Ülkede giderek daha fazla genç çift, aileleri ve kardeşlerinden ayrı yaşamayı tercih ederek başka eve çıkmaya başlarken, çocuk yapmayı da ya erteliyor ya da tercih etmiyor. (Kısa Dalga)