Anadolu Ajansı (AA) Kızıldeniz'de yaşamını sürdüren deniz kaplumbağalarını kayda aldı. Su Altı Görüntü Yönetmeni ve Belgesel Yapımcısı Tahsin Ceylan ve dalış ekibi, Kızıldeniz'in su altı güzelliğini ve deniz kaplumbağalarını görüntüledi. Görüntülerde, deniz kaplumbağalarının mercan resifleri etrafındaki gezintisi yer aldı.
Caretta caretta ve Chelonia mydas Akdeniz’de düzenli olarak yuvalar
Dünyada yedi tür deniz kaplumbağası yaşar ve bunların beşi Akdeniz’de görülebilir. Ancak bunlardan yalnızca ikisi (Caretta caretta ve Chelonia mydas) Akdeniz’de düzenli olarak yuvalar.
C. caretta‘nın çiftleşmesi, yuvalama başlangıcından birkaç hafta önce, yuvalama plajı yakınlarında veya özel toplanma alanlarında meydana gelir. Birbirine sıkıca sarılmış çiftler çoğunlukla yüzeyde görünmekle birlikte, su altında birleşmelere de rastlanabilir.
Yuvalama sezonu genellikle Mayıs-Ağustos ayları arasındadır
Yumurtlama, çoğunlukla gece meydana gelir. Nadiren gündüz yuvalama da görebiliyoruz. Yumurtlamak için kumsala yaklaşan dişi zaman zaman başını yukarı kaldırır ve kumsalı gözetler. Dişi, bu dönemde dışardan gelecek uyarılara karşı çok hassastır ve rahatsız edildiğinde geri döner. Yumurta bırakma başlangıcına kadar oldukça duyarlı olan dişi, yumurta bırakma anında uyarılardan daha az etkilenir. Yumurtaların bırakılmasından sonra arka üyeler kullanılarak, yuvadan çıkartılmış nemli kum ile yumurtaların üzeri örtülür ve kum sıkıştırılır. Daha sonra ise dişi birey öne doğru ilerlerken ön üyeler ile arkaya doğru kum atarak yuva çukurunu gizler. Bu işlemin tamamlanmasını takiben dişi birey hızlı bir şekilde denize döner.
Deniz kaplumbağaları genel olarak 2-3 yılda bir yuva yaparlar
Aynı yuvalama sezonunda birden fazla yuva yapabilirler. Aynı sezonda iki yuvalama arasında geçen zaman yaklaşık iki haftadır.
Yeni bırakılmış deniz kaplumbağası yumurtaları genellikle küresel, beyaz, yumuşak, mukusla kaplı ve ping-pong topu büyüklüğündedir (yaklaşık 40 mm çapında ve 40 gr ağırlığında). Yuvalara bırakılan yumurta sayısı yaklaşık 100, bunların kuluçka süresi ise 1,5 – 2 aydır.
Yuvadan çıkan yavrular ufuk aydınlığını kullanarak denize yönelirler
Yavrular kabuklarını kırıp bir müddet hareketsiz kaldıktan sonra ortalama 5 günde yuvalarını birbirlerine yardımcı olarak terk ederler. Yuvadan çıkan yavrular ufuk aydınlığını kullanarak denize yönelirler. Bu sırada plaj gerisinde var olan herhangi bir ışık kaynağı yavruların yönlerini şaşırmalarına ve bu nedenle ölümlerine yol açar.
Bu bilgiler şuradan alınmıştır