KORONAVİRÜS GÜNCESİ
31 OCAK 2021
129 can daha aldı
Türkiye’de 30 Ocak’ta vaka sayısı 6 bin 871, hasta sayısı 658, iyileşen sayısı 7 bin 100 olarak açıklandı. Virüs nedeniyle 129 kişi daha hayatını kaybetti, toplam can kaybı 25 bin 865'e yükseldi.
10 aylık bebek öldü
Aydın'da evlerinde karantinada olan bir ailenin 10 aylık bebekleri Göktuğ, Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Göktuğ bebek bir hafta önce trafik kazasında hayatını kaybeden dedesinin yanında toprağa verildi.
Vaka artışı mutasyondan olabilir
Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, koronavirüste günlük vaka sayılarının 5 binden 7 binlere çıkmasında ülkede görülen mutasyonun etkili olmuş olabileceğini söyledi." Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Mutasyonlu virüs tespit edilen vatandaş sayısı 128'e yükselmiştir. 17 şehrimizde İngiltere varyantı görüldü" demişti.
Doktorların aşı kaygısı
Türk Tabipleri Birliği’nin anketine göre aile hekimlerinin sadece yüzde 15’i soğuk zincirin sürdürülebilir, bekleme alanlarının aşılamaya uygun olduğunu söyledi. Çalışan sayısının yeterliliğine ise ancak yarıya yakını “Evet” yanıtı verebildi. Her 4 birimden 1’inde ebe ve hemşire, her 10 birimden 1’inde doktor yok.
AB'den aşı ihracatına müdahale
Avrupa Birliği, aşı üreticilerinin Birlik üyesi olmayan ülkelere yapacağı ihracatı kontrol edecek bir mekanizma oluşturdu. AstraZeneca şirketiyle yaşanan gerginlik üzerine oluşturulan mekanizma ile şirketlerin AB içinde üretilen aşıları Birlik dışına ihraç etmeleri Mart sonuna engellenebilecek. AstraZeneca, AB’ye taahhüt edilen aşıların sevkiyatını kısarken İngiltere'ye teslimatı eksiksiz bir şekilde sürdürmekle suçlanıyor. AB’nin bu kararına tepki gösteren Dünya Sağlık Örgütü, bunun salgınla mücadeleye yardımcı olmayacağının açıkladı.
Gözün doysun Danimarka
Pek çok ülke aşıya erişme tartışmaları yaşarken, Danimarka, 5,8 milyon nüfusuna karşın 24,8 milyon kişiye yetecek kadar yeni tip Koronavirüs aşısı siparişi verdi.
AB’de mutasyona karşı seyahatler kısıtlandı
AB’deki yeni kurallar, enfeksiyon riski yüksek olan bölgelere ve bu bölgelerden başka yerlere seyahatler için ortak kısıtlamalar öngörüyor. Seyahatlere sadece "kesinlikle gerekli" olan durumlarda ve sıkı koşullarda izin verilecek. Seyahatler için, öncesinde PCR testi yaptırma koşulu da yer alıyor. Riskli bölgelerden çıkış yapanlar, gittikleri yerlerde kendilerini karantinaya almak zorunda kalacaklar.
11 Eylül saldırılarının azmettiricisine aşı
ABD’de 11 Eylül saldırılarının mimarı Halid Şeyh Muhammed’in aralarında bulunduğu 40 mahkumun Covid-19 aşısı olacağı açıklandı.
Arjantin'de zenginlere "korona vergisi"
Arjantin, koronavirüsle mücadele için gerekli olan tıbbi malzemeleri alabilmek ve zor durumdaki işyerlerine yardım edebilmek için ülkenin en zengin kesiminde vergi alacak. "Milyoner vergisi" olarak adlandırılan bu vergi ülkenin en zengin 12 bin kişisini etkiliyor. Hükümet bu sayede 3 milyar dolar vergi toplamayı umuyor.
Çocuklar 3 kat fazla miyop oldu
Çin ve Hollanda’da yapılan araştırmalar Covid-19 salgının görme bozukluklarının artışına büyük etkisi olduğunu ortaya koydu. Çin'de yapılan bir araştırmada, karantina önlemlerinin sürdüğü 2020 yılı boyunca, çocuklarda miyop görülme sıklığının, geçmiş yıllara kıyasla üç kat arttığı görüldü.
Fransa AB üyesi olmayan ülkelere kapıları kapattı
Fransa Başbakanı Jean Castex, Avrupa Birliği üyesi olmayan ülkelerden gelişlerin ve bu ülkelere gidişlerin özel durumlar hariç tutulmak üzere yasaklandığını açıkladı.
Yüzde 66 etkinliğe sahip tek dozluk yeni aşı
ABD’li Johnson&Johnson şirketi, yüzde 66 oranında etkili olan bir aşı geliştirdiğini duyurdu. Üretimi ABD, Avrupa, Güney Afrika ve Hindistan’da gerçekleştirmeyi planlayan şirket 2021 yılında 1 milyar doz üretmeyi hedefliyor.
Novavax aşısı 'yüzde 89,3 etkili’
Yeni koronavirüs aşısı Novavax'ın Covid-19'a karşı %89,3 etkili olduğu duyuruldu. Novavax aşısı, İngiltere'de ortaya çıkan virüsün yeni türüne karşı etkili olduğu kanıtlanan ilk aşı oldu. İngiltere aşıdan 60 milyon doz sipariş etti.
Macaristan, Çin aşısını onayladı
Macaristan, Rusya'nın koronavirüs aşısı Sputnik V'den sonra, Çin şirketi Sinopharm'ın Covid 19 aşısına da ruhsat verdi. Böylece Macaristan, Avrupa Birliği (AB) içinde Çin aşısını onaylayan ilk ülke oldu.
Almanya, aşı yerine ilacı deneyecek
Aşı tedarikinde yaşanan sıkıntılar üzerine Almanya, nüfusu "monoklonal antikorlara" dayalı yeni bir ilaçla korumaya çalışacağını açıkladı. Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın tedavisinde de kullanılan bu yüksek maliyetli ilaçtan 200 bin doz temin eden Almanya’nın AB’deki bu ilacı uygulayacak ilk olduğu belirtildi.