Eski başbakanlardan, Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın ölümünün 10'uncu yıldönümünde Saadet Partisi'nin düzenlediği etkinlikte anıldı. AKP, CHP, HDP, İYİ Parti, Demokrat Parti, DEVA Partisi, Gelecek Partisi ve BBP temsilcilerinin katıldığı etkinlikte konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Bir cumhuriyet çocuğu olan merhum Prof. Dr. Necmettin Erbakan, destekçilerinin ve karşıtlarının da Erbakan hocası olarak yaşamını sürdürdü. Bugün ‘Mavi Vatan’dan söz ediyorsak bu Ecevit ve Erbakan’ın sayesindedir" dedi. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ise Erbakan için "Siyasi geleceğine ve çizgisine olan bağlılığıyla, Türkiye’nin temel meselelerine demokrasi çerçevesinde çözüm aramasıyla ve demokrasi dışı tutumlara karşı ilkeli tutumuyla siyasette önemli izler ve değerli bir miras bırakmıştır" diye konuştu.
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu şunları söyledi:
"Bir cumhuriyet çocuğu olan merhum Prof. Dr. Necmettin Erbakan, destekçilerinin ve karşıtlarının da Erbakan hocası olarak yaşamını sürdürdü. Onun hocalığı sadece bir akademik unvan değildi. Onun hocalığı üniversite kürsülerine sıkışmış bir akademisyen-öğrenci ilişkisi de değildi. Onun hocalığı aynı zamanda ömrünü verdiği bir siyasi hareketin siz değerli mensuplarını vatan, millet ve bayrak sevgisiyle bir araya getirmiş milli bir görüşün hocalığıydı. Onun hocalığı Milli Nizam Partisi’nden Milli Selamet Partisi’ne ve 12 Eylül sonrası sırasıyla Refah, Fazilet ve Saadet Partisi’ne kadar uzanan bir kararlılığın hocasıydı.
Yaşanabilir bir Türkiye yaratabilmenin en önemli şartı şudur: Kimseyi kendimize benzetmeye çalışmayacağız. Birilerinin de bizi kendisine benzetmek istemesine karşı duracağız. Farklı olacağız ancak birlikte olacağız.
Farklılıklarımızla bir araya gelerek ülkemizin pek çok sorununu çözebilmiş olmamızın bir başka örneği de şüphesi de 26 Ocak 1974’te kurulan birinci Ecevit hükümetidir. Yani Cumhuriyet Halk Partisi, Milli Selamet Partisi koalisyonudur. 11 aylık kısa ömrüne rağmen bu koalisyon hükümeti, Türkiye ve bölgenin geleceği açısından tarihi adımlar atmayı başarmıştır. Bu başarıların en önemlisi şüphesiz 20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekatı ve devamıdır. Bu harekat, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin temellerini atmıştır ve bugün ‘Mavi Vatan’dan söz ediyorsak bu Ecevit ve Erbakan’ın sayesindedir.
Tıpkı bu salonda olduğu gibi farklılıklarımızı birer zenginlik olduğu bilinciyle istişare ederek, aklımızı kullanarak hakkın galip gelmesini sağlayabiliriz."
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar da anma etkiliğinde şu konuşmayı yaptı:
"54’üncü hükümetin başbakanı Refah Partisi Genel Başkanı sonraki dönemde Saadet Partisi Genel Başkanı, değerli bilim insanı, devlet adamı ve siyasetçi Necmettin Erbakan hocayı vefatının 10'uncu yıldönümünde rahmetle ve hürmetle anıyorum. Siyasi geleceğine ve çizgisine olan bağlılığıyla, Türkiye’nin temel meselelerine demokrasi çerçevesinde çözüm aramasıyla ve demokrasi dışı tutumlara karşı ilkeli tutumuyla siyasette önemli izler ve değerli bir miras bırakmıştır. Yaşanabilir Türkiye ana teması ile gerçekleştirilen bu anlamlı etkinlikte sizlerle bir arada olmaktan, görüşlerimizi sizlerle paylaşmaktan büyük memnuniyet duyuyorum.
Bu nazik davetten dolayı Saadet Partisi’nin değerli Genel Başkanı Sayın Temel Karamollaoğlu’na huzurlarınızda teşekkürlerimi sunuyorum. Muhalif siyasetin ağır baskı ve kuşatma altında olduğu bu ağır şartlarda Yaşanabilir Türkiye meselesini burada konuşabiliyor olmamız bana göre demokrasiyi, adaleti, barışı, insanca ve hakça bir geleceği birlikte inşa etme ihtiyacının ve arayışının bir ifadesidir. Bu nedenle çok değerlidir. Merhum Necmettin Erbakan ve temsil ettiği Milli Görüş çizgisi Türkiye’nin siyasal tarihinin önemli dönüm noktalarına ve kırılma anlarına tanıklık eden, bedel ödeyen bir harekettir. Bizim yer aldığımız siyasi gelenek en fazla parti kapatmalardan, siyasi yasaklardan ve iktidar kuşatmalarından mağdur olmuştur. Bir o kadar mağdur olan bir gelenek de Milli Görüş geleneğidir. Milli Nizam Partisi’ni, Refah Partisi’ni ve Saadet Partisi’ni hafızalarımızdan silmiş değiliz.
Bu konuda samimiyetle çaba harcıyor, cesaretle girişimlerde bulunuyordu. Erbakan Hocanın Kürt sorununa yaklaşımı; meseleyi diyalogla, siyasetle ve önemli bir husus olarak içeride bu topraklarda bu ülkenin kendi dinamikleriyle kardeşlik hukuku içerisinde çözme esasına dayanıyordu."
(ANKA)