Kısa Dalga kitap köşesinden merhaba. Edebiyat incelemelerinden, felsefeye, antropolojiden, çocuklara kadar farklı türlerden oluşan seçkimizde, bu hafta bir de dergi haberimiz var. Birlikte düşünmek, başka olasılıkları unutmamak için.Bu hafta sizler için seçtiğimiz kitaplar şöyle:
110
Hasan Turgut, “Araziyi Düzleştirmek, ‘Gülten Akın Şiirinde Ortaklığın İnşası’”
Kısa Dalga kitap köşesinde, bu hafta yerini alan ilk metin, Türkiye’nin en önemli şairlerinden Gülten Akın’ın, şiirlerinden yola çıkan, bir edebiyat eleştiri kitabı. Hasan Turgut, Akın’ın şiirlerinde eşitlik ve ortaklık arayışını Bruno Latour, Kojin Karatani gibi düşünürlerin kavramlarını işe koşarak tartışıyor. Çünkü Turgut’a göre, “Dönemsel arayışların yön vermesiyle aldığı formlar değişse de daima acil ve meşru bir talep olarak gündeme taşınan eşitlik, gücünü artırır ve bu gücünü muhafaza etmeyi sürdürür. Buradan bakıldığında, Akın şiiri, herkes ve her şey için eşitlik kurmaya çalışan bir sistem uğruna verilen mücadelenin ve bu mücadeleye eşlik eden kaçınılmaz zorlukların izdüşümüne dönüşmektedir.”
Hem edebiyat eleştirilerine hem de Gülten Akın şiirine meraklı okur için kitabı bu hafta gündemimize aldık. Metin, Metis Yayınları tarafından basıldı.
Gilles Deleuze, “İktidar: Foucault Üzerine Dersler 7 Ocak-15 Nisan 1986”
“Gilles Deleuze, Vincennes Üniversitesi’nde Foucault üzerine verdiği derslere 1985 yılının sonuna doğru, ona göre Foucault’nun düşüncesinin üç temel ekseninden ilki olan “bilgi”den başlamıştı. Derslerin 1986 yılının başına denk gelen bu ikinci kısmında ise, Deleuze ikinci eksen olan “iktidar”ın düşünce ve pratikteki süreksizlikler, dolambaçlar, kırılmalar, çarpışmalar, geri dönüşler, sıçrayışlarla kıvrımlanmış olan bir haritasını sunuyor.” Kendi döneminin önemli düşünürlerinden Deleuze’ün bu metni tanıtım bülteninden aldığımız cümlelerde de söylendiği gibi, Foucault üzerine verdiği derslerden yola çıkılarak hazırlanmış. İki önemli düşünürü yan yana getiren bu çalışma, Otonom Yayıncılık tarafından, Sinem Özer ve Münevver Çelik çevirisiyle basılıyor.
Veronica O’Keane, “Eskici Dükkânı, ‘Anılarımız Nasıl Doğar ve Biz Anılarımızdan Nasıl Doğarız’”
“Uzun yıllardır hafıza ile deneyim arasındaki ilişkiyi araştıran psikiyatrist Veronica O’Keane, bu kitabında hafızaya dair pek çok soruya yanıt arıyor. Anılarımız nasıl oluyor da bize böylesine gerçek gelebiliyor? Duyum ve algılarımız, hatıralarımızı ne derecede etkiliyor? “Gerçek” ve “sahte” anı diye bir şey var mıdır? Hepsinden de önemlisi, hafıza işlevi, zihinsel bir rahatsızlık yüzünden sekteye uğradığında neler olur? O’Keane, bu meselelerin izini sürerek psikozun çarpıttığı anıları insan beyninin sırlarını çözmek için kullanıyor ve bizlere kişisel deneyimlerimiz hakkında düşünmenin yeni bir yolunu sunuyor.” Anılar kuşkusuz insan türü açısından önemli bir yerde duruyor, yaşamının geçmişiyle şimdisini kesiştirip anlamlı hale getiriyor. O’Keane bu metninde yukarıdaki sorulara cevap ararken, bellek çalışmalarına da önemli bir katkı yapıyor. Konuya meraklı okur için metni bu hafta bültenimize taşıdık.
Metin, Minotor Kitap tarafından, Sezen Kiraz çevirisiyle yayımlandı.
French Magazine’in, “Bu sadece bir tarih kitabı değil, Paris’in neleri bir araya getirdiğini anlatan bir rehber. … Baştan sona, her satırı okunmaya değer…” olarak tanımladığı bu kitap, şehirlerin tarihsel ayrıntılarında dolaşmayı seven okur için önemli bir metin. Hazan metinde Paris’in daha çok politik belleğine odaklanıyor. Tanıtım bülteninde söylenen şu cümleler de buna işaret ediyor: “Paris’in tarihi kamu hizmetlerinin, yoksulların ve delilerin hapsedilmesinin, evlerin numaralandırılmasının ve polis baskısının öyküsü olduğu kadar, isyanların ve ayaklanmaların da tarihidir. Bugünkü Paris 1789, 1848 ve 1871 devrimlerinin eseridir.”
Metin, Say Kitap tarafından, Volkan Şahin çevirisiyle basıldı.
Jose Ortega Y Gasset, “Hakikat Krizinde Entelektüel ve Öteki: Vives-Goethe”
Geçtiğimiz yüzyılın önemli düşünürlerinden kabul edilen, José Ortega y Gasset, bu kitapta derlenen yazılarında, entelektüelin rolünü, toplum içindeki konumunu ve hakikatle ilişkisini ele alıyor. Meselesini, Juan Luis Vives ve Johann Wolfgang von Goethe üzerinden tartışan yazar, birbirinden bu denli farklı iki insanın büyük birer entelektüel olmasını mümkün kılan neydi? Toplumsal birikimle entelektüel sıçrama arasındaki ilişkiyi nasıl anlayabiliriz? Şeklindeki sorulara yanıt arıyor. Metin, Soykan Özyurt çevirisiyle, Babil Kitap tarafından basıldı. Jose Ortega Y Gasset meraklısı okur için kitabı bu hafta sizler için seçtik.
Steve Woolgar, Bruno Latour, “Laboratuvar Hayatı, ‘Bilimsel Olguların İnşası’”
“Kabilelerle birlikte yaşayarak, kabile üyeleriyle aynı zorlukları paylaşarak ve neredeyse onlardan biri hâline gelerek ‘vahşi zihinlerin’ inanç sistemini veya maddî üretimini araştıran, sonunda bir ön araştırma raporu olarak sunabileceği bir gözlemler setiyle dönen Fildişi Sahili’nin korkusuz araştırmacınınkine benzer bir araştırma prosedürü tasarladık.” Kitap hakkında tanıtım bülteninde yer alan bu cümlelerden anlaşılacağı gibi metinde, bugüne kadar araştırılmış olsa bile belli sınırlılıklara yaslanan kabile kültürlerine dair daha ayrıntılı bir bilme sürecine ulaşılması hedefleniyor. Hem antropoloji hem de arkeoloji alanında çalışanlar için ilginç olabilecek bu kitabı dikkatinize sunarız.
Metin, Phoenix Kitap tarafından, Ümit Tatlıcan çevirisiyle basıldı.
Yazar ve edebiyat eleştirmeni Emanuele Trevi’nin bu kitabı, Düşbaz Kitaplar tarafından, Güzin Molo çevirisiyle basıldı. Tanıtım bülteninde kitabından konusundan şöyle söz ediliyor: “Dili, üslubu ve kurmacayı kullanma tarzıyla Truman Capote’nin muazzam dilini anımsatan yazar Emanuele Trevi, İki Yaşam’da birbirinden farklı ve bağdaşmaz saplantıları olan iki dostu (anlatıcıyı da sayarsak üç dostu) yayıncılık ve edebiyat dünyasıyla ve 1980’lerle 1990’ların kültürel ikliminde dolaştırırken onları poetikadaki sancılı değişimlerle, epifanilerle ve yaşamın tüm aksaklıklarıyla da yüzleştiriyor.” Trevi ile henüz tanışmamış olan okurlar için kitabı hatırlatmak istedik.
İletişim Yayınları tarafından basılan, “Hafif Kahramanlar” kolektif bir kitap olarak karşımıza çıkıyor. Aksu Bora ve Emel uzun tarafından derlenen metinden tanıtım bülteninde şöyle söz edilmiş “Hafif Kahramanlar, kadınlık ve erkeklik, aşk ve arzu hakkındaki ortak fantezilerimizin cisimleşmiş halleridirler. Ama bu kadarla kalmazlar, şu dünyada neye hakkımız olduğuna, neye katiyen el uzatamayacağımıza dair bilgi de verirler. Aynı zamanda, bu “bilgi”nin nasıl değiştiğini de onlara bakarak izleyebiliriz.”
Kitaba katkı veren isimler ise şöyle: “Aksu Bora ve Emel Uzun Avci’nin hazırladığı derlemede onların yanı sıra Mustafa Arslantunalı, Neslihan Cangöz, Ayşe Çavdar, Behçet Çelik, Işıl Kurnaz ve Sezen Ünlüönen’in yazıları yer alıyor.”
Bu hafta sizlere bir de dergi haberimiz var. Ayrıntı Dergi’nin 42. Sayısı “Seçim Temsil ve Demokrasi” başlığıyla raflarda yerini aldı. Güncel siyasete farklı bir perspektiften bakmak isteyen okurlar için dergiyi bu hafta gündemimize aldık.
Derginin bu sayısından tanıtım bülteninde şöyle söz edilmiş: “Cumhuriyetin kuruluşunun yüzüncü yılına girerken üzerinde durduğumuz eşiği hangi yönde aşacağımıza dair yol ayrımının ufukta iyice belirginleştiği bir zamanı da idrak ediyoruz. Merkezin sürekli olarak sağa kaydığı; radikal sağ bir iktidarın karşısında merkezini sağın oluşturduğu bir muhalefet ittifakının şekillendiği düzenin kıyısında sosyalistler kümeleniyor. Bölüşüm ilişkilerinde emekçiler aleyhine görülmemiş denli artan uçurum, toplumsal taleplerin siyasallaşmasına karşı sürekli diri tutulan zaptetme aygıtlarıyla uygulanan zor, siyasal İslamcıların yurttaşlık alanını erkeklere tahsis ettiği alanlarda iktidar tarafından kollanan kadın ve çocuk düşmanı tarikat-cemaat yapılanmalarının norm haline gelme çabası… Yol ayrımı ufukta belirgin hale geldikçe “düşmanına” göz açtırmayan bir rejim.”
Bu hafta çocuklar için klasik bir metin olarak değerlendirebileceğimiz, “Peter Pan”ı seçtik. Mundi Kitap tarafından basılan metin, Berna Seden tarafından çevrildi. “Peter Pan”ın dünyasına yolculuk yapmak isteyen okurlarımızın dikkatine sunarız.
Tanıtım bülteninden şu cümlelere de yer verebiliriz: “J.M. Barrie'nin ölümsüz eseri Peter Pan, yüz yılı aşkın bir süredir her yaştan okuyucuyu büyülüyor ve eğlendiriyor; masal tüm zamanların en çok uyarlanan eserlerinden biri olmaya devam ediyor.”