KKM çıkışları döviz talebini artırdı, kurumsal döviz satışındaki kısıtlamalar sürüyor

Merkez Bankası'nın geçen haftanın son iki işlem gününde "sözlü" talimat ile kurumsala döviz satışını yasaklamasıyla serbest piyasada dolar kuru, 22 lirayı aşmıştı.

Büyüklüğü 2,2 trilyon lirayı (110 milyar dolar) aşan kur korumalı mevduattan (KKM) vade çıkışlarının döviz talebini artırdığını belirten bankacılık kaynakları, kurumsal döviz satışlarının bu hafta da kısıtlandığını belirtti.

Ekonomim'den Şebnem Turhan'ın haberine göre, haftanın son iki işlem günü ile bu hafta yoğun KKM vadelerinin sonunun gelmesi hem bankacılık sektörünü hem de regülatörleri harekete geçirdi. Bankacılık sektörü kaynakları seçim öncesi geçen hafta kurumsal döviz satışının kısıtlandığını hatırlatarak bu haftanın başında da talimat olmasa da satış kısıtlamasının sürdüğünü dile getirdi.

Seçimlerin ikinci turuna kadar mevcut ekonomi yönetiminin döviz kurlarının daha fazla yükselmesini önlemek için kısıtlamalara ve talebi törpülemeye devam edeceğini ifade eden kaynaklar, bankalararası piyasa ile serbest piyasa ve bankalardan satışta makasın da devam edeceğini vurguladı.

Kaynaklar, KKM vade sonlarında tasarruf sahiplerinin döviz dönüşlü KKM hesaplarında döviz talebinin de arttığını söylerken, banka çalışanlarının da müşterilerin KKM’de kalması için seçim öncesi verdikleri yüzde 8,5 TL faizin üzerine yüzde 13-24 döviz cinsi opsiyon faizinin verildiğini vurguladı. Böylece döviz dönüşlü KKM’lerde yıllık döviz cinsi faizler yüzde 30-32’lere dayandığını kaydeden bankacılık sektörü kaynakları, şu örneği verdi:

“Üç aylık 5 milyon dolar döviz dönüşlü KKM yapan bir tasarruf sahibi yüzde 30 yıllık döviz faizi verildiği durumda bile 3 ayın sonunda 375 bin dolar getiri elde etmiş oluyor. Ve döviz dönüşlü KKM’de mevduat sahibi vade sonunda bu miktarı döviz olarak da alabiliyor.”

Ancak tüm bu verilenlere rağmen bankacılık sektörü kaynakları, KKM’de kalan müşteri sayısının çok düşük olduğunu dile getirdi. (Kısa Dalga)

Ekonomi Haberleri