'Bir Kadın Astronotun Anıları'ndan 'Erkek Adam Ağlar'a...
Kısa Dalga kitap köşesinden bir kez daha merhaba. Bu hafta da sizin için kitap raflarını taradık ve farklı ilgi alanlarına göre bir seçki oluşturduk. Kitap seçimleriniz için küçük fikirler verebileceğimiz umuduyla.Birlikte düşünmek, başka olasılıkları unutmamak için!Bu haftanın kitapları şöyle:
110
Kate Kirkpatrick, “Beauvoir Olmak ‘Bir Yaşam’”
Genellikle, feminist felsefe, ahlak felsefesi, din felsefesi, Nietzsche, Beauvoir ve Sartre üzerine çalışmalarıyla tanınan, Kirpatrick’in “Beauvoir Olmak ‘Bir yaşam’” adlı kitabı, Ayrıntı Yayınları tarafından, Deniz Soysal çevirisiyle basılıyor. Beauvoir hakkında geniş bir portre sunan kitap, düşünürün sadece yaşamına değil felsefesine de odaklanmasıyla dikkat çekiyor. Düşünürün takipçileri için bu hafta kitabı köşemize taşıdık.
The Guardian’da kitaptan şöyle bahsedilmiş: “Kirkpatrick, Beauvoir’ın feminizmle olan karşıt ilişkisine hatırı sayılır derecede yer veriyor ve buradaki tartışma oldukça zengin. Kirkpatrick’in biyografisinin en güçlü olduğu yer, Beauvoir’ın etik taahhütlerinin sağlamlığını netleştirmek ve göstermek ve de bunların savaştan sonra siyasi taahhütlere nasıl dönüştürüldüğünü açıklamak.”
Metis Yayınları tarafından basılan, “Hayvan Müzesi” kitabıyla tanıdığımız Fonseca’nın “Cenup” adlı romanı yine Metis Yayınları tarafından, Roza Hakmen çevirisiyle basılıyor. Türkiye edebiyat çevresinde epey konuşulan, “Hayvan Müzesi”nden sonra yazarın bu kitabının da ses getireceğini düşünüyoruz.
Tanıtım bülteninden şu cümlelere yer verelim: “Bıraktığımız izler, sildiğimiz izler ve yeniden inşa etmeye çalıştığımız izler üzerine bir anlatı. Modernitenin ezici hızına ve barbarlığına teslim olmayı inatla reddeden kahramanların izini süren ekolojik bir roman Cenup. Günümüzdeki yabancı düşmanlığının kökenlerini kazıp çıkarma peşinde Latin Amerika’nın zorlu coğrafyasında güneye doğru bir yolculuğa çağırıyor okuru: Guatemala’nın harap olmuş topraklarından, Nietzsche’nin kız kardeşinin Paraguay’da kurduğu Yahudi aleyhtarı komün Yeni Almanya’dan geçip Amazonlara varan uzun bir yolculuğa...”
Nesim Ovadya İzrail, “Düşler Sahnesinde, Rejisör Aşod Madatyan ve Kozmopolitizmden Milliyetçiliğe Türkiye’de Tiyatro 1902-1962”
Osmanlı ve Türkiye Ermeni tiyatro tarihi araştırmacısı, Nesim Ovadya İzrail’in bu kitabı Aras Yayıncılık tarafından yayımlanıyor. İzrail bu kitabında, Aşod Madatyan'ın yaşamı ekseninde Osmanlı-Cumhuriyet geçiş sürecinde tiyatro dünyasında yaşananları anlatıyor.
Tanıtım bülteninde metinden şöyle bahsedilmiş: “Bu çalışma, Aşod Madatyan’ı, Meşrutiyet dönemindeki tiyatro faaliyetlerini, Mütareke sahnelerindeki hareketliliği, Cumhuriyet’le gelen değişim ve dönüşümleri, tiyatro tarihi çalışmalarında hiç ele alınmayan konuları siyasal ve sosyal gelişmelerin içine yerleştirerek ele alıyor. Nesim Ovadya İzrail, Düşler Sahnesi’nde perdenin dışında kalanları veya bırakılanları yeniden sahneye davet ederken, bizleri tiyatro tarihimiz üzerine bir kez daha düşünmeye davet ediyor.”
Edgar Allen Poe’nun çağdaşı olarak tanınan ancak üslubuyla Poe’dan farklılaşan Le Fanu’nun “Yeşil Çay” adlı kitabı, Can Yayınları tarafından, Zeynep Bilge çevirisiyle basılıyor. Kitapta, “Yeşil Çay” dışında, “Tanıdık” adlı öyküsüne de yer verilmiş. Gotik tarzda metinlerin öncülerinden Le Fanu’nun bu kitabını, bu türü seven okurlar için gündemimize aldık.
Tanıtım Bülteninden şu cümleler fikir verici olabilir: “Sheridan Le Fanu, Victoria döneminin gotik tarzı benimseyen yazarları arasında önemli ve öncü bir isim olarak değerlendirilir. Sık sık Poe, Stoker, Shelley gibi yazarlarla karşılaştırılan Fanu, hayaletler, iblisler ve acımasızca musallat olan kötücül ruhlarla yarattığı ürkütücü evrene insan psikolojisine dair gözlemlerini ustalıkla dahil ederek kendine has tarzıyla çağdaşlarından ayrışır.”
Ursula K. Le Guin’in, “Yirminci yüzyılın en yıkıcı düşünürlerinden ve sakin isyankârlarından biri” olarak tanımladığı, Mitchison’ın “Bir Kadın Astronotun Anıları” adlı kitabı, İthaki Yayınları tarafından, Serim As Özdemir çevirisiyle basılıyor. Cinsiyet, kürtaj, doğum kontrolü ve özgür aşk gibi konularda yazan ve feminist bilimkurgu edebiyatının önemli isimlerinden olan, Naomi Mitchison’ın bu kitabını sizlere duyurmak istedik.
Tanıtım bülteninin şu cümlelerini ekleyelim: “İnsanlardan çok daha farklı bir biyolojiye sahip canlılarla iletişim kurmak ve anlaşabilmek mümkün müdür? Peki, insanlarla hayvanlar arasında eşit bir ilişki söz konusu olabilir mi? ‘Bir Kadın Astronotun Anıları’, geleneksel değer yargılarını yerle yeksan eden bir hatırat.”
Astrid Neuy-Bartmann, “Çocuklarda ve Yetişkinlerde Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite BozukluğuTanı ve Baş Etme Yolları”
Psikosomatik hastalıklar ve psikoterapi uzmanı olarak, uzun yıllardır çocuklarda ve yetişkinlerde dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) üzerine çalışan Astrid Neuy-Bartmann’ın kitabı, İletişim Yayınları tarafından, Atilla Dirim çevirisiyle basıldı. Günümüzde çocuk ve ergen psikiyatrisinde en sık konulan tanılardan biri olan, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ya da kısaca DEHB konusunda, önemli bulduğumuz bu çalışmayı dikkatinize sunarız.
Tanıtım bülteninin şu cümlelerine yer verelim: “Psikosomatik hastalıklar ve psikoterapi uzmanı Astrid Neuy-Bartmann, Çocuklarda ve Yetişkinlerde Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu: Tanı ve Baş Etme Yolları’nda, okuru DEHB’nin temel semptomlarıyla ve farklı tedavi yöntemleriyle tanıştırıyor. En yeni bilimsel bilgileri dikkate alarak konunun sadece uzmanlarca değil, DEHB’liler ve yakınları tarafından da hızla kavranmasını sağlıyor. Günlük hayatta karşılaşılan ve ilişkileri çıkmaza sokan çeşitli sorunları gidermek için vazgeçilmez bir başucu kitabı.”
Merlin Sheldrake, “Saklı Dünya: Mantarlar yaşamı, zihnimizi ve geleceğimizi nasıl değiştirir?”
Margaret Atwood’un tek kelimeyle “muhteşem” yorumunda bulunduğu, Merlin Sheldrake’nin “Saklı Dünya: Mantarlar yaşamı, zihnimizi ve geleceğimizi nasıl değiştirir?” adlı bu kitabı, Şiirsel Taş çevirisiyle, Domingo Kitap tarafından basıldı. Doğadaki başka türlerle ilişkilenme biçimlerinin sorgulanmasının zorunlu olduğu bir çağda, bu kitabın önemli olduğunu düşünerek, bu hafta köşemize taşıdık.
Tanıtım bülteninin şu cümleleri dikkat çekiyor: “Mantarların hayranlık uyandırıcı ama göz ardı edilmiş dünyasına hoş geldiniz. Merlin Sheldrake, 23 dile çevrilip kısa sürede bir doğabilim klasiğine dönüşen Saklı Dünya’da, neredeyse bütün canlı sistemleri destekleyen mantarların yaşamlarına büyüleyici bir yolculuğa çıkarıyor bizleri.”
Eduardo Viveiros de Castro, “Yamyam Metafizikler: Postyapısalcı Antropoloji Çizgileri”
Brezilyalı antropolog, Eduardo Batalha Viveiros de Castro’nun “Yamyam Metafizikler: Postyapısalcı Antropoloji Çizgileri” adlı bu kitabı, Otonom Yayıncılık tarafından, Arda Varan ve Deniz Dirican çevirisiyle basılıyor. Sadece antropoloji meraklıları için değil aynı zamanda sömürgecilik eleştirisi çalışanlar için de heyecan verici bulduğumuz bu haberi sizlerle paylaşmak istedik.
Tanıtım bülteninde şu cümleler dikkat çekiyor: “Amerika yerlileri ile Avrupalı sömürgeciler ilk kez karşılaştıklarında, birincisi ötekini Tanrı, ikincisi ise ötekini hayvan olarak görmüştü, zira “Öteki’nin ötekisi Aynı’nın ötekisiyle aynı değildi”. Ama insan bilimi olarak antropoloji, ötekiyi hayvan olarak görenin bakış açısından kuruldu. Şimdi usulca beyaz adamların antropolojisini bir kenara bırakıp bakış açımızı tersine çevirmeye çalışıyoruz: Amerikan yerli düşüncesinin çizgilerinde alter bir antropoloji nasıl kurulur?”
İngiliz yazar ve illüstratör Howley’in “Erkek Adam Ağlar” adlı bu kitabı Hippo Kitap tarafından, Lora Sarı çevirisiyle basıldı. Kitabın aynı zamanda çizeri de olan Howley bu metinde, toplumsal cinsiyet rollerini, duyguların ifade edilmesini, ağlama üzerinden düşündürüyor. 3-7 yaş aralığı okur kitlesi için önerilen bu kitabı sizler için bu hafta bültenimize taşıdık.
Tanıtım metninden şu cümlelere yer verelim: “ ‘Erkek Adam Ağlar’, çocuğunuza bu fikrin bir hükmünün olmadığını, duygularını ifade etmekten korkmayan, özgürce ağlayan ve kırılganlığını saklamayan erkeklerin de olduğunu anlatmanın yollarından biri. Üç yaş ve üzeri çocuklara hitap eden Erkek Adam Ağlar, konusunun yanı sıra harika ve özgün çizimleriyle de en sevdiğiniz resimli kitaplarınız arasındaki yerini hızla alacak.”
Notos Dergisi’nin 93. Sayısı Türkçe Edebiyatın önemli isimlerinden Latife Tekin’i odağına alıyor. Latife Tekin dosyasında Nurdan Gürbilek, Armağan Ekici, Ahmet Ergenç, Haydar Ergülen, Deniz Gündoğan İbrişim, Fatih Altuğ, Banu Yıldıran Genç ve Bahriye Nazar Tüysüzoğlu’nun yazıları; Vuslat Çamkerten, Virginia Elena Patrone ve Melike Kılıç’ın desenleri yer alıyor. Dergide ayrıca Savaş Kılıç ile editörlük üzerine yapılmış bir söyleşi de var.