Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu yargı kıskacında

CHP içindeki “değişim” tartışmaları, Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu’na siyasi yasak riskini içinde barındıran “yargılama süreci” gölgesinde yürüyecek. Kılıçdaroğlu, artık milletvekili olmadığı için doğrudan dava açılabilecek, hakkındaki bir dava devam edecek. İmamoğlu için de CHP Kurultayı sürecinde İstinaf Mahkemesi’nin karar verme riski bulunuyor.

ERSAN ATAR

Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra CHP’de değişim tartışmaları başlarken bu tartışmalarda mahkemelerin vereceği karar ve savcılıkların yapacağı soruşturmalar belirleyici olacak. Hakkında birçok fezleke bulunan Kemal Kılıçdaroğlu artık milletvekili olmadığı için hakkındaki fezlekelere konu iddialar nedeniyle çok sayıda dava ile karşı karşıya kalacak. CHP liderliği için en yakın isim olan Ekrem İmamoğlu’nun aldığı hapis cezasının da partinin Temmuz ayındaki kongresinden önce kesinleşme riski bulunuyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında Meclis’te 25 ayrı dokunulmazlık fezlekesi bulunuyor. Çoğunluğu Cumhurbaşkanına hakaret suçundan düzenlenen bu fezlekeler Meclis’in yeniden açılmasından sonra fezlekeyi düzenleyen başsavcılıklara geri gönderilecek. Bu aşamadan sonra başta Ankara Başsavcılığı olmak üzere savcılıklar doğrudan dava açabilecek.

Kılıçdaroğlu hakkındaki son fezleke, partinin yayınladığı “21 Soruda FETÖ’nün Siyasi Ayağı” broşürü nedeniyle hazırlandı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında hazırladığı fezlekede, broşürdeki ifadelerle “cumhurbaşkanına hakaret”, “halkı kin ve düşmanlığa tahrik”, “iftira”, “sesli, yazılı veya görüntülü ileti ile hakaret” suçlarının işlendiğini savundu.

Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Erdem Aydıner’in hazırladığı 7 sayfalık fezlekede dönemin CHP Merkez Yönetim Kurulu üyelerinin de anılan suçları işledikleri iddia edildi ancak fezlekede “hakkında inceleme yapılan kişi” olarak Kılıçdaroğlu yer aldı.

Fezlekenin Adalet Bakanlığı kanalıyla Meclis’e gönderilmesi aşamasında Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü, fezlekeyi Meclis’e gönderirken yazısına, “Parti Merkez Yönetim Kurulu üyeleri hakkında ayrı ayrı fezleke düzenlenmesi gerektiği” görüşünü savundu.

İlk tehlike: ‘Duran dava’

Kılıçdaroğlu hakkındaki fezlekeler, Meclis Başkanlığı tarafından, “artık milletvekili olmadığı gerekçesiyle” savcılıklara geri gönderilecek. Savcılıkların fezlekeleri iddianameye dönüştürüp dönüştürmeyeceği yürütecekleri soruşturmalar sonunda netleşecek. Ancak Kılıçdaroğlu hakkında açılmış olan ve dokunulmazlık nedeniyle “durma kararı” verilen bir dava bulunuyor.

Ankara 28. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davada mahkeme, Kılıçdaroğlu’nun milletvekili dokunulmazlığı bulunduğu gerekçesiyle “yargılamanın durdurulması” kararı vermişti. Kılıçdaroğlu hakkında, “gizliliği ihlal” suçundan açılan bu dava, hakkında yeniden bir soruşturma süreci iletilmeden devam edecek.

Temmuz, İmamoğlu için kritik ay

CHP’nin, olası bir parti yönetimi değişiminin yaşanabileceği Olağan Kurultayı, Temmuz ayında yapılacak. Mahkemeler, 20 Temmuz’dan itibaren adli tatile giriyor ve bakmakta oldukları davaları bu tarihe kadar sonuçlandırma eğilimi gösteriyor. Bu nedenle Ekrem İmamoğlu hakkında, “Yüksek Seçim Kurulu üyelerine hakaret” suçundan verilen 2 yıl 7 ay 15 günlük hapis cezasının istinaf incelemesinin Temmuz ayına kadar sonuçlanmasının güçlü olasılık olduğuna dikkat çekiliyor.

Bölge Adliye Mahkemesi’nin, İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nin kararını “yerinde bulması” durumunda İmamoğlu’nun, hakkındaki kararı temyiz yoluyla Yargıtay’a götürme hakkı da bulunuyor ancak Bölge Adliye Mahkemesi’nin vereceği karar İmamoğlu’na siyasi yasak tartışmalarını yeniden gündeme getirecek.

Gündem Haberleri