Tohumların Zaferi'nden Aşk ve Dostluk'a: Yeni çıkan kitaplarda bu hafta
Kısa Dalga olarak, gözümüze takılan, merak ettiğimiz, okurla buluşsa diye düşündüğümüz kitapları sizin için derliyoruz. Bu haftadan itibaren Kısa Dalga kitap köşesini takip edebilir, siz de önerilerinizi bizimle paylaşabilirsiniz. Bu hafta için seçtiğimiz kitaplar şöyle:
19
Hhor Hanson, “Tohumların Zaferi ‘Tahıllar, Kabuklu Yemişler, Çekirdekler ve Taneler Bitkiler Âlemini Nasıl Fethetti, İnsanlık Tarihini Nasıl Biçimlendirdi’.
Metis Yayınları tarafından, Kemal Güleç çevirisi ile basılan kitap, tohumların evrim, doğa tarihi ve insan kültürü boyunca açtığı yolu takip ederek; bahçıvanların, botanikçilerin, kâşiflerin, çiftçilerin, tarihçilerin, keşişlerin kılavuzluğunda okuru tohumların hikâyesiyle buluşturuyor.
Özgün adı: The Triumph of Seeds How Grains, Nuts, Kernels, Pulses, and Pips Conquered the Plant Kingdom and Shaped Human History
29
Uğur Şahin Umman, “Çalışma Acısı ‘Emek ve Eziyet Deneyimleri’”
Neoliberalizmin, güvencesiz, performans odaklı çalışma düzeninde çalışan emekçilerin, görünmez yaralarına dokunan bu kitap, İletişim Yayınları tarafından basıldı. Çalışmanın insanın hem ruhunu hem de bedenini nasıl etkilediğine odaklanan metinde, Uğur Şahin Umman “çalışma acısı” kavramından yola çıkarak meseleyi ayrıntılı bir biçimde tartışıyor ve Neoliberalizmin şartlarında emekçilerin koşullarını gündeme getiriyor.
39
George Orwell, “Kitaplar ve Sigaralar”
George Orwell’ın denemelerinden oluşan bu metin Can Yayınları tarafından, Begüm Kovulmaz çevirisiyle basıldı. Kitaptan, yazarın dünyaya bakışını, yaşadığı dönemin edebiyat ve kültür ortamının izlerini sürebiliyoruz.
49
Antonio Negri, “İsyanlar ‘Kurucu İktidar ve Modern Devlet’”
Ebru Kılıç çevirisiyle Otonom Yayınları tarafından basılan bu kitapta Negri, devlet aygıtını yeniden üretmeyen çokluğun iktidarını nasıl düşünebiliriz sorusunu soruyor. Dünyadaki devrim deneyimlerini inceleyerek, modern devrim ve isyan pratiklerinin devleti yeniden dirilten pratiklerle sonuçlanmasının nedenlerini tartışıyor.
59
Herman Koch, “Hendek”
Onlarca dile çevrilen ve “The New York Times”ın en çok satanlar listesinde haftalarca kalan dünyaca ünlü “Het Diner” (Akşam Yemeği) kitabının yazarı Herman Koch’un bu kitabı, Lale Şimşek Çalışkan çevirisiyle Yapı Kredi Yayınları tarafından basıldı. Metin, korku, şüphe, kıskançlık gibi duyguların ortaya çıkardığı paranoyanın bireyin yaşamını nasıl alt üst edebileceğine odaklanan hikâyesiyle dikkat çekiyor.
69
B. A. Paris, “Terapist”
Psikolojik gerilim türünde yazan, ilk romanı “Kapalı Kapılar Ardında” ile dünyada ses getiren Paris’in bu metni, Doğan Kitap tarafından Solina Silahlı çevirisiyle basıldı. Polisiye-gerilim türündeki kitap okuru, Londra’ya taşınan bir çiftin, yeni evleri ve komşuları hakkındaki keşifleriyle birlikte başlayan gerilim dolu hikâyesiyle buluşturuyor.
79
Pierre Bourdieu, “Dünyanın Sefaleti”
Heretik Yayınları’nın ilk baskısını 2015 yılında yaptığı Pierre Bourdieu’nun en önemli eserlerinden, “Dünyanın Sefaleti” yeni baskısıyla raflarda yerini aldı. Kitap, Aslı Sümer, Baran Öztürk, Hatice Esra Mescioğlu, Laçin Tutalar, Levent Ünsaldı, Özlem Akkaya, Özlem İlyas, Zeynep Baykal çevirisiyle basıldı.
89
Mary Wollstonecraft, “Kadın Haklarının Gerekçelendirilmesi”
Feminist edebiyatın güçlü isimlerinden, kadın hakları savunucusu Wollstonecraft’ın bu kitabı, Can Yayınları tarafından, Burcu Şahinli çevirisiyle basıldı. Feminist literatürün temel başucu kitaplarından kabul edilen metinde yazar, kadın hakları ve eşitlik konusunda feminist bir itiraz geliştiriyor.
99
William C. Cockerham, “Sağlığın ve Hastalığın Toplumsal Nedenleri”
Kitap, Ayrıntı Yayınları tarafından, Ercan Tugay Akı çevirisiyle basıldı. Metinde, sağlık sosyolojisi alanında çalışmalar yapan Cockerham, insan yaşamında hasta olmanın veya sağlıklı olmanın toplumsal dinamiklerini araştırıyor. Yazar, toplumsal yaşamın insan sağlığına direkt etkisi olabileceğine işaret ederken, ırk, cinsiyet, sınıf, yaş gibi nedenleri de tartışmasının parçası kılıyor.